ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

20180515_18391920180515_184159Την ανάγκη να προστατεύουν οι γονείς τους εφήβους από την “τυρρανία των παρορμήσεων, να αλλάξουν οι ίδιοι για να δίνουν το καλό παράδειγμα στα παιδιά και να τους παρέχουν “συναισθηματικά” παρά υλικά τόνισε ο Δρ. Βάιος Νταφούλης Διευθυντής του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Γ.Ν.Π. «Ιπποκράτειο» στην εκδήλωση με θέμα: τον “Διαδικτυακό εθισμός στην εφηβεία και το ρόλο που διαδραματίζουν οι γονείς” που διοργάνωσε ο Σύλλογος Καθηγητών του 3ου Γυμνασίου Θέρμης, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Παιδείας του Δήμου Θέρμης
Η συμμετοχή παιδιών και γονέων στην εκδήλωση ήταν ιδιαίτερα σημαντική, ενώ παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας που διενήργησαν οι μαθητές της τρίτης τάξης για τη χρήση της τεχνολογίας και του διαδικτύου από τους εφήβους. Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης η Διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Θέρμης κ. Ελισάβετ Σιμουλίδου παρουσίασε τις πλούσιες δράσεις του σχολείου ενώ τιμήθηκαν οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου για τη διάκριση και συμμετοχή τους σε κοινωνικές δράσεις, διαγωνισμούς και αγώνες, με στόχο την επιβράβευση των μαθητών αυτών και την κινητοποίηση των υπολοίπων στο εγγύς μέλλον.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ο Τεχνολόγος Κωνσταντίνος Φράγκατζης παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη στο σχολείο στα πλαίσια του μαθήματος της Τεχνολογίας από μαθητές της Γ΄ τάξης, προς τους συμμαθητές τους με θέμα τη χρήση της τεχνολογίας και του διαδικτύου από τους έφηβους.

Στη διάλεξή του, ο κ. Νταφούλης ανέφερε ότι η εξάρτηση εγκαθίσταται όταν ο έφηβος δεν αφιερώνει χρόνο σε άλλες δραστηριότητες, παρά μόνο στο να περιηγείται πολλές ώρες στο διαδίκτυο (διαδικτυακά παιχνίδια, κοινωνικά δίκτυα, κλπ).
Έρευνες δείχνουν ότι η ενασχόληση με τον αθλητισμό αποτελεί προληπτικό παράγοντα διαδικτυακού ‘εθισμού’. Οι γονείς καλούνται να βάζουν όρια στα παιδιά τους και να προτείνουν και άλλες δραστηριότητες, ώστε οι έφηβοι να έχουν εναλλακτικές, πέραν της ενασχόλησης με τις νέες τεχνολογίες.
Όπως τόνισε ο κ. Νταφούλης, ο ρόλος των γονέων είναι να προστατεύουν το παιδί τους από την «τυρρανία των παρορμήσεων». Οι παροχές των γονέων να είναι κυρίως συναισθηματικού τύπου και όχι (μόνο) υλικού. Για να αλλάξουν οι έφηβοι μας, πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς οι γονείς. Δίνουμε το καλό παράδειγμα στον τρόπο χρήσης των νέων τεχνολογιών: κλείνουμε το κινητό το Σαββατοκύριακο και κάνουμε πράγματα με τα παιδιά μας, βγαίνουμε έξω, αντί να σερφάρουμε με τις ώρες, κλπ. Τέλος, επισκεπτόμαστε μαζί τους ιστοσελίδες με οδηγίες ασφαλούς περιήγησης στον κυβερνοχώρο (πχ. Saferinternet.gr, www.youth-health.gr,«ME Υποστηρίζω» 80011 80015 χωρίς χρέωση, κ.α) και φροντίζουμε να έχουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τους έφηβούς μας για ο,τιδήποτε τους απασχολεί.

Την εκδήλωση   χαιρέτισαν η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δ. Θέρμης κ. Στυλιανός Αποστόλου, ο Σχολικός Σύμβουλος Παιδαγωγικής Ευθύνης του 3ου Γ/σίου Θέρμης και εκπρόσωπος του Περιφερειακού Δ/ντή Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας και η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Θεσσαλονίκης κ. Μαρία Κοντολέτα.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο