Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

giorth rysio 2

Τριάντα πέντε χρόνια παράδοσης γιορτάστηκαν με μεγάλη επιτυχία παρουσία του Δημάρχου Θέρμης κ. Θεόδωρου Παπαδόπουλου, του αναπληρωτή Υπουργού κ. Σωκράτη Φάμελου και άλλων Κοινοβουλευτικών εκπροσώπων το περασμένο Σάββατο στο Νέο Ρύσιο. Η γιορτή σταφυλιού στο Νέο Ρύσιο που ξεκίνησε το 1983, σαν μια προσπάθεια προβολής της καλλιέργειας του αμπελιού, του σταφυλιού και των παραγώγων του, φιλοξενήθηκε για μία ακόμη χρονιά στο Αθλητικό Κέντρο Νέου Ρυσίου όπου πλήθος κόσμου αγκάλιασε το θεσμό και διασκέδασε απολαμβάνοντας σταφύλια όλων των ποικιλιών, καθώς και παραδοσιακούς χορούς που επιμελήθηκαν και παρουσίασαν ο Μουσικοχορευτικός Λαογραφικός Σύλλογος Ασβεστοχωρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Καλλικράτειας και ο Λαογραφικός Σύλλογος Ν. Ρυσίου «Η Αρετσού».

giorth rysio 1Στην ιστορία του θεσμού αναφέρθηκε στο σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νέου Ρυσίου κ. Χρήστος Θωμάρεις τονίζοντας πως “στην περιοχή του Ρυσίου κάποτε καλλιεργούνταν περίπου 7.000 στρέμματα αμπελιών όμως με την πάροδο των χρόνων τα αμπέλια έγιναν κατοικίες και η παραγωγή μειώθηκε αισθητά. Οι αμπελουργοί, με τραγούδια, χορούς και γλέντια που γίνονταν τότε στους αμπελώνες εξέφραζαν ανέκαθεν τις ευχαριστίες τους στο Θεό ή τους θεούς για την καλή σοδειά. Στα αμπελοχώρια, δηλαδή στα χωριά που το σταφύλι αποτελούσε το βασικό πόρο ζωής τους, η πρώτη μέρα του τρύγου χαιρετίζονταν με τύμπανα, νταούλια και τραγούδια και ο τρύγος έχει τη μορφή αληθινού πανηγυριού ”.

giorth rysio proedrosgiorth rysio dhmarxosgiorth rysio 3 airetoi

Ο Δήμαρχος Θέρμης κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος αφού καλωσόρισε τον Υπουργό κ. Σωκράτη Φάμελο και τους δύο πρώην Υπουργούς και νυν Βουλευτές κ.κ. Θεόδωρο Καράογλου και Δημήτρη Μάρδα που παραβρέθηκαν στη γιορτή Σταφυλιού του Νέου Ρυσίου, στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο θεσμό που διατηρείται στο χρόνο αν και σήμερα η καλλιέργεια του αμπελιού δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στην οικονομική ζωή της περιοχής. “Είναι μία σημαντική ευκαιρία καταρχάς να συνευρεθούμε και να διατηρήσουμε τη συνοχή μας,  να θυμηθούμε και να μεταφέρουμε την ιστορία και την παράδοση της πριοχής στους νέους κατοίκους που επέλεξαν αυτόν τον τόπο να ζήσουν και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Θέρμης . “Εδώ είναι ο τόπος που επέλεξαν να έρθουν και να εγκατασταθούν οι αγρότες “Αρετσιανοί” γιατί οι ψαράδες ζουν στην Καλαμαριά. Οι αγρότες Αρετσιανοί λοιπόν με την πλούσια καλλιέργεια και παραγωγή τους κατόρθωσαν να δημιουργήσουν αυτόν το μεγάλο οικισμό που βλέπουμε σήμερα. Η γιορτή σταφυλιού πλέον έχει αλλάξει μορφή και στηρίζεται λιγότερο στο ανθρώπινο δυναμικό και τη βοήθεια του Δήμου Θέρμης, αλλά περισσότερο στους εκατοντάδες εθελοντές που σπεύδουν ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια να προσφέρουν τα προϊόντα τους που διαμορφώνουν μία μοναδική έκθεση που λειτουργεί στο πλαίσιο της γιορτής, αλλά και αρκετό από το χρόνο τους για τη διοργάνωσή του θεσμού” τους οποίους και ευχαρίστησε ιδιαίτερα κατά το σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Θέρμης.

20180901_20052620180901_20103720180901_212542

Παράλληλα ανακοίνωσε στους παρευρισκόμενους την έλευση του Φυσικού Αερίου στην περιοχή την επόμενη χρονιά αποτέλεσμα, όπως είναι γνωστό,  της καλής συνεργασίας και των επίμονων προσπαθειών της Δημοτικής Αρχής και του αρμόδιου Υπουργού κ. Φάμελου, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει και τη σημαντική επένδυση στην εκπαίδευση με την υπογραφή επιχορήγησης για την έναρξη των εργασιών ανέγερσης του 2ου Γυμνασίου Θέρμης μετά από συντονισμένες ενέργειες Δήμου Θέρμης και Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, έτσι ώστε τα παιδιά – οι μαθητές του Νέου Ρυσίου με τη νέα σχολική χρονιά, το επόμενο έτος, να βρίσκονται στο καινούριο τους σχολείο. Ολοκληρώνοντας ο Δήμαρχος Θέρμης ανακοίνωσε επίσης και την έναρξη των εργασιών ανέγερσης του νέου κτιρίου στο Νέο Ρύσιο, όπου θα μεταφερθεί με την ολοκλήρωσή τους, το Πανεπιστήμιο Μακεδονία.
Στη σημασία διατήρησης της παράδοσης και του θεσμού αυτού αναφέρθηκαν τέλος ο αναπληρωτής Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελος καθώς και οι Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι που πλαισίωσαν τις φετινές εκδηλώσεις κ.κ. Καράογλου και Μάρδας.

20180901_21482720180901_22035020180901_220701Η γιορτή συνοδεύτηκε και φέτος από ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως : εκθέσεις προϊόντων και εργαλείων και πολλά παραδοσιακά χορευτικά σύνολα, ενώ  σε αυτήν παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Αποστόλου , Τσολάκης, Μουστάκας και Γκιζάρης, η Πρόεδρος της ΔΕΠΠΑΘ κ. Παπαδάκη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Βογιατζής , Αγγέλου, Πράτανος και Μοσχόπουλος Μοσχόπουλος.

giorth rysio 120180901_200412

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Даркнет Сайт Кракен Зеркало Ссылка