ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Οι επιτυχημένες εκδηλώσεις για το Τριώδιο, σε συνάρτηση με τις εκδηλώσεις της Καθαρής Δευτέρας καθώς και η επιτυχημένη εκδήλωση για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στις 8 Μαρτίου ημέρα της γυναίκας, διακρίνονται ανάμεσα στις εκδηλώσεις απολογισμού της ΔΕΠΠΑΘ για το μήνα Μάρτιο 2016.vasilika karnavali 4
Συγκεκριμένα μια μεγάλη γιορτή αποτέλεσαν και φέτος οι Αποκριάτικες εκδηλώσεις σε όλο το Δήμο Θέρμης, για μικρούς και μεγάλους, συνδυάζοντας αρμονικά τις παραδόσεις με σύγχρονες ιδέες και εκδηλώσεις που αποδείχτηκαν ελκυστικές για όλους.
Κύρια «συστατικά» και των φετινών εκδηλώσεων αποτέλεσαν το κέφι, η ζωντάνια, το τραγούδι και ο χορός. Τις ημέρες της Αποκριάς στο Δήμο Θέρμης αναβίωσαν παραδοσιακά έθιμα με έντονο λαογραφικό και όχι μόνο ενδιαφέρον.
Τη φετινή Αποκριά η επιδίωξη του δήμου Θέρμης δεν ήταν να προσφέρει μόνο ένα ζωντανό, χαρούμενο γλέντι στους πολίτες, αλλά να μεταφέρει  και ένα μήνυμα αισιοδοξίας και χαράς.

plagiari 2
Η αυλαία των εκδηλώσεων ξεκίνησε την Τσικνοπέμπτη στο Πλαγιάρι με το ´Αναμμα του Κοζανίτικου Φανού, μία γιορτή με λατρευτικό αλλά και ανατρεπτικό χαρακτήρα που στήθηκε γύρω από ένα βωμό στον οποίο η φωτιά έκαιγε όλη τη νύχτα και έγινε το βράδυ της «Τρανής της Απουκράς» όταν το κέφι είχε φτάσει στα ύψη. Γύρω από τη φωτιά σχηματίστηκε ένας κύκλος με επικεφαλής τον κορυφαίο τραγουδιστή, ο οποίος τραγούδησε πρώτος και μόνος του τα αποκριάτικα τραγούδια ακολουθούμενος από το χορό που επαναλάμβανε ομαδικά και με τον ίδιο τρόπο τον στίχο. Η εκδήλωση, όπως είναι γνωστό, πραγματοποιείται σε συγκεκριμένα μέρη της Κοζάνης που συνήθως είναι τα σταυροδρόμια κάθε γειτονιάς. Είναι καλά οργανωμένη από τους κατοίκους της γειτονιάς και ο καθένας αναλαμβάνει από μία αποστολή: το κέρασμα, την τροφοδοσία, το τραγούδι κτλ.
Με απλά λόγια ο εθελοντισμός στην πλήρη αποθέωσή του, με την πολύτιμη συνδρομή των Συλλόγων Εθελοντισμού και Πολιτισμού Σχολαρίου, του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ζουμπάτ» και του Κέντρου Πολιτισμού Καρδίας της ΔΕΠΠΑΘ και τη συμβολή Δημοτικής Κοινότητας Πλαγιαρίου.

peristara 3peristera 1
Ακολούθως η σκυτάλη δόθηκε στον Πολιτιστικό Σύλλογο Περιστεράς που με την υποστήριξη της ΔΕΠΠΑΘ στο πλαίσιο των Αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Θέρμης, αναβίωσε τον παραδοσιακό γάμο στην Περιστερά με επιτυχία, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες.
vasilika karnavali 1vasilika karnavali 2vasilika karnavali 3
Καρναβάλι στα Βασιλικά! Η Επιτροπή Καρναβαλιού σε συνεργασία με την ΔΕΠΠΑΘ πραγματοποίησαν το Καρναβάλι των Βασιλικών που έκλεψε τις εντυπώσεις και φέτος, με τις ποικίλες εκδηλώσεις και την παρέλαση των καρναβαλιστών.
Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε μία ξεχωριστή καρναβαλική παρέλαση στα Βασιλικά την Καθαρά Δευτέρα, ένας θεσμός που γιορτάζεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με διάφορα μασκέ πάρτι και κορυφώθηκαν την Καθαρά Δευτέρα με τον παραδοσιακό γάμο, τη μεγάλη παρέλαση καρναβαλιστών, τα χορευτικά και το κάψιμο του καρνάβαλου.
kathari deftera 1kathari deftera 2
Η κορύφωση των εκδηλώσεων του Τριωδίου την Καθαρά Δευτέρα και φέτος όπως κάθε χρόνο στο Φράγμα, όπου παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με το μαγείρεμα της παραδοσιακής φασολάδας και το πέταγμα του χαρταετού.
Η ΔΕΠΠΑΘ, αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει όλους τους εθελοντές των Συλλόγων Γηγενών Μακεδόνων, Μανδριτσιωτών Θρακιωτών, Παναγίας Σουμελά, Σερραίων και Κρητών Θέρμης για τη συνεργασία και βοήθεια τους στη φετινή εκδήλωση. Αξίζει να σημειωθεί πως φασολάδα, λαγάνες και νηστίσιμα εδέσματα προσφέρθηκαν φέτος και στην Κοινωνία Αγάπης και Προσφοράς “Γέροντας Παίσιος” στον Τρίλοφο, για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

soyroth 2soyroth 3

Παραδοσιακά κούλουμα και στη Σουρωτή από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σουρωτής και την υποστήριξη της ΔΕΠΠΑΘ, με άφθονη παραδοσιακή φασολάδα, μουσική, χορό και πολύ κέφι.

epixeirhmatikothta 3
Από τη συμμετοχή και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον χαρακτηρίστηκε εξάλλου και η εκδήλωση για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στο Δήμο Θέρμης που πραγματοποιήθηκε από τη ΔΕΠΠΑΘ στο Πολιτιστικό Κέντρο, σε συνεργασία με την Ένωση Επαγγελματιών και Εμπόρων Θέρμης, στο πλαίσιο του εορτασμού για την Ημέρας της Γυναίκας!
Λαμπρό παράδειγμα ο Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίου Αντωνίου, που τιμήθηκε για την επιχειρηματική και κοινωνική του δραστηριότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

epixeirhmatikothta 2eoixeirhmatikothta 1
Η Πρόεδρος της ΔΕΠΠΑΘ κ. Δήμητρα Χίνη αναφερόμενη στον απολογισμό των εκδηλώσεων του Μαρτίου σημείωσε μεταξύ άλλων :
«Συνεπείς και φέτος στη θέση μας ότι ο Δημότης πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο των σχεδιασμών μας αλλά και συνεπείς στην αρχή της αμεσότητας μαζί του και το Μήνα Μάρτιο, ένα μήνα πλούσιο σε πολιτιστική δραστηριότητα, εργαστήκαμε με όλες μας τις δυνάμεις και οι προσπάθειές μας ευοδώθηκαν με δεδομένο την ανταπόκριση του κόσμου, αλλά και τα θετικά μηνύματα από όλο το Δήμο, που μας παροτρύνουν και μας δίνουν την ώθηση να συνεχίσουμε το έργο μας και δημιουργούν τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις βελτίωσής μας.
Ευχαριστούμε όλους όσους μας τίμησαν με τη συνεργασία και την παρουσία τους και φέτος, δίνοντάς μας δύναμη και έμπνευση για να προχωρήσουμε στο μέλλον, ακούραστα για τον τόπο μας, για τα παιδιά μας και για τον Πολιτισμό μας.
Η ΔΕΠΠΑΘ άλλωστε θα βρίσκεται αρωγός και θα επιβραβεύει καλές πρακτικές γυναικείας επιχειρηματικής δράσης, όπως το χαρακτηριστικό  παράδειγμα του Γυναικείου Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Αντωνίου, καθώς πιστεύουμε πως μία σύγχρονη γυναικεία επιχειρηματικότητα αποτελεί πηγή ανάπτυξης και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας για κάθε τοπική κοινωνία. Μία πηγή που οφείλουμε και έχουμε χρέος όλοι μας να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σε αυτήν την προσπάθεια σας θέλουμε πάντα δίπλα μας, συνοδοιπόρους».

kathari deftera 5


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο