Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

gefseis 1Με την παρουσία των πολιτιστικών και παραδοσιακών συλλόγων του Δήμου μας αλλά και εκατοντάδων συνδημοτών μας και επισκεπτών, άνοιξε χθες βράδυ τις πύλες της η 4η Γιορτή Γεύσης στην κεντρική πλατεία της Θέρμης. Όπως είχε ανακοινωθεί στο πλαίσιο της Γιορτής παρουσιάστηκαν γεύσεις της Μακεδονίας που πρότεινε ο τιμώμενος Σύλλογος Γηγενών Μακεδόνων Θέρμης «Ο Μέγας Αλέξανδρος».
Στο επίκεντρο της 4ης Γιορτής Γεύσης βρέθηκε για μία ακόμη χρονιά η αγάπη για το καλό φαγητό ενώ η διοργάνωση έδωσε παράλληλα την ευκαιρία στους λάτρεις του καλού φαγητού να συμμετέχουν σε μια πολυπολιτισμική διατροφική εμπειρία.

Η ζωντανή παράδοση των τοπικών γεύσεων , εκτός από τα εδέσμτα της Μακεδονίας μας που πρόσφερε, έδωσε φέτος το «παρών» με μαρμελάδες, γλυκίσματα και γλυκά του κουταλιού, ζυμαρικά, πίτες και διάφορα καλούδια. Ωστόσο η μουσική και η παρουσίαση παραδοσιακών χορών είχαν τη δική τους θέση στη χθεσινή Γιορτή συγκεντρώνοντας το αμείωτο ενδιαφέρον των εκατοντάδων επισκεπτών της εκδήλωσης.
Θεσσαλονίκη η ιστορία της μακρόχρονη και πλούσια.
Ζυμώθηκε στο πέρασμα του χρόνου σαν διαχρονικός εμπορικός σταθμός , σημαντικό περάσματα και πατρίδα άξιων ηγετών .
Οι μετακινήσεις πληθυσμών άνοιξαν νέους ορίζοντες.
Στοιχείο πολιτισμικής ταυτότητας η μαγειρική, έχει συντεταγμένες της τη θάλασσα, τη γη, την ισορροπία, το μέτρο και την ελληνικότητα.
Προϊόντα ιδιαίτερα, κρασιά ονομαστά, πιάτα μοναδικά από περιοχή σε περιοχή.

gefseis mpyresgefseis timwmenoigefseis kopsmos 2gefseis kosmos 1

Στο Δήμο της Θέρμης τα πανηγύρια, οι γιορτές γεύσεις , αναδεικνύουν ιδιαίτερα γαστρονομικά στοιχεία και γευστικές συνήθειες αυτής της περιοχής στην Ανατολική πλευρά του νομού.
Δέκα επτά κοινότητες με κατοίκους από τον Πόντο τη Θράκη τη Μακεδονία , Βλάχους και Μικρασιάτες , ντόπιους και εσωτερικούς μετανάστες.
Στα ΘΕΡΜΗΣ ΔΡΩΜΕΝΑ ξεχωριστή θέση κατέχει η χθεσινοβραδινή γιορτή «Θέρμης Γεύσεις» που στοχεύει:
– Στη στήριξη των ντόπιων προϊόντων σαν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής και μαγειρικής μας,
– Στην προώθησή τους ώστε να γίνουν ακόμα πιο γνωστά .
– Στη συμπαράσταση και στήριξη όσων τα καλλιεργούν και τα παράγουν.

gefseis airetoigefseis pagkoigefseis nana trilofosgefseis moysikoi

Η Γιορτή της Γεύσης, φιλοδοξεί στο πέρασμα του χρόνου να δημιουργήσει ένα μεγάλο δίκτυο από παραγωγούς, μεταποιητές, να τους όλους φέρει κοντά, παραγωγούς, καλλιεργητές και απλούς δημότες, να δώσει ο ένας το χέρι στον άλλον σε μια αλληλέγγυα χειραψία αγάπης, φιλίας και εποικοδομητικής συνεργασίας, να μοιραστούν συνταγές, υλικά και γευστικές συνήθειες, αλλά και κυρίως να διατηρηθεί ζωντανός ο διατροφικός πλούτος του τόπου μας.
Το όραμα της δημιουργίας του Φεστιβάλ « Θέρμης Γεύσεις» θα δώσει το χαρακτήρα μιας ευρύτερης γιορτής στη διάρκεια της οποίας η ποιοτική Ελληνική γευστική πραγματικότητα συναντάται με τον πνευματικό πολιτισμό μέσα από μια σειρά από δρώμενα…..
Στο πλαίσιο μιας συνύπαρξης με τη γεύση να έχει τον πρώτο λόγο σε μια μεγάλη γιορτή με ποιοτικά χαρακτηριστικά που πηγάζουν μέσα από το σύγχρονο δημιουργικό γίγνεσθαι του τόπου μας.
Στη φετινή γιορτή μας η Πρότυπη Μικροζυθοποιία Θεσσαλονίκης Sknipa -Salonikia Beer με έδρα τη Νέα Ραιδεστό κέρασε υπέροχες μπύρες από την ξεχωριστή ποικιλία της σε εκατοντάδες επισκέπτες.

fefseis 2gefseis nonagefseis pswmiagefseis kosmos 3


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο