tagarades kordelaΜία νέα πύλη στην παράδοση άνοιξε χθες στους Ταγαράδες με τα εγκαίνια της Λαογραφικής Έκθεσης της Δημοτικής Κοινότητας. Οικογενειακά κειμήλια και αντικείμενα συγκεντρώθηκαν με μεράκι και αγάπη από τους εμπνευστές της έκθεσης, που εγκαινιάστηκε χθες και θα λειτουργεί στον ανακαινισμένο χώρο του Κοινοτικού Καταστήματος επί της οδού Κύπρου. Αντικείμενα που προσπαθούν να διαδώσουν και να διατηρήσουν ζωντανή την παράδοση, την ιστορία και τον πολιτισμό των Ταγαράδων και να κάνουν γνωστή την τοπική ιστορία. Πρόκειται για ένα νοσταλγικό ταξίδι στο χρόνο το οποίο βρίσκεται στη διάθεση των επισκεπτών από χθες, ξυπνώντας τους αναμνήσεις μιας άλλης εποχής. Τους παρευρισκόμενους, στο πλαίσιο της τελετής των εγκαινίων, καλωσόρισε η Υπεύθυνη του Κέντρου Πολιτισμού Ταγαράδων κ. Όλγα Ευταξία η οποία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην εξελικτική πορεία αυτής της προσπάθειας.

 


tagarades egkainiaΗ κ. Ευταξία δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη Δημοτική Κοινότητα Ταγαράδων για την παραχώρηση του Κοινοτικού κτηρίου στο οποίο στεγάζεται η Έκθεση, τους εθελοντές που πρόσφεραν κατά καιρούς χρήσιμες υπηρεσίες στο στήσιμο των εκθεμάτων και χαρακτήρισε ως πράξη γενναιοδωρίας τη συγκινητική ανταπόκριση των κατοίκων του χωριού να εμπιστευθούν προσωπικά και οικογενειακά κειμήλια στην έκθεση δίνοντας έτσι υπόσταση στην αρχική ιδέα.
Τελειώνοντας, τόνισε ότι στις “βασικές επιδιώξεις του Κέντρου Πολιτισμού Ταγαράδων είναι να αποτελέσει η Λαογραφική Έκθεση του χωριού όχι μόνο μια παρακαταθήκη για τη διατήρηση της συλλογικής μνήμης του χωριού και του τόπου μας,αλλά και  να αξιοποιηθεί παιδαγωγικά ως εκπαιδευτικός προορισμός για τους μαθητές των σχολείων του Δήμου μας”.

tagarades 1tagarades 5tagarades 4tagarades dhmarxos 1
Κατά το σύντομο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας κ. Δημήτρης Καλαθάς μεταξύ άλλων ανέφερε :
“Στη Δημοτική Κοινότητα Ταγαράδων λειτουργεί από το 2012 έκθεση λαογραφίας. Φέτος, το 2017, αναβαθμίστηκε και εμπλουτίστηκε με νέο υλικό, με τη φροντίδα και το μεράκι των υπευθύνων του Κέντρου Πολιτισμού Ταγαράδων. Στην έκθεση απεικονίζεται, εν μέρει, η ιστορία του χωριού, το οποίο δημιουργήθηκε μετά το 1922 από πρόσφυγες από την Δυτική Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη. Περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό των πρώτων ανθρώπων του χωριού, τοπίων, εκδηλώσεων, καθώς και φορεσιές εποχής , εργαλεία, σκεύη και αντικείμενα από τη ζωή και τη καθημερινότητα των ανθρώπων της παλιάς εποχής. Είναι ένα ταξίδι στο χρόνο, πού ξυπνά στο επισκέπτη αναμνήσεις και βιώματα μιας άλλης εποχής, με στόχο να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να γνωρίσουν οι νεότεροι.

tagarades 7tagarades 10tagarades 3Η δημιουργία της, το 2012 και η αναβάθμισης της σήμερα, το 2017, εντάσσονται στη προσπάθεια της Δημοτικής Κοινότητας Ταγαράδων και του Κέντρου Πολιτισμού Ταγαράδων να καταγραφεί και να απεικονισθεί η ιστορία του χωριού μας.
Στεγάζεται μόνιμα πλέον στο Κοινοτικό κτήριο της οδού Κύπρου και καλούμε όλους τους κατοίκους και τα σχολεία του Δήμου μας να την επισκεφθούν”, σημείωσε ο κ. Καλαθάς.
Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Θέρμης κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δόμησης και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Πολιτισμού και Νέας Γενιάς κ.κ. Απόστολος Τσολάκης και Στυλιανός Αποστόλου αντίστοιχα, η Πρόεδρος της ΔΕΠΠΑΘ κ. Αθηνά Παπαδάκη και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Νίκος Καρκατζίνος και Γιώργος Κοντοπίδης.

Tagarades dhmarxos Aggeloy Nanatagarades kosmosTagarades NanaTagarades Antidhmarxoi Proedrow

 

 

 

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο