ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

Όσοι ετεροδημότες έκαναν αίτηση στο gov.gr για να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους, μπορούν πλέον να δουν πού ψηφίζουν το 2023 μέσω της ειδικής εφαρμογής του Υπουργείου Εσωτερικών. Οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν ανανεωθεί και περιλαμβάνουν αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στο gov.gr μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Έτσι, όσοι πολίτες θέλουν να δουν πού θα ψηφίσουν στις εκλογές μπορούν να επισκέπτονται την πλατφόρμα «Μάθε πού ψηφίζεις». Οι πολίτες μπορούν εύκολα να μάθουν σε ποιο εκλογικό κέντρο θα ψηφίσουν. Η τελευταία ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στις 11 Απριλίου 2023 με μεταβολές μέχρι και τις 28/02/2023. Όσοι ετεροδημότες υπέβαλαν αίτηση για μεταφορά, από 1η Μαρτίου και μετά, θα πρέπει να μεταβούν στην περιοχή που είχαν τα δικαιώματά τους, καθώς δεν ενσωματώθηκαν στις αλλαγές. Στην διεύθυνση https://www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis-forma/ μπορείτε να δείτε που ψηφίζετε χωρίς κωδικούς και passwords. Αρκεί να συμπληρώσετε το όνομα, το επώνυμο, αλλά και τα ονόματα των γονιών σας και την χρονολογία γέννησή σας.

Όσοι ετεροδημότες κατέθεσαν τη σχετική αίτηση μπορούν πολύ απλά να δουν online αν έχει εγκριθεί και πού θα ψηφίσουν την 21η Μαΐου.

Συγκεκριμένα πρέπει αρχικά να μπουν στην πλατφόρμα του ΥΠΕΣ https://www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis-forma/. Στη συνέχεια πρέπει να συμπληρώσουν τα εξής πεδία:

-Επώνυμο, (ολογράφως) -Όνομα, (αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα) -Όνομα Πατέρα, (αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα) -Έτος Γέννησης, (4 αριθμοί) -Όνομα Μητέρας (αΑρκούν τα 2 πρώτα γράμματα), ή μόνο τα πεδία με τον Εκλογικό Αριθμό και το Επώνυμο.

Μόλις συμπληρώσετε τα στοιχεία, θα μπείτε στην εφαρμογή και θα δείτε αν εγκρίθηκε η αίτησή σας και τον Δήμο που θα ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα.

Η διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια για τους ψηφοφόρους που θα ψηφίσουν στον Δήμο που έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί τα σχολεία, όπου θα ψηφίσουν, παρά μόνο το εκλογικό διαμέρισμα.

Μπορεί να ακυρωθεί η αίτηση ετεροδημότη;

Ο εκλογέας οποτεδήποτε μπορεί να ακυρώνει την εγγραφή του στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, προκειμένου να ψηφίζει πάλι στο δήμο της βασικής του εγγραφής. Η ακύρωση της εγγραφής γίνεται κατόπιν υποβολής αίτησης διαγραφής εκλογέα. Ωστόσο, εκλογείς που υποβάλλουν αίτηση διαγραφής από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών μετά την τελευταία πριν από τις εκλογές αναθεώρηση ψηφίζουν στις εκλογές αυτές σαν ετεροδημότες.

Ποιους υποψηφίους ψηφίζω

Ο εκλογέας που εκδηλώνει ενδιαφέρον να ψηφίσει στον τόπο διαμονής του θα ψηφίσει τους συνδυασμούς της εκλογικής περιφέρειας, στης οποίας τους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένος.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο