ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου|

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία του ΟΗΕ το 1972 για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Φέτος, που ο εορτασμός της γίνεται εν μέσω μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, καταδεικνύεται περισσότερο από ποτέ η ανάγκη για την προστασία της φύσης ώστε να έχουμε υγεία, καλύτερη ποιότητα ζωής και ευημερία. Χρειάζεται να “αλλάξουμε “ πορεία σε επίπεδο παγκόσμιας κοινότητας, κοινωνικού συνόλου, αλλά και προσωπικό. Χρειάζεται ο καθένας και η καθεμία από μας να αναθεωρήσουμε τι αγοράζουμε και τι καταναλώνουμε, να υιοθετήσουμε βιώσιμες συνήθειες, βιώσιμα γεωργικά και επιχειρησιακά πρότυπα”, να προστατέψουμε τους φυσικούς πόρους, τα άγρια περιβάλλοντα και την άγρια φύση όπου αυτή συνεχίζει να υπάρχει, είναι ανάγκη ως κοινωνίες και σε ατομικό επίπεδο να δεσμευτούμε για την προστασία της φύσης και της ζωής ώστε να έχουμε ένα μέλλον.
Ο δήμος Θέρμης έχει ακολουθήσει αυτή την πολιτική επιλογή εδώ και πολλές δεκαετίες. Η ύπαρξη δύο μεγάλων χωματερών στην περιοχή μας και ο αγώνας για το κλείσιμο αλλά και την ανάσχεση των επιπτώσεων στο περιβάλλον σημάδευσε τον δημόσιο βίο για δεκαετίες. Αυτή η ευαισθησία για το περιβάλλον οδήγησε εδώ και χρόνια σε συνειδητές επιλογές παρεμβάσεων προστασίας και αναβάθμισης του περιβάλλοντος τις οποίες υλοποιούμε και στηρίζουμε σε πολλαπλά επίπεδα, όπως για παράδειγμα το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων σε όλο το φάσμα των αποβλήτων και η φιλοξενία της μονάδας ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας, ο αγώνας για τη δημιουργία αποχετευτικών δικτύων σε όλους τους οικισμούς του δήμου θέρμης και μίας νέας εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων, η προσπάθεια για ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, η δημιουργία φραγμάτων και η αξιοποίηση τους, τα έργα αναδάσωσης και αποκατάστασης δασικών εκτάσεων, η δημιουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, η μέτρηση των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα σε πραγματικό χρόνο και οι βιοκλιματικές παρεμβάσεις σε υποδομές .
Ο δήμος Θέρμης καθοδήγησε τον περιφερειακό σχεδιασμό για χωρίς καύση επεξεργασία και XYTY και στη συνέχεια συμφώνησε στην κατασκευή ΜΕΑ και ΜΕΒΑ εντός των ορίων του για την καλύτερη περιβαλλοντική διαχείριση των οικιακών μας αποβλήτων. Είναι ο πρώτος δήμος στην Ελλάδα που δεσμεύτηκε υπογράφοντας για τη μείωση των εκπομπών CO2, το Σύμφωνο των Δημάρχων το 2009, ενώ από το 2017 είναι ο πρώτος ελληνικός δήμος μέλος της Climate Alliance, του μεγαλύτερου δικτύου της τοπικής αυτοδιοίκησης για την κλιματική αλλαγή. Για το θέμα αυτό θα συζητήσουμε στην on line εκδήλωση με τίτλο “Μια ταινία-Μια συζήτηση για τον Αμαζόνιο”, την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020 και ώρα 18.30 πυ συνδιοργανώνουμε με το δίκτυο Climate Alliance
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, είναι η ώρα της φύσης. Όπως διαμηνύει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρεζ «για να φροντίσουμε τον άνθρωπο πρέπει να φροντίσουμε τη φύση».


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο