ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

10

Πρεμιέρα σήμερα Πέμπτη 1η Νοεμβρίου για την ενδιάμεση φθινοπωρινή εκπτωτική περίοδος, η οποία θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 10 Νοεμβρίου.
Κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.
Την πρώτη Κυριακή των ενδιάμεσων εκπτώσεων, στις 4 Νοεμβρίου,σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις, η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική. Το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας καταστημάτων, για αυτούς που θα επιλέξουν να έχουν σηκωμένα ρολά την Κυριακή 4/11, είναι από τις 11:00 το πρωί μέχρι και τις 18:00 το απόγευμα.

3

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών και Εμπόρων Θέρμης  κ. Ευστάθιος Πιστέλας με αφορμή την έναρξη των ενδιάμεσων εκπτώσεων της Φθινοπωρινής περιόδου σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων επισημαίνει πως οι καταναλωτές πρέπει να είναι προσεκτικοί, πως είναι επιβεβλημένη η ευκρινής αναγραφή της παλιάς και νέας τιμής, ενώ σημειώνει ότι σε περίπτωση παραπλανητικών ή ανακριβών εκπτώσεων, επιβάλλεται πρόστιμο.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι κατά την περίοδο των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων αλλά και σε κάθε χρονική περίοδο κατά την οποία επιτρέπεται η πώληση εμπορευμάτων ή η παροχή υπηρεσιών με μειωμένες τιμές, το καταναλωτικό κοινό θα πρέπει να προσέξει τα εξής:
1) Η ευκρινής αναγραφή της παλιάς και νέας τιμής είναι επιβεβλημένη, με αναφορά στην κατάλληλη μονάδα μέτρησης ανά προϊόν (βάρος, όγκος, τεμάχιο κ.λπ.), ενώ προαιρετικά δίνεται η δυνατότητα στους καταστηματάρχες της παράλληλης αναγραφής και του ποσοστού έκπτωσης, προκειμένου η σύγκριση τους να είναι απλή και σαφής για τους καταναλωτές.

5

2) Σύμφωνα με τον «Κώδικα δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή κατά τις προσφορές, τις εκπτώσεις και τις προωθητικές ενέργειες», οι υπεύθυνοι των σημείων πώλησης θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, με κάθε πρόσφορο τρόπο, είτε αμέσως είτε εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος που τάσσεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
3) Οι πρακτικές επικοινωνίας μειωμένης τιμής διενεργούνται υποχρεωτικά στην ελληνική γλώσσα και προαιρετικά σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα.
4) Σε περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται σε βάρος των υπευθύνων πρόστιμο ποσού ίσου με το 1{9277431203aab0aa2421f575dad9809b2ce7438027171783f545e8a654977a78} του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3{9277431203aab0aa2421f575dad9809b2ce7438027171783f545e8a654977a78} του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.
Σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν να γνωρίζουμε όλοι πως στη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή τηρείται βάση καταγγελιών, μέσω της ιστοσελίδας της www.1520.gov.gr, με τη χρήση ηλεκτρονικής φόρμας στην οποία οι καταναλωτές μπορούν να υποβάλλουν καταγγελία.

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο