ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

pagkosmia hmera poihshs 1Ήταν ένα όμορφο αφιέρωμα στον δρόμο της ψυχής, μέσα από τραγούδια, μέσα από μελοποιημένους στίχους μεγάλων ποιητών όπως ο Γκάτσος, ο Ελύτης, ο Ελευθερίου και τόσοι άλλοι. Για τέταρτη χρονιά η συναυλία αφιέρωμα στην παγκόσμια ημέρα ποίησης, στην οποία συμμετείχαν 7 χορωδίες του Δήμου Θέρμης με κείμενα της κ. Ιωάννας Καρυπίδου, μάγεψε το κοινό.

Με κεντρικό σύνθημα, η ποίηση δίνει χρώμα στα λόγια που πολλές φορές δεν θέλουμε να πούμε, στα γράμματα που ντρεπόμαστε να γράψουμε, αλλά και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου μικροί και μεγάλοι, το περασμένο Σάββατο άρπαξαν την ποίηση απ’ το χέρι , σε μία μοναδική συναυλία που διοργανώθηκε για 4η συνεχή χρονιά. Η αρχική έμπνευση της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, ανήκει στον Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι’ αυτό. Η εισήγησή του έφτασε με επιστολή στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης Κώστα Στεργιόπουλου, προέδρου τότε της Εταιρείας Συγγραφέων.
Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους.

pagkosmia hmera poihshs 2pagkosmia hmera poihshs 3
Την επόμενη χρονιά, ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην Unesco, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.
Τον Οκτώβριο του 1999, στη γενική διάσκεψη της Unesco στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της».
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, η ξεχωριστή συναυλία αφιέρωμα του περασμένου Σαββάτου 17 Μαρτίου 2018, στο Δημοτικό Θέατρο Θέρμης , ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους με τραγούδια από τις χορωδίες :
-Παιδική χορωδία Κ. Π. Ταγαράδων
-Πολυφωνική Χορωδία Θερμαϊδες
-Μικτή πολυφωνική χορωδία Κ.Π. Ταγαράδων
-Μικτή Πολυφωνική χορωδία Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης
-Χορωδία Λαογραφικού Συλλόγου Βασιλικών
-Μικτή πολυφωνική χορωδία Κ.Π. Νέας Ραιδεστού
-Μικτή πολυφωνική χορωδία Κ.Π. Πλαγιαρίου
Την επιμέλεια και την διδασκαλία του προγράμματος είχε η κ. Ελευθερία Μεταξά-Αρμοδώρου. Στο πιάνο συνόδευσε των κειμένων η κ.Ιωάννα Καρυπίδου.

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο