Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

antamvmama 8oΜε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν χθες βράδυ οι εργασίες της ενημερωτικής εκδήλωσης με θέμα ” Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Πετριτζιώτισσας” και κεντρικό εισηγητή τον Δρ. Ελευθέριο Αντωνίου, Ερευνητή-Κοινωνιολόγο και Πρόεδρο Κατεχόμενων Κοινοτήτων Λευκωσίας, Μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, που φιλοξενήθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης. Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο του τετραήμερου εκδηλώσεων διοργάνωσης του 8ου Πανελλήνιου Ανταμώματος των Ανατολικορωμυλιωτών, που τη φετινή χρονιά όπως είναι γνωστό πραγματοποιείται στο Δήμο Θέρμης. Το 8ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ανατολικορωμυλιωτών- Βορειοθρακιωτών, στην Θέρμη, θα διεξαχθεί στον πανέμορφο χώρο του Φράγματος αύριο Σάββατο 7 Ιουλίου 2018 , ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη το τετραήμερο παράλληλων δράσεων της ΝΕΟΛΑΙΑΣ της Π.Ο.Σ.Α.Ρ. , το οποίο όπως προαναφέρθηκε ξεκίνησε χθες Πέμπτη 5 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 8 Ιουλίου 2018. Στη διάρκεια του τετραημέρου και κατά σημερινή δεύτερη ημέρα, Παρασκευή 6/7/2018, θα πραγματοποιηθεί, μπροστά στο Δημαρχείο Θέρμης και ώρα 18.45 μμ, όπως και σε κάθε αντάμωμα άλλωστε, η τελετή υποδοχής της Ιερής Εικόνα της Αγίας Τριάδας από το ομώνυμο Μοναστήρι της Περιοχής Καβακλή της Ανατολικής Ρωμυλίας, η οποία σήμερα φυλάσσεται στο Ιερό Ίδρυμα Ελλήνων Ανατολικορωμυλιωτών «Η Αγία Τριάδα». Θα ακολουθήσει Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός ενώ θα γίνει και Λιτανευτική πομπή της Εικόνας από την Πλατεία Παραμάνα, προς τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Θέρμης.

IERH EIKONA 2Να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την τελετή υποδοχής της εικόνας της Αγίας Τριάδας, θα ακολουθήσει και πολιτιστική βράδια στην πλατεία Παραμάνα Θέρμης, με παρουσίαση φορεσιών Ανατολικής Ρωμυλίας, με τιμητικές βραβεύσεις ανθρώπων εκλιπόντων για την προσφορά  τους στην παράδοση  του τόπου μας, με χορούς και τραγούδια.
Θυμίζουμε, ότι η Ιερή Εικόνα, αποτελεί για όλους τους Ανατολικορωμυλιώτες σημείο αναφοράς των Θρησκευτικών εθίμων των προγόνων τους. λόγος που φέτος επελέγη η Θερμή ως τόπος διεξαγωγής του Ανταμώματος, ήταν να αναδειχθεί μέσα από μία μεγάλη διοργάνωση,  μια μεγάλη περιοχή της Ανατολικής Ρωμυλίας, με παράδοση στον πολιτισμό στα γράμματα αλλά και σε αγώνες ηρωικούς διαχρονικούς τόσο για την απελευθέρωση της Ελλάδας 1821, όσο και για την διατήρηση του Ελληνικού πνεύματος, και την Ένωση με την Ελλάδα.

EKDHLVSH GIA IERA MONH 1IERH EIKONA 3
Στη Θέρμη κατοικοεδρεύουν και δραστηριοποιούνται αρκετοί απόγονοι Ανατολικορωμυλιωτών, από Στενήμαχο, Βοδενά, ΜανδρΊτσα,αλλά και από Την Ανατολική Θράκη, καθώς και τη Δυτική Θράκη. Οι Σύλλογοι που συμμετέχουν,από ολόκληρη την Επικράτεια( Έβρος-Αθήνα) συνήθως, στα ανταμώματα είναι περίπου 40-50, μαζί μ΄ αυτούς θα έρθουν και φίλοι συντοπίτες τους, ενώ επίσης, αναμένεται να παραβρεθούν προσκεκλημένοι ,φιλοξενούμενοι, Ελληνοβουλγαρικοί Σύλλογοι και αποστολές αιρετών και μελών των Συμβουλίων των συγκεκριμένων Συλλόγων, καθώς επίσης και επίσημοι προσκεκλημένοι της Κυπριακής Βουλής, και της Κυπριακής Αρχιεπισκοπής.

ANTAMWMA 2Κατά τη διάρκεια της αυριανής δε, κύριας ημέρας του Ανταμώματος, θα πραγματοποιηθεί στις 07.00 – 10.00 πμ Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ενώ τις βραδινές εκδηλώσεις στο Φράγμα Θέρμης θα πλαισιώσουν περισσότερα από τρεις χιλιάδες άτομα.
Αναλυτικότερα, το Σάββατο 7 Ιουλίου στις 7 το απόγευμα και αμέσως μετά τον Μέγα εσπερινό , όπου θα παραβρίσκονται όλοι οι Σύλλογοι με τα Λάβαρα τους, θα γίνει Μνημόσυνο ως φόρος τιμής στη μνήμη των προγόνων τους.
Θα ακολουθήσει το αντάμωμα όλων των Συλλόγων στην πλατεία Παραμάνα ,με αναβίωση εθίμου από την Στενήμαχο της Ανατολικής Ρωμυλίας,ενώ στη συνέχεια θα μεταβούν στο Φράγμα Θέρμης και ώρα 9μ.μ. όπου και θα ξεκινήσει η μεγάλη βραδιά με το καλωσόρισμα όλων των συμμετεχόντων.
Σε ανακοίνωσή της για τη διοργάνωση του 8ου ανταμώματος στη Θέρμη, η Πρόεδρος κ. Ευδοκία Παπαχρηστούδη και  το Δ.Σ.  της  Π.Ο.Σ.Α.Ρ. μεταξύ άλλων αναφέρει: “γνωρίζοντας τις ευαισθησίες και την προσφορά  στον Πολιτισμό και στην παράδοση του Δημάρχου  κ.Θεόδωρου Παπαδόπουλου, τον ευχαριστούμε εκ των προτέρων για θετική του ανταπόκριση στο αίτημα μας για συνδιοργάνωση της κορυφαίας εκδήλωσης μας του 8ου Πανελληνίου Αντάμωματος μας. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και ευχαριστούμε από καρδιάς,  για την αμέριστη φιλοξενία της Δημοτικής αρχής ,αλλά και των φορέων του τόπου μας ,όπως  όλων  των λαογραφικών  συλλόγων του Δήμου Θέρμης, οι οποίοι στο πλαίσιο εθελοντικής προσφοράς, θα είναι παρόντες για να υποδεχθούν τους  απανταχού, φιλοξενούμενους συμμετέχοντες συλλόγους”.
Την Κυριακή 8 Ιουλίου 2018 οι παράλληλες εκδηλώσεις του Ανταμώματος ολοκληρώνονται με επίσκεψη στην Ιερά Μονή του Ιωάννου Θεολόγου και προσκύνημα στον Άγιος Παίσιο στις 11.30 το πρωί και στη μία το μεσημέρι οι εργασίες του Ανταμώματος ολοκληρώνονται με αποχαιρετιστήριο γλέντι στο χώρο του εξωκκλησίου του Αγίου Τρύφωνα Θέρμης.
 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο