ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

epitroph paideias 2Συνεδρίασε εκτάκτως την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου, η Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Θέρμης προκειμένου να ενημερωθεί η Σχολική Κοινότητα του Δήμου μας, για τις εξελίξεις και τα πρόβλημα που έχουν προκύψει στο ζήτημα της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών μας στα σχολεία, αλλά και να καθορίσει τα επόμενα βήματα στην συντονισμένη προσπάθεια οριστικής επίλυσης του θέματος. Στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίασης  ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιδήμαρχος Παιδείας – Διά Βίου Μάθησης-Πολιτισμού και Νέας Γενιάς  κ. Στέλιος Αποστόλου ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τις μέχρι σήμερα ενέργειες της Δημοτικής Αρχής στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος.

Συγκεκριμένα ο κ. Αποστόλου ανέφερε μεταξύ άλλων :

«Κατά την περσινή σχολική χρονιά, τα  δρομολόγια Νέα Ραιδεστός – ΕΠΑΛ Βασιλικών (23 μαθητές) ,Νέο Ρύσιο – Ταγαράδες-Αγία Παρασκευή-Σουρωτή –ΕΠΑΛ (100 μαθητές), Αγία Παρασκευή-ΓΕΛ Βασιλικών (46 Μαθητές) και Καρδία – 1ο ΓΕΛ Μίκρας (72 μαθητές) πραγματοποιήθηκαν με συμβάσεις μίσθωσης λεωφορείων, ωστόσο τη φετινή χρονιά η εκτέλεση τους ανατέθηκε στον ΟΑΣΘ, ο οποίος κλήθηκε να εξυπηρετήσει τους μαθητές με τα υφιστάμενα τακτικά δρομολόγιά του για την προσέλευση και αποχώρησή τους. Το εγχείρημα αυτό αποδείχθηκε προβληματικό, διότι τα δρομολόγια αυτά τα οποία είναι ήδη επιφορτισμένα με τις μετακινήσεις των κατοίκων, επιβαρύνθηκαν με τον επιπλέον μεγάλο αριθμό των  μαθητών μας. Ωστόσο μέχρι και να  εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη μεταφορά από τις επίμαχες περιοχές με ενισχυμένα δρομολόγια του ΟΑΣΘ, θα πρέπει να εξυπηρετούνται οι  μαθητές με μισθωμένα λεωφορεία.

epitroph paideis 1

Για τα δρομολόγια  Πλαγιάρι – 2ο Γυμνάσιο Μίκρας, Νέο Ρύσιο – 2ο ΓΕΛ Μίκρας και Σουρωτή – ΓΕΛ Βασιλικών & ΕΠΑΛ Βασιλικών θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στην κατεύθυνση άμεσης αποδοχής από τα συναρμόδια Υπουργεία, Εσωτερικών, Παιδείας και Οικονομικών της πρότασης τροποποίησης της ΚΥΑ 24001/2013 που υποβλήθηκε από την ομάδα εργασίας, την οποία συνέστησε το ΥΠΕΣ και συγκεκριμένα την πρόταση αλλαγής στα 2500 μέτρα για μαθητές γυμνασίων και στα 4000 μέτρα για μαθητές Λυκείων, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ καθώς και  την πρόταση, ώστε να επιτρέπεται η μεταφορά των μαθητών με δημόσια σύμβαση και στην περίπτωση που δεν υπάρχει ενδεδειγμένη πεζή διαδρομή να βεβαιώνεται αυτό από την τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Παράλληλα τα μέλη της Επιτροπής συμφώνησαν πως θα πρέπει να βρεθεί μόνιμη και οριστική λύση στο θέμα, μέσω της δημιουργίας ενός Κρατικού Φορέα μεταφοράς μαθητών, ώστε κάθε χρονιά και για όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη, ασφαλής και δωρεάν μεταφορά όλων των παιδιών από και προς τα σχολεία τους.

«Όπως όλα δείχνουν έως τώρα ο ΟΑΣΘ δεν μπορεί να ανταποκριθεί και να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες, ως προς την έγκαιρη μετακίνηση των παιδιών στις σχολικές μονάδες και η Δημοτική Αρχή Θέρμης, θα συνεχίσει τις προσπάθειες μέχρι να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη, ασφαλής και δωρεάν μετακίνηση των μαθητών από και προς το σχολείο τους χωρίς καμία επιβάρυνση των γονιών τους. Το δικαίωμα δωρεάν, έγκαιρης και ασφαλούς μεταφοράς των παιδιών μας στα σχολεία απαιτεί άμεση και ολοκληρωμένη λύση για όλους τους μαθητές μας» δήλωσε χαρακτηριστικά αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Αποστόλου.

Συνοψίζοντας, στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίασής της, η Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Θέρμης αποφάσισε :

1)     Άμεση αποδοχή της πρότασης τροποποίησης της ΚΥΑ 24001/2013 που υποβλήθηκε από την  ομάδα εργασίας (ΟΔΕ) που συστήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών.

2)    Έως ότου εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη μεταφορά όλων των μαθητών από τις επίμαχες περιοχές με ενισχυμένα δρομολόγια του ΟΑΣΘ, να εξυπηρετούνται με μισθωμένα λεωφορεία.

3)    Να βρεθεί μία μόνιμη ασφαλής & δωρεάν λύση μετακίνησης των μαθητών μέσω ενός κρατικού φορέα με χρηματοδότηση από κρατικούς πόρους.

Να σημειωθεί τέλος, πως οι σχετικές αποφάσεις της Επιτροπής, έχουν ήδη αποσταλεί στην Αντιπεριφερειάρχη κ. Βούλα Πατουλίδου για ενημέρωση και περαιτέρω ενέργειες.

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο