Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

ergo energeikaoy sxediasmoy “EMPOWERING”

Τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ανάμεσα στους τρεις Δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που έχουν ήδη προχωρήσει στον Τεχνικό Ενεργειακό Συμβούλιο του έργου “EMPOWERING” είναι ο Δήμος Θέρμης , όπως προέκυψε κατά τη διάρκεια των συγκεκριμένων εργαστηρίων, όπως επίσης και οι Δήμοι Θεσσαλονίκης και Κορδελιού-Ευόσμου, ενώ οι Δήμοι Σερρών και Νάουσας δήλωσαν επίσημα την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν σε αυτό, γεγονός που επιβεβαιώνει την επιτυχία των εργαστηρίων. Σταθερή επιδίωξη των σεμιναρίων αποτελεί η βελτίωση των δεξιοτήτων των στελεχών των Δήμων σε ό,τι αφορά τον ολοκληρωμένο ενεργειακό σχεδιασμό.

energeiakos sxediasmos 3

Τα εργαστήρια σε θέματα Ολοκληρωμένου Ενεργειακού Σχεδιασμού, υλοποιήθηκαν σε Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του έργου “EMPOWERING”. Ως Γεωγραφικός Συντονιστής του Συμφώνου των Δημάρχων, που κατέχει από το 2011, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρείχε για ακόμη μία φορά καθοδήγηση και τεχνική υποστήριξη στους Δήμους της γεωγραφικής της επικράτειας, με τη διοργάνωση μιας σειράς θεματικών εργαστηρίων, με σκοπό τη βελτίωση των δεξιοτήτων των στελεχών των Δήμων σχετικά με τον ολοκληρωμένο ενεργειακό σχεδιασμό.
Τα εργαστήρια επικεντρώθηκαν σε τέσσερα θεματικά πεδία και απευθύνθηκαν αρχικά σε όλους τους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας και στη συνέχεια στους Δήμους του Τεχνικού Ενεργειακού Συμβουλίου (Τ.Ε.Σ.) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είτε αυτοί διαθέτουν Σχέδια Διαχείρισης Αειφορικής Ενέργειας (Σ.Δ.Α.Ε.) είτε όχι.

Αναλυτικά τα θεματικά πεδία τα οποία αναπτύχθηκαν τα εργαστήρια είναι:

energeiakos sxediasmos 2

•    Ολοκληρωμένος αειφορικός σχεδιασμός.
•    Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή – Λύσεις Αειφορικής Ενέργειας.
•    Ευαισθητοποίηση, ο ρόλος των πολιτών και της διάδρασης.
•    Χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα.

Στα εργαστήρια συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο Δήμαρχος της Νάουσας και ο ειδικός Σύμβουλος του Δήμου Νάουσας, καθώς και στελέχη των Δήμων  Έδεσσας, Καλαμαριάς, Παύλου Μελά, Κορδελιού-Ευόσμου, Πυλαίας-Χορτιάτη, Νάουσας, Ωραιοκάστρου, Πύδνας-Κολινδρού, Σερρών, Θέρμης, Πέλλας και Νάουσας.

Εξειδικευμένη ομάδα έργου ανέλαβε την προετοιμασία των εργαστηρίων και στηρίχθηκε στη θεματολογία των webinars που δημιουργήθηκαν από το έργο  ΕMPOWERING του προγράμματος HORIZON 2020 για τα εργαστήρια ανάπτυξης ικανοτήτων των Δήμων. Κατά την υλοποίηση των εργαστηρίων παρουσιάστηκαν παραδείγματα και έλαβαν χώρα αναλύσεις καλών πρακτικών, συζητήσεις και επίλυση ασκήσεων.

Σημειώνεται ότι το περιεχόμενο των παρουσιάσεων και των εργασιών αναπτύχθηκε έτσι, ώστε οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν επαρκή κατάρτιση για την υλοποίηση του επόμενου σταδίου του έργου, που αφορά στην υποβολή νέων ή την επικαιροποίηση υφιστάμενων Σχεδίων Διαχείρισης Αειφορικής Ενέργειας στο πλαίσιο του συμφώνου των Δημάρχων, με την υποστήριξη του συμβούλου του έργου.

Ξεχωριστή ενότητα των εργαστηρίων αποτέλεσε η ενημέρωση των φορέων για τα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα που μπορούν να αξιοποιήσουν οι Δήμοι. Η ενημέρωση αυτή εντάσσεται στη στρατηγική της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ενίσχυση των χρηματοδοτήσεων φορέων και επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της ανάδειξής της σε «Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρεια για το 2018».

energeiakos sxediasmos 1

Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων δημιουργήθηκε μια διαδικτυακή βάση δεδομένων με όλο το εκπαιδευτικό υλικό και τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν στα εργαστήρια (οδηγοί για την εκπόνηση Σ.Δ.Α.Ε., εργαλεία για την απογραφή εκπομπών, παραδείγματα μελέτης κτλ.) για την εύκολη, άμεση και διαρκή πρόσβαση σε αυτά από τα συμμετέχοντα στελέχη των Δήμων και της Περιφέρειας, που θα εμπλακούν στην εκπόνηση των νέων και στην επικαιροποίηση των υφιστάμενων Σχεδίων Διαχείρισης Αειφορικής Ενέργειας.


Κοινοπόιηστε αυτό το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Close Search Window