ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

vivlio paroysiash deppathΜνήμες από τη Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού, θα αναβιώσουν το ερχόμενο Σάββατο 31 Μαρτίου και ώρα 19.30 μμ στο Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης, μέσα από την παρουσίαση των δύο βιβλίων του Γιώργου Μάνου με θέμα “ Χρόνοι δίσεκτοι και μνήμες οργισμένοι, πρόσφυγες της χαμένης Ανατολής “ και “Στην Πατρίδα ήταν αλλιώς, Μνήμες Ανατολής 1870 – 1924” .  Αναμφισβήτητα η ιστορική μας μνήμη και η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι η ταυτότητά μας. Είναι η προίκα που κληρονομήσαμε και πρέπει να την παραδώσουμε στις νεώτερες γενιές.
Από τις αρχές της άνοιξης του 1914, οι συνθήκες για τους Έλληνες της Ανατολικής Θράκης έγιναν αφόρητες. Εκφοβισμοί, σφαγές, θανατώσεις, βιασμοί γυναικών, αρπαγές περιουσιών, βίαιοι εξισλαμισμοί, αρπαγές ορφανών παιδιών, τους ανάγκαζαν να εγκαταλείπουν, κατά χιλιάδες, τα χωριά τους και να τρέχουν πανικόβλητοι στα λιμάνια της Προποντίδας, να πάρουν βαπόρι για την Ελλάδα. Μνήμες που θα επανέλθούν το ερχόμενο Σάββατο στο πλαίσιο της βιβλιοπαρουσίασης που διοργανώνουν από κοινού ο Δήμος Θέρμης και ο Σύλλογος Μανδριτσιωτών-Θρακιωτών Θέρμης.

Οι διωγμοί εντάθηκαν τη Μεγάλη Εβδομάδα. Μόνο ανήμερα του Πάσχα, του «Μαύρου Πάσχα», στις 6 Απριλίου 1914, στα λιμάνια, τις εκκλησίες, τα σχολεία, τα γηροκομεία, αλλά και στα σοκάκια της Ηράκλειας και της Ραιδεστού, ήταν στοιβαγμένοι πάνω από 15.000 ξεριζωμένοι. Ήταν εκεί από Βιζύη, Μαγκριώτισσα, Μουσελίμ, Άβγουζα, Αχμέτβεη, Μεσσήνη, Οζούν Κιοπρού, Μάλγαρα, Χαριούπολη, Λουλέμπουργκαζ. Κρυονέρι, Κουρούδερε, Καραχαλήλ, Γιαντσικλάρ, Τοπτσίκιοϊ, Σαράι, Καβάκι, Γιοβαλί, Άγιο Γεώργιο, Τσακλί, Άγιο Ιωάννη, Τσόγκαρα Διδυμότειχο, Ουζούν Κιοπρού, Μπαμπάεσκι, Μάλγαρα, Λουλέμπουργκαζ…

Το Σεπτέμβριο του 1914, με το κλείσιμο των Στενών, σταμάτησαν οι απελάσεις στην Ελλάδα και άρχισαν οι εκτοπισμοί των Θρακιωτών απέναντι στη Μικρά Ασία, στις περιοχές της Άγκυρας, του Εσκί Σεχίρ, της Νικομήδειας, του Μπαλίκεσιρ και αλλού. Εκτοπίσθηκαν κυρίως οι Έλληνες από Γανόχωρα, Μυριόφυτο, Περίσταση, Ηρακλείτσα, Καλλίπολη, αλλά και από Τρουλιά, Άγιο Στέφανο, Σκοπό, Σοφίδες Μήδεια, Βιζύη, Σαμάκοβο, Πύργο κ.ά.

Από το 1914 ως το 1918, απελάθηκαν ή εκτοπίσθηκαν 330.000 Θρακιώτες, από ένα σύνολο 370.000. Το 1920 με την απελευθέρωση της Ανατολικής Θράκης, όσοι επέζησαν, γύρισαν στα χωριά τους. Όταν μετρήθηκαν, έλειπαν πάνω από 100.000.

Από την Ανατολική Θράκη, γρήγορα οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις επεκτάθηκαν στη Μικρά Ασία και τον Πόντο. Την ώρα που οι Θρακιώτες εκτοπίζονταν απ’ την Καλλίπολη και το Σαμάκοβο, εκτοπίζονταν και οι Πόντιοι απ’ την Αμισό και οι Μικρασιάτες απ’ το Αϊβαλί.

Σύμφωνα με ψήφισμα που εγκρίθηκε από το 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών, που συνήλθε στο Διδυμότειχο τον Ιούνιο 2006, ως «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού» ορίσθηκε η 6η Απριλίου.

Περισσότερα για τη γενοκτονία, αλλά και για τα βιβλία που αναφέρονται σε εκείνα τα χρόνια, θα έχουν την ευκαιρία να επαναφέρουν στη μνήμη τους οι κάτοικοι της Θέρμης στην Εκδήλωση Μνήμης, που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Θέρμης και ο Σύλλογος Μανδριτσιωτών-Θρακιωτών Θέρμης, το επόμενο  Σάββατο, 31 Μαρτίου 2018, στις 19:30, στο Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο