ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

lefkh nyxta synavliaΑξιοποιώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και το δυναμικό της κάθε περιοχής, αλλά και τους φορείς πολιτισμού της κάθε Δημοτικής Ενότητας του Δήμου Θέρμης, έχοντας ως γνώμονα ότι ο Δήμος μας έχει να επιδείξει ένα πλούσιο πολιτιστικό δυναμικό, με σημαντικούς και καταξιωμένους φορείς και στελέχη, που έχουν να παρουσιάσουν ένα σημαντικό έργο και εμπειρία, η ΔΕΠΠΑΘ μετέτρεψε τη δύναμη του Πολιτισμού σε ενωτικό μοχλό για όλους του δημότες μας, κατά το τρίμηνο Δεκέμβριος 2017  – Φεβρουάριος 2018. Διοργάνωσε σειρά εκδηλώσεων με κοινή ταυτότητα, με σεβασμό στα ιδιαίτερα γνωρίσματα της κάθε Δημοτικής Ενότητας του Δήμου μας, που ανέδειξαν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, την κουλτούρα και την ιστορία του. Στόχος των εκδηλώσεων, η συλλογική ανάδειξη και διατήρηση της τοπικής και πολιτισμικής μας ταυτότητάς, μέσα από πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων και τοπικών εορτών οι οποίες έχουν καθιερωθεί και εορτάζονται κάθε χρόνο.

lefkh nyxta skapasth kalhΕιδικότερα, ο Δήμος Θέρμης γιόρτασε φέτος τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με ποικίλες εορταστικές εκδηλώσεις, βασισμένες σε παραδοσιακές αξίες που σηματοδότησαν τις αγαπημένες γιορτές μικρών και μεγάλων. Στο επίκεντρο βρέθηκε το παιδί και η οικογένεια, δημιουργώντας για όλους μια ζεστή χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Τα Χριστούγεννα στη Θέρμη φέτος ήταν διαφορετικά, σύγχρονα και καλλιτεχνικά με έμφαση στον πολιτισμό, λουσμένα στο φως και τη μουσική. Τα εορταστικά  δρώμενα της ΔΕΠΠΑΘ “απλώθηκαν” , περισσότερο από κάθε άλλη φορά, σε όλες τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου, στις πλατείες και στις γειτονιές, ώστε όλοι οι δημότες  μας και ιδιαίτερα τα παιδιά να νιώσουν τη γιορτινή ατμόσφαιρα κοντά τους. Η Θέρμη στολίστηκε, μεταμορφώθηκε και δέχτηκε κατοίκους και επισκέπτες  σε ένα μοναδικό πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων, με κυριότερες από αυτές: To Άναμμα όλων των Χριστουγεννιάτικων δέντρων σε κάθε Δημοτική Κοινότητα και Τοπική Κοινότητα του Δήμου μας, με ξεχωριστές εκδηλώσεις.

giagiadesxristougennaΠαιδικές εκδηλώσεις καλλιτεχνικά δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις και εικαστικά εργαστήρια, πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα Πολιτιστικά Κέντρα, στην Κεντρική πλατεία της Θέρμης και σε κάθε χώρο Πολιτισμού. Τους μικρούς μας φίλους μάγεψε φέτος το face painting, τα ανεμοσκορπίσματα τα τμήματα των Εικαστικών της ΔΕΠΠΑΘ και των Παραδοσιακών χορών. Δυναμικό παρόν στις φετινές μουσικές εκδηλώσεις έδωσαν η Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων Βασιλικών, η Παιδική χορωδία 1ου Δημ. Σχολ. Βασιλικών, η “Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης,η Παιδική Χορωδία 2ου Δημοτικού Σχολείου Θέρμης, το Ελληνικό Κολλέγιο και η Παιδική Χορωδία, η Πολυφωνική Χορωδία «Θερμαιδες», η Μικτή Χορωδία Πολιτιστικού Πνευματικού Κέντρου Ι.Ν.Γεν. Θεοτόκου,η Παιδική Χορωδία Κ. Π .Σουρωτής, η Παιδική Χορωδία Δ.Ω.Θ. Τριλόφου, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Μίκρας, η Παιδική Χορωδία Κ.Π. Πλαγιαρίου, η Χορωδία ΚΑΠΗ Βασιλικών, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Θέρμης, η Μικτή Χορωδία Κ. Π. Θέρμης – Μικτή Χορωδία Κ.Π. Ταγαράδων, η Μικτή Χορωδία Ν .Ραιδεστού, η Χορωδία Βυζαντινής Μουσικής Κ.Π.Ν. Ραιδεστού, η Μαθητική Χορωδία 2ου Γυμνασίου Θέρμης και η Μικτή Χορωδία Μίκρας.

dhmos thermis xristoygenna plateiaΣτα εορταστικά δρώμενα συνέβαλαν με μεγάλη προθυμία οι περισσότεροι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων , πολλά χορευτικά τμήματα , τα τμήματα χορού της ΔΕΠΠΑΘ, οι Λαογραφικού και Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Δήμου μας, Αθλητικοί Σύλλογοι, το 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης, οι Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Μίκρας, τα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων , Εθελοντικές ομάδες γυναικών, τοπικοί παραγωγοί, Γυναικείοι Συνεταιρισμοί, παιδιά των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων της Θέρμης. Όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι, ένωσαν τις δυνάμεις τους και προσέφεραν ένα πλούσιο φάσμα εκδηλώσεων και εορταστικών δρωμένων. Ανάμεσά τους ξεχώρισαν η Συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο με τίτλο “Ένα Χριστουγεννιάτικο …μπέρδεμα!” , Ku Con Klux και Sax Fuoco CON FUOCO + Ορχήστρα Σαξοφώνων Δ.Ω.Θ. Ku Klux Sax | μαζί με τις oρχήστρες του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης σε μια γιορτινή σύμπραξη, οι «Χριστουγεννιάτικες μελωδίες και τα τραγούδια » όπου συμμετείχαν : η Ορχήστρα Νέων Σίνδου Δήμου Δέλτα με Μαέστρο τον κ. Μίλτο Πολυχρονίδη και την Πολυφωνική Χορωδία «Θερμαϊδες» και διεύθυνση από το πιάνο με την κ.Ελευθερία Μεταξά –Αρμοδώρου, η συναυλία Βυζαντινής Μουσικής με Χοράρχη : τον κ.Λεωνίδα Βλαχόπουλο, οι χριστουγεννιάτικες Συναυλίες των τμημάτων του ΔΩΘ με τους μικρούς σπουδαστές να συμμετέχουν ενεργά στα εορταστικά Χριστούγεννα . Ξεχωριστή θέση και παρουσία στις φετινές Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις είχαν ο Άγιος Βασίλης, το face painting και τα ανεμοσκορπίσματα.

xylopodaros teleiaΑπόλυτα επιτυχημένη ήταν άλλωστε και η φετινή “Λευκή Νύχτα” στην αγορά της Θέρμης, μία όμορφη γιορτή που κατάφερε να ενισχύσει σημαντικά την τοπική μας αγορά και να σκορπίσει χαμόγελα αισιοδοξίας στους Επαγγελματίες – Εμπόρους του Δήμου Θέρμης. Ήταν ένα όμορφο εορταστικό  “πανηγύρι”, με  χρώματα και μουσικές, όπως υποστήριξε ο εμπορικός κόσμος της Θέρμης, που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον εκατοντάδων κατοίκων της περιοχής μας αλλά και επισκεπτών, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας στην αγορά και μεταφέροντας το γιορτινό κλίμα των Χριστουγέννων σε μικρούς και μεγάλους.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τη “γουρουνοχαρά” ένα έθιμο των Χριστουγέννων,  που ειδικά  στα Βασιλικά έχει τις ρίζες του βαθιά στο παρελθόν. Φέτος η Γουρουνοχαρά στα Βασιλικά συγκέντρωσε το ενδιαφέρον εκατοντάδων επισκεπτών από όλη τη Θεσσαλονίκη, ξεπερνώντας και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Όλοι μαζί σε ένα γιορτινό κλίμα γεύτηκαν το ντόπιο κρέας,  την παραδοσιακή “τσιγαρίδα” των Βασιλικών, διασκέδασαν και κατά την παράδοση “έδιωξαν το κακό” συντροφιά με τα μέλη του Λαογραφικού Χορευτικού Συλλόγου Βασιλικών και τους διοργανωτές της γιορτής, και προετοιμάστηκαν να υποδεχτούν τη νέα χρονιά με ευχές , χορό και τραγούδια. Σύμφωνα με τους διοργανωτές στη φετινή εκδήλωση καταναλώθηκαν περισσότερα από ογδόντα (80) κιλά “τσιγαρίδας” από τους 500 και πλέον επισκέπτες της εκδήλωσης.

goyroynoxara 1Στις παράλληλες εκδηλώσεις των Χριστουγέννων ξεχωριστή θέση κατείχαν τα δημιουργικά εργαστήρια στο πλαίσιο των οποίων μαθητές από τα περισσότερα σχολεία του Δήμου μας με οδηγό την δημιουργική τους φαντασία ,ετοίμασαν μοναδικά χριστουγεννιάτικα στολίδια από ανακυκλώσιμα υλικά. Παράλληλα, μικροί & Μεγάλοι ζαχαροπλάστες, με τις μαγικές συνταγές των ξωτικών μέσα από τα βιβλία της Βιβλιοθήκης και την πολύτιμη βοήθεια από την αποκλειστική ομάδα ζαχαροπλαστών από το εργαστήριο του Αη Βασίλη, δημιούργησαν όλοι μαζί μοναδικές χριστουγεννιάτικες λιχουδιές. Τα «Στολιδομαγειρέματα» φιλοξενήθηκαν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στο Εργαστήριο Κατασκευής Χριστουγεννιάτικων Στολιδιών. Με οδηγό την φαντασία τους αλλά και με τη βοήθεια των ξωτικών μέσα από τα βιβλία της Βιβλιοθήκης, τα παιδιά δημιούργησαν μοναδικά χριστουγεννιάτικα στολίδια με Ύφασμα ,Κλωστές & Ζυμάρι.
Κατά το μήνα Ιανουάριο 2018 στο χώρο του Πολιτιστικού πραγματοποιήθηκαν σειρά εκδηλώσεων από συλλόγους για την κοπή της παραδοσιακής ετήσιας βασιλόπιτας .Σχεδόν καθημερινά στο Θέατρο φιλοξενούνταν μια τέτοια εκδήλωση, ένα έθιμο που τηρείται απαράβατα από κάθε φορέα πολιτισμού κάθε χρόνο και με μεγάλη συμμετοχή από τα μέλη των οργανωμένων συλλόγων του Δήμου μας.

pita deppath 3
Στις αρχές Φεβρουαρίου 2018, μία μοναδική Συναυλία – Αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη πραγματοποιήθηκε σε μία κατάμεστη αίθουσα στη ΔΕΠΠΑΘ με τη συμμετοχή των χορωδιών του Δήμου Θέρμης που παρουσίασαν αυτό το Χορωδιακό Αφιέρωμα. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ακούστηκαν 30 τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε χορωδιακές επεξεργασίες καθώς και κείμενα που αφορούσαν τη ζωή και το έργο του μεγάλου μας συνθέτη και μουσουργού.
Συμμετείχαν οι Χορωδίες:
-Παιδική χορωδία Κ. Π. Ταγαράδων
-Πολυφωνική Χορωδία Θερμαϊδες
-Μικτή πολυφωνική χορωδία Κ.Π. Ταγαράδων
-Μικτή Πολυφωνική χορωδία Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης
-Χορωδία Λαογραφικού Συλλόγου Βασιλικών
-Μικτή πολυφωνική χορωδία Κ.Π. Νέας Ραιδεστού
-Μικτή πολυφωνική χορωδία Κ.Π. Πλαγιαρίου

Υπεύθυνη του προγράμματος διδασκαλίας και των κειμένων ήταν η κ. Ελευθερία Μεταξά-Αρμοδώρου.

mikhs theodorakhsΑκολούθησαν οι μέρες γλεντιού, καρναβαλιού και ξεγνοιασιάς για τους κατοίκους της Θέρμης και το πρόγραμμα  “Αποκριά 2018″ της ΔΕΠΠΑΘ, που είχε ως κύρια “συστατικά” του, το κέφι, τη ζωντάνια, το τραγούδι και το χορό. Παράλληλα τις ημέρες της Αποκριάς αναβίωσαν παραδοσιακά έθιμα με έντονο λαογραφικό ενδιαφέρον στις περισσότερες Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου μας. Οι εκδηλώσεις που οργανώθηκαν από την Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Περιβάλλοντος & Αθλητισμού Θέρμης  στηρίχτηκαν σε συνεργασίες με τοπικούς φορείς, μειώνοντας  το συνολικό κόστος των εκδηλώσεων στο ελάχιστο. Μικροί και μεγάλοι μασκαράδες διασκέδασαν σε κάθε γωνιά του Δήμου, συμμετέχοντας με πολύ κέφι σε όλες τις εκδηλώσεις όπως επιτάσσει άλλωστε και η παράδοση της Σαρακοστής.

APOKRIA PRWTHΤις καλύτερες εντυπώσεις άφησε το Καρναβάλι των Βασιλικών, ένας θεσμός με παράδοση αρκετών χρόνων. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις αρχές του μήνα με μασκέ πάρτι για μικρούς και μεγάλους και κορυφώθηκαν την Καθαρά Δευτέρα με τον παραδοσιακό γάμο, την μεγάλη παρέλαση αρμάτων και το κάψιμο του καρνάβαλου. Στη Δημοτική Κοινότητα Τριλόφου, έγινε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου το Καρναβάλι στο Πάρκο «Στεφανιά»- με Σαρακοστιανά, φασολάδα, άφθονο χορό με παραδοσιακή ορχήστρα και κρασί. Στην Κεντρική Πλατεία Περιστεράς αναβίωσε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου ο Παραδοσιακός Γάμος με ζωντάνια, κέφι και άφθονο γλέντι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Περιστεράς. Η Σουρωτή την Καθαρά Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου φιλοξένησε τα Παραδοσιακά Κούλουμα με την καθιερωμένη παραδοσιακή φασολάδα, πολύ μουσική, χορό και κέφι. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η ΔΕΠΠΑΘ και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σουρωτής «Η Πηγή».

karnavali vasilika
Η Πρόεδρος της ΔΕΠΠΑΘ κ. Αθηνά Παπαδάκη ευχαριστεί όλους όσους συμμετείχαν στη διοργάνωση όλων των πολιτιστικών και εορταστικών εκδηλώσεων, που προβάλλουν την πολιτιστική μας παράδοση, την τοπική ταυτότητα και κληρονομιά του τόπου μας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι οι εκδηλώσεις κάθε χρόνο αγκαλιάζονται από το ενδιαφέρον πλήθους κόσμου και πολλών επισκεπτών.
“Οι πετυχημένες εκδηλώσεις, είναι αποτέλεσμα των σοβαρών και συντονισμένων προσπαθειών που καταβάλλονται από όλους μας και από τους οργανωμένους φορείς πολιτισμού της περιοχής μας και συμβάλλουν τα μέγιστα στη συντήρηση, τη διατήρηση και ενίσχυση του συλλογικού πνεύματος αλλά και στην προβολή της πλούσιας πολιτιστικής μας παράδοσης, που αποτελεί για τον τόπο μας ένα μοναδικό θησαυρό” σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Παπαδάκη.

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο