Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση, Χωρίς κατηγορία|

antamwma genikh makrinhΠλήθος κόσμου πλαισίωσε το Πολιτιστικό τετραήμερο του 8ου Πανελλήνιου Ανταμώματος που φέτος φιλοξενήθηκε στο πανέμορφο χώρο του Φράγματος Θέρμης. Ο Δήμαρχος Θέρμης κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος κατά το σύντομο χαιρετισμό του, αφού καλωσόρισε τους εκατοντάδες φιλοξενούμενους από Ελλάδα και Κύπρο, έκανε μια ιστορική αναφορά στο Δήμο μας επισημαίνοντας ιδιαίτερα πως ο νέος Δήμος Θέρμης δημιουργήθηκε από πρόσφυγες ανάμεσά τους και αρκετοί απόγονοι Ανατολικορωμυλιωτών, από Στενήμαχο, Βοδενά, Μανδρίτσα,αλλά και από την Ανατολική Θράκη, καθώς και τη Δυτική Θράκη που κατοικοεδρεύουν και δραστηριοποιούνται ενεργά στο Δήμο μας . Παράλληλα ευχαρίστησε για την επιλογή του Δήμου Θέρμης ως τόπο διεξαγωγής του 8ου Ανταμώματος από το Προεδρείο της ΠΟΣΑΡ και ευχήθηκε σε όλους να έχουν υγεία και καλώς να ανταμώνουν κάθε χρόνο.

antamwma dhmarxos evdokiaΗ Πρόεδρος της ΠΟΣΑΡ και Τοπική Σύμβουλος Νέου Ρυσίου κ. Ευδοκία Παπαχρηστούδη αφού καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες ευχαρίστησε το Δήμαρχο Θέρμης κ. Θεόδωρο Παπαδόπουλο, την Πρόεδρο της ΔΕΠΠΑΘ κ. Αθηνά Παπαδάκη και τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Θέρμης κ. Σωτήριο Βογιατζή για την αποδοχή της πρότασης του φετινού Αναμώματος στο Φράγμα Θέρμης και την άψογη φιλοξενία , επισημαίνοντας μεταξύ άλλων : “γνωρίζοντας τις ευαισθησίες και την προσφορά  στον Πολιτισμό και στην παράδοση του Δημάρχου  κ.Θεόδωρου Παπαδόπουλου, τον ευχαριστούμε για μία ακόμη φορά για τη θετική του ανταπόκριση στο αίτημα μας για συνδιοργάνωση της κορυφαίας εκδήλωσης μας του 8ου Πανελληνίου Ανταμώματός μας. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και ευχαριστούμε από καρδιάς,  για την αμέριστη φιλοξενία της Δημοτικής αρχής , την Πρόεδρο της ΔΕΠΠΑΘ κ. Παπαδάκη και τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Θέρμης κ. Βογιατζή αλλά και των φορέων του τόπου μας ,όπως  όλων  των λαογραφικών  συλλόγων του Δήμου Θέρμης, οι οποίοι στο πλαίσιο εθελοντικής προσφοράς, είναι παρόντες  σήμερα εδώ, για να υποδεχτούμε τους  απανταχού, φιλοξενούμενους συμμετέχοντες συλλόγους”.

antamwma eksedraantamwma drwmeno kalhantamwma xori 3 kalhΤο Πολιτιστικό τετραήμερο του 8ου Πανελλήνιου ανταμώματος ξεκίνησε με ημερίδα για την ” Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Πετριτζιώτισσας” , οι εργασίες της οποίες φιλοξενήθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης την Πέμπτη 5 Ιουλίου και κεντρικό εισηγητή τον Δρ. Ελευθέριο Αντωνίου, Ερευνητή-Κοινωνιολόγο και Πρόεδρο Κατεχόμενων Κοινοτήτων Λευκωσίας, Μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, που φιλοξενήθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης.
Η ημερίδα εντάχθηκε στο πλαίσιο του τετραήμερου εκδηλώσεων διοργάνωσης του 8ου Πανελλήνιου Ανταμώματος των Ανατολικορωμυλιωτών. Το τετραήμερο παράλληλων δράσεων της ΝΕΟΛΑΙΑΣ της Π.Ο.Σ.Α.Ρ., το οποίο όπως προαναφέρθηκε ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη 5 Ιουλίου ολοκληρώθηκε την Κυριακή 8 Ιουλίου 2018.

nana antamwmaantamwma swthrhsantamwma trikaliarhsΣτη διάρκεια του τετραημέρου και κατά τη δεύτερη ημέρα, Παρασκευή 6/7/2018, έγινε μπροστά στο Δημαρχείο Θέρμης και ώρα 18.45 μμ, όπως και σε κάθε αντάμωμα άλλωστε, η τελετή υποδοχής της Ιερής Εικόνα της Αγίας Τριάδας από το ομώνυμο Μοναστήρι της Περιοχής Καβακλή της Ανατολικής Ρωμυλίας, η οποία φυλάσσεται στο Ιερό Ίδρυμα Ελλήνων Ανατολικορωμυλιωτών «Η Αγία Τριάδα». Ακολούθησε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός ενώ πραγματοποιήθηκε και Λιτανευτική πομπή της Εικόνας από την Πλατεία Παραμάνα, προς τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Θέρμης. Θυμίζουμε, ότι η Ιερή Εικόνα, αποτελεί για όλους τους Ανατολικορωμυλιώτες σημείο αναφοράς των Θρησκευτικών εθίμων των προγόνων τους. λόγος που φέτος επελέγη η Θερμή ως τόπος διεξαγωγής του Ανταμώματος, ήταν να αναδειχθεί μέσα από μία μεγάλη διοργάνωση,  μια μεγάλη περιοχή της Ανατολικής Ρωμυλίας, με παράδοση στον πολιτισμό στα γράμματα αλλά και σε αγώνες ηρωικούς διαχρονικούς τόσο για την απελευθέρωση της Ελλάδας 1821, όσο και για την διατήρηση του Ελληνικού πνεύματος, και την Ένωση με την Ελλάδα.

antamwma xoroi 2antamwma xoroi polloi kykloiantamwma xoroi 2
Αμέσως μετά την τελετή υποδοχής της εικόνας της Αγίας Τριάδας, ακολούθησε πολιτιστική βράδια στην πλατεία Παραμάνα Θέρμης, με παρουσίαση φορεσιών Ανατολικής Ρωμυλίας, με τιμητικές βραβεύσεις ανθρώπων εκλιπόντων για την προσφορά  τους στην παράδοση  του τόπου μας, με χορούς και τραγούδια.

Κατά τη διάρκεια της κύριας ημέρας του Ανταμώματος, το Σάββατο 7 Ιουλίου 2018 πραγματοποιήθηκε το πρωί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ενώ όλοι οι Σύλλογοι με τα Λάβαρα τους, απέδωσαν με Μνημόσυνο, φόρο τιμής στη μνήμη των προγόνων τους.
Αργότερα, και με την έναρξη των εκδηλώσεων στο Φράγμα Θέρμης έγινε αναβίωση εθίμου από την Στενήμαχο της Ανατολικής Ρωμυλίας και ακολούθησε η μεγάλη βραδιά με το καλωσόρισμα όλων των συμμετεχόντων.
Χθες Κυριακή 8 Ιουλίου 2018 οι παράλληλες εκδηλώσεις του Ανταμώματος ολοκληρώθηκαν με επίσκεψη στην Ιερά Μονή του Ιωάννου Θεολόγου και προσκύνημα στον Άγιος Παίσιο στις 11.30 το πρωί και στη μία το μεσημέρι η αυλαία του Ανταμώματος έπεσε με αποχαιρετιστήριο γλέντι στο χώρο του εξωκκλησίου του Αγίου Τρύφωνα Θέρμης.

antamwma drwmeno


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο