ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Εκδηλώσεις, Ενημέρωση|

Από τα πιο γνωστά Καρναβάλια, αυτό των Βασιλικών αποτελεί σημείο αναφοράς για τα καρναβαλικά δρώμενα του Ν. Θεσσαλονίκης. Φέτος, παρέλασαν δεκατέσσερα άρματα, ενώ συμμετείχαν πάνω από 300 εθελοντές – καρναβαλιστές. Το Καρναβάλι των Βασιλικών, που διοργανώνεται από το δήμο Θέρμης και τη ΔΕΠΠΑΘ, στηρίζεται στην άοκνη προσπάθεια των εθελοντών που έχουν, μάλιστα, δημιουργήσει τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φίλων Καρναβαλιού Βασιλικών. 

Από τους εθελοντές και συγκεκριμένα από την Ιβάννα Στανόγεβιτς και τον Αχιλλέα Σύρο συνταξιούχο εκπαιδευτικό πήραμε φωτογραφίες και τις πληροφορίες που ακολουθούν. Ο μακροχρόνιος θεσμός ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘70 όταν οι δημότες με την υποστήριξη του Δήμου αποφάσισαν να οργανώσουν σε κοινή δράση τις μεμονωμένες ομάδες ανθρώπων, που μέρες σαν αυτές στις γειτονιές τους γλεντούσαν και αναβίωναν παλιά έθιμα με έντονο λαογραφικό ενδιαφέρον.

Στο φετινό καρναβάλι συμμετείχαν πάνω από 300 άτομα τα οποία παρέλασαν σε 14 άρματα σατιρικά και μη, που μαζί με την αναβίωση εθίμων ανέδειξαν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους. Ανάμεσά τους τα περισσότερα ήταν παιδιά που από την μικρή ηλικία μαθαίνουν να κρατούν το θεσμό. Το πρόγραμμα όπως και κάθε χρόνο ξεκίνησε από την Τσικνοπέμπτη και εκτός από τις δράσεις εκείνης την μέρας συμπεριελάμβανε: στις 2 Μαρτίου στο χώρο του ΕΠΑΛ “Party ‘60” στις 8 Μαρτίου στη πλατεία Χάνια το Βασιλικιώτικο γλέντι – Κρυφό Καρναβάλι, τη Καθαρά Δευτέρα την μεγάλη παρέλαση και καύση του Καρνάβαλου το απόγευμα.
Όπως μας διηγήθηκαν οι παλιοί, που ίδρυσαν το καρναβάλι, εκείνα τα χρόνια κατά τη διάρκεια της Τυρινής γινόταν το “Κρυφό καρναβάλι” όπου διάφορες παρέες γύριζαν με όργανα από το σπίτι σε σπίτι ντυμένοι τσολιάδες και διάφορα άλλα. Τα πρόσωπά τους ήταν κρυμμένα, οι κάτοικοι τους κερνούσαν προσπαθώντας να τους αναγνωρίσουν, αλλά μόνο οι ίδιοι επέλεγαν αν θα αποκαλυφθούν ή όχι. Εκτός από τη μεγάλη παρέλαση και το πλήθος αρμάτων που αναπαριστούσαν ευρύ φάσμα θεμάτων, στο δρώμενο συμμετείχαν και οι ηλικιωμένοι του χωριού παρουσιάζοντας τα αργαλειά και την τεχνική της υφαντικής όπως και πολλά υφαντά από τα οποία, δυστυχώς, λίγα έχουν φυλαχθεί έως σήμερα.
Σημαντική ήταν και η θεαματική αναπαράσταση της σποράς και συγκομιδής, καθώς οι κάτοικοι του χωριού στην πλειοψηφία τους είναι αγρότες. Το κεντρικό έθιμο που συνεχίζεται έως και σήμερα ήταν η αναπαράσταση του παραδοσιακού γάμου. Το έθιμο ξεκινάει στο σπίτι της νύφης από όπου οι καλεσμένοι, με την συνοδεία μουσικής, φεύγουν για την πορεία τους στο χωριό χορεύοντας και τραγουδώντας. Για την περίσταση αυτής της τελετουργίας φτιάχνεται η λεγόμενη “κουλούρα”, περίτεχνα κεντημένη με διάφορα διακοσμητικά.
Παρόλο που το καρναβάλι Βασιλικών και τώρα σημειώνει μεγάλη επιτυχία και επισκεψιμότητα, οι μεγαλύτεροι αναπολούν εκείνες τις μέρες της δόξας που το γεγονός παρακολουθούνταν από τα κανάλια και η “μισή” Θεσσαλονίκη ερχόταν να περάσει καλά. Οι δε νεότεροι, συμβάλλουν ανεκτίμητα στην επιτυχία του καρναβαλιού προσφέροντας κάθε χρόνο εθελοντικά ατελείωτες ώρες για την οργάνωση και την υλοποίηση του, πάντα με την υποστήριξη διαφόρων τοπικών φορέων, συλλόγων και ιδιωτών. Δυστυχώς, για αγνώστους λόγους κάποιοι προσπάθησαν να επηρεάσουν αρνητικά το θεσμό βανδαλίζοντας τον Καρνάβαλο που επρόκειτο να καεί το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας, ορίζοντας την λήξη του Καρναβαλιού. Ωστόσο, δεν το πέτυχαν και η ζημιά γρήγορα αποκαταστάθηκε από τους εθελοντές. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Καρναβαλιού Βασιλικών σας προσκαλεί από τώρα για να έρθετε του χρόνου, καθώς από σήμερα ξεκινάει ο καινούργιος κύκλος που θα κορυφωθεί την Καθαρά Δευτέρα στις 2/3/2020.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο