ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Ενημέρωση, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου|

Την καθιερωμένη εκδήλωση κοπής πίτας πραγματοποίησε τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου η Ένωση Επαγγελματιών Εμπόρων Θέρμης. Στην εκδήλωση, η οποία έγινε στο πολιτιστικό κέντρο Νέας Ραιδεστού με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων, παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, βουλευτές, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Εμπορικών Συλλόγων από διάφορες περιοχές της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και επαγγελματίες, μέλη της ΕΕΕΘ.

Ο πρόεδρος της ΕΕΕΘ, Ευστάθιος Πιστέλας κατά το σύντομο χαιρετισμό του σημείωσε μεταξύ άλλων ότι “το εκρηκτικό μείγμα οικονομικής και ενεργειακής κρίσης αποδυνάμωσαν την κατανάλωση. Η δε κοινωνική αποστασιοποίηση που επέφεραν τα μέτρα προστασίας από την πανδημία στέρησαν τη φυσική παρουσία των καταναλωτών στην αγορά”. Ο κ. Πιστέλας ευχήθηκε το 2022 «να είναι καλή και ευλογημένη χρονιά με ανοιχτά μαγαζιά».

Το μέλος του δ.σ. της ΕΣΕΕ Φανή Μπλιούμη αναφέρθηκε στην επίδραση της πανδημίας στη λειτουργία του εμπορίου και της αγοράς, με τον περιορισμό της επισκεψιμότητας των καταναλωτών στα καταστήματα και τη ραγδαία άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Παράλληλα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις έντονες πληθωριστικές πιέσεις που δέχτηκαν οι έμποροι και οι επαγγελματίες από τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς και στη ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους που όπως τόνισε δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερο τους εμπόρους και επαγγελματίες, όχι μόνο για την αναπλήρωση των απωλειών τους, αλλά ακόμη και για την επιβίωσή τους. Πρόκειται για δύο σημαντικά θέματα που αναδείχτηκαν, όπως ανέφερε η κ. Μπλιούμη, και στον πρωθυπουργό από τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Γιώργο Καρανίκα. «’Έλλειψη χρημάτων στάση εμπορίου’ λέει το γνωστό ρητό, δεν έχουμε φτάσει βέβαια σε τέτοιο τέλμα, αλλά αν δεν υπάρξει στην αγορά το αμέσως επόμενο διάστημα ενίσχυση με συγκεκριμένες και στοχευμένες ενέσεις ρευστότητας από κοινοτικά,  κρατικά και τραπεζικά κονδύλια τότε το τρένο της ανάπτυξης δεν θα έρθει για όλους τους επιχειρηματίες», σημείωσε η κ. Μπλιούμη.
Καταλήγοντας τόνισε πως η διοίκηση της ΕΣΕΕ, πέρα από τις ευέλικτες δράσεις χρηματοδότησης, ζητά να υπάρξει και ελάφρυνση των φορολογικών βαρών των επιχειρηματιών, αλλά και κατάργηση κάποιων, όπως για παράδειγμα το τέλος επιτηδεύματος. Παράλληλα ένα βασικό αίτημα της ΕΣΕΕ είναι η μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, καθώς και η άμεση εφαρμογή του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο γενικός γραμματέας του ΕΕΘ, Κλεόβουλος Θεοτόκης αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή της ΕΕΕΘ στην ανάπτυξη του δήμου Θέρμης, καθώς και στις δράσεις που γίνονται από κοινού με το ΕΕΘ και τη σημαντική βοήθεια της δημοτικής αρχής Θέρμης και του δημάρχου Θεόδωρου Παπαδόπουλου, όπως είπε. «Αποκορύφωμα αυτής της εξαιρετικής συνεργασίας ήταν η διοργάνωση της ‘Λευκής Νύχτας’ στη Θέρμη, την πορεία της οποίας αν δεν ανέκοπτε η πανδημία τα τελευταία δύο χρόνια, θα αποτελούσε σήμερα ένα από τα κορυφαία γεγονότα της ανατολικής Θεσσαλονίκης τουλάχιστον, αν όχι για όλο το νομό». Κλείνοντας ο κ. Θεοτόκης ανακοίνωσε πως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η «Ανατολική Α.Ε.» σε συνεργασία με το δήμο Θέρμης θα είναι σε θέση να παρουσιάσουν ένα πρότυπο ευρωπαϊκό πρόγραμμα το οποίο θα αφορά στην εκπαίδευση αποφοίτων πανεπιστημίων στον τομέα του «επιχειρείν».

Στο δικό του χαιρετισμό ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος ευχαρίστησε όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση. Αναφέρθηκε στη δημιουργία δύο νέων Συλλόγων Εμπόρων και Επαγγελματιών στο δήμο Θέρμης, αυτών της Μίκρας και των Βασιλικών οι οποίοι, όπως είπε, είναι αποτέλεσμα των συντονισμένων και επίμονων ενεργειών του μέλους του δ.σ. της ΕΣΕΕ Φανής Μπλιούμη και του γενικού γραμματέα του ΕΕΘ Κλεόβουλου Θεοτόκη. «Είμαστε από τους λίγους δήμους που έχουν τρεις Επαγγελματικούς Συλλόγους» σημείωσε ο δήμαρχος Θέρμης και ευχήθηκε «να λειτουργήσουν δυναμικά και με ενότητα προς όφελος όλων των Επαγγελματιών – Εμπόρων του τόπου μας». Αναφερόμενος στο ζήτημα του OPEN MALL, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως ο δήμος Θέρμης είναι πανέτοιμος σε όλα τα επίπεδα και εντάχθηκε στο έργο με ύψος χρηματοδότησης περίπου 2 εκατ. ευρώ. «Ήδη έχει δημοπρατηθεί το μέρος των λεγόμενων soft ενεργειών, δηλαδή διαχείριση του πεζόδρομου, ψηφιακή διαχείριση, υπόγειοι κάδοι με αισθητήρες κ.ο.κ., έχουν ανατεθεί μελέτες και έχουν παραληφθεί τα τοπογραφικά και τα στατικά των μελετών, ολοκληρώνεται η διαδικασία μέσα στο μήνα και προχωράμε σε δημοπράτηση και αυτού του μέρους του έργου». Τέλος, ο δήμαρχος Θέρμης αναφέρθηκε στις ενέργειες της διοίκησης του δήμου ώστε άμεσα να γίνει ο διαγωνισμός για την ανάθεση της λειτουργίας του υπόγειου πάρκινγκ ώστε να είναι ανοιχτό όλο το 24ωρο διατηρώντας ωστόσο τις ισχύουσες τιμές για τους μόνιμους κατοίκους, αλλά και δωρεάν την πρώτη μισή ώρα για την εξυπηρέτηση της τοπικής αγοράς.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές της Β’ περιφέρειας Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης, Θεόδωρος  Καράογλου και Σωκράτης Φάμελλος, η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Θεόδωρος Μητράκας. Ήταν επίσης ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Κώστας  Κουγιουμτζίδης, ο πρόεδρος της ΔΕΠΠΑΘ Γιώργος Αγγέλου, ο πρόεδρος της Κοινότητας Ν. Ραιδεστού Παναγιώτης Κατρανιάς, η αντιπρόεδρος του ΕΕΘ Χρύσα Γεωργιάδου – Γρανούζη, ο πρόεδρος του συλλόγου Σερραίων κατοίκων Θέρμης Παναγιώτης Μαλούδης, μέλη της ΕΕΕΘ από Θέρμη και Ν. Ραιδεστό και οι εκπρόσωποι από τους εμπορικούς συλλόγους Βασιλικών, Θερμαϊκού, Καλαμαριάς, Ελευθέριου Κορδελιού, Λαγκαδά, Μίκρας, Ωραιοκάστρου, Κιλκίς, Ιερισσού, Πολυγύρου, Πάρκινγκ Αεροδρομίου και Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο