ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου|

imagesΆμεσα ξεκινά το εκτεταμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών και άλλων ενοχλητικών εντόμων στο δήμο Θέρμης. Ήδη άρχισε η υλοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών της Περιφέρειας Κεντ. Μακεδονίας που καλύπτει όλα τα φυσικά υγροτοπικά συστήματα, τους ορυζώνες, τις εστίες αναπαραγωγής που υπάρχουν στο περιαστικό σύστημα των οικισμών.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις στο φυσικό και στο περιαστικό σύστημα όλων των οικισμών του δήμου, έως και δύο χιλιόμετρα πέριξ αυτών, καθώς και στις αστικές εστίες και εντός των ιδιοκτησιών σε έξι οικισμούς του δήμου και συγκεκριμένα σε Αγία Παρασκευή, Καρδία, Λακκιά, Μονοπήγαδο, Πλαγιάρι και Τρίλοφο.
Αυτή την εβδομάδα το πρόγραμμα δράσεων για το δήμο Θέρμης περιλαμβάνει:

ΤΡΙΤΗ 19/04 ΘΕΡΜΗ, ΤΡΙΑΔΙ
ΤΕΤΑΡΤΗ 20/04 Ν. ΡΥΣΙΟ
ΠΕΜΠΤΗ 21/04 ΒΑΣΙΛΙΚΑ, ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΣΟΥΡΩΤΗ

Η κύρια μέθοδος καταπολέμησης είναι η προνυμφοκτονία, η καταπολέμηση δηλαδή των κουνουπιών στο στάδιο της προνύμφης, όσο αυτά ζουν μέσα στο νερό, με τη χρήση ήπιων και φιλικών για το περιβάλλον σκευασμάτων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι περιβαλλοντικά συμβατό και δεν σκοτώνει τα ακμαία κουνούπια αλλά αντιμετωπίζει τις προνύμφες μέσα από ήπιες και εντοπισμένες παρεμβάσεις σε υδατικές συλλογές. Αυτό σημαίνει ότι τα θετικά αποτελέσματα θα φανούν σε δύο εβδομάδες μετά την έναρξη των εργασιών.

Στην παρούσα φάση και μέχρι αρχές Μαΐου, βασική προτεραιότητα του έργου είναι ο έλεγχος των υγροτοπικών συστημάτων που γειτνιάζουν και επηρεάζουν μεγάλους αστικούς πληθυσμούς για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών μέσα και γύρω από αυτά. Στις επιφάνειες στάσιμων υδάτων, όπου εντοπίζονται προνύμφες κουνουπιών, πραγματοποιούνται ψεκαστικές παρεμβάσεις από 50 επίγεια συνεργεία.
Την περίοδο αυτή, κάθε χρόνο παρατηρούνται φαινόμενα όχλησης, ιδιαίτερα σε περιοχές που γειτνιάζουν με υγροτόπους λόγο της μετάβασης από τις χαμηλές χειμερινές θερμοκρασίες σε υψηλότερες ανοιξιάτικες. Φέτος, ο χειμώνας ήταν ιδιαίτερα ήπιος και ταυτόχρονα σημειώθηκαν σημαντικές βροχοπτώσεις κατά το Μάρτιο. Ως αποτέλεσμα, στους περισσότερους υγρότοπους δημιουργήθηκαν σημαντικοί πληθυσμοί προνυμφών. Με την αύξηση των θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών, είχαμε δύο ταυτόχρονα φαινόμενα:
1) Μαζικές και σύγχρονες εκκολάψεις από εκτεταμένες εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών, πρακτικά σε όλη την Περιφέρεια
2) Έντονη κινητικότητα και επιθετικότητα από όλα τα κουνούπια, και τα πρόσφατα αναπαραχθέντα αλλά και τα διαχειμάζοντα. Η όχληση που προξενούν τα κουνούπια αυτά είναι παροδική και άμεσα σχετιζόμενη με τις θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν κατά τη διάρκεια της άνοιξης. Επίσης, δεν αποτελούν διαβιβαστές ασθενειών.
Παράλληλα, από τον Μάιο ο δήμος πρόκειται να εφαρμόσει συμπληρωματικό πρόγραμμα καταπολέμησης, προκειμένου να μην υπάρξει κανένας οικισμός του δήμου χωρίς την απαραίτητη προστασία, ενώ περιλαμβάνει και συμπληρωματικές δράσεις και παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους οικισμούς και περιοχές οι οποίες παρουσιάζουν ειδικά προβλήματα. Το συμπληρωματικό πρόγραμμα εστιάζει κυρίως στην καταπολέμηση των κουνουπιών αλλά και των ψύλλων σε περιοχές όπου υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες και έχουν κάνει κατά το πρόσφατο παρελθόν την εμφάνισή τους τα ενοχλητικά αυτά έντομα..
Οδηγίες προς τους δημότες

Για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης, εκτός από τα προγράμματα του δήμου και της περιφέρειας, προϋπόθεση είναι και η ευαισθητοποίηση και συνεργασία των δημοτών ώστε να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για επεμβάσεις στους δικούς τους χώρους. Τα μέτρα αυτά είναι:
• Έπειτα από βροχή θυμηθείτε να απομακρύνετε όλα τα στάσιμα νερά από την αυλή ή το μπαλκόνι σας για να αποτρέψετε την ανάπτυξη κουνουπιών.
• Προτιμάτε να ποτίζετε νωρίς το πρωί και όχι αργά το απόγευμα ώστε το πλεονάζον νερό να εξατμισθεί και να μη δημιουργούνται εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών.

Τέλος, πέραν των δράσεων από πλευράς δήμου και των μέτρων που θα πρέπει να παίρνουν οι κάτοικοι σε περίπτωση που γίνει αντιληπτή αυξημένη όχληση σε κάποια περιοχή του δήμου μπορούν να επικοινωνούν με την εξειδικευμένη εταιρεία Οικοανάπτυξη που έχει την ευθύνη εκτέλεσης των εργασιών καταπολέμησης, στο τηλέφωνο 8001124424, προκειμένου να ελεγχθεί η περιοχή και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ή να αναφέρουν το γεγονός στο δήμο Θέρμης προκειμένου να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα. Για το τρέχον διάστημα και μέχρι να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα καλό είναι η επικοινωνία με την εταιρεία να γίνεται για την αναφορά κάποιας ιδιαίτερης όχλησης σε περιοχές του Δήμου και όχι για την επίσκεψη σε συγκεκριμένους χώρους ή σπίτια.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο