ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

PAIDIA PAIXNIDIA TELEIAAAAΑίσθηση αισιοδοξίας  δημιούργησε η ποσοτική και ποιοτική συμμέτοχη των παιδιών του Δήμου Θέρμης στη «Γιορτή της Ανακύκλωσης» που  πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2017, από την  Αντιδημαρχία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, την Ε.Ε.Ε.Α., και φυσικά τη ΔΕΠΠΑΘ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Θέρμης Δρώμενα». Εκατοντάδες μικροί μαθητές και μαθήτριες του Δήμου μας, γέμισαν παιδικές φωνούλες την Πλατεία Παραμάνα της Θέρμης, λαμβάνοντας μέρος σε δρώμενα που είχαν ως θέμα τους την Ανακύκλωση.

Με  παιχνίδια «Ανακύκλωσης», διάφορα θεματικά Πάζλ και συμμετοχή σε διαγωνισμούς και κληρώσεις δώρων, τα παιδιά έμαθαν παίζοντας και έπαιξαν μαθαίνοντας, το Σύστημα της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στην πόλη συμμετέχοντας έμμεσα σε αυτή. Παράλληλα κατάφεραν να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα με θέμα πάντα την ανακύκλωση και το περιβάλλον, επέστρεψαν  για ανακύκλωση μεταλλικές, πλαστικές, γυάλινες συσκευασίες και γνώρισαν τα υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα ανακύκλωσης μεταλλικών, πλαστικών και γυάλινων συσκευασιών.

PAIDIA MAKRINHPAIDIA PAIXNIDIA POLY KALHKOYTIA ANAKYKLWSHΣτο σύντομο χαιρετισμό του με την έναρξη της εκδήλωσης, αναφερόμενος στις ενέργειες αλλά και πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής στο θέμα της Ανακύκλωσης, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Σωκράτης Σαμαράς σημείωσε πως πριν από 10 χρόνια ο Δήμος Θέρμης, πήρε την πρωτοβουλία και ξεκίνησε σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, την Αναπτυξιακή Εταιρεία ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. και άλλους 11 Δήμους της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, για πρώτη φορά στη Β. Ελλάδα, το πρόγραμμα της χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας, τον γνωστό πλέον σε όλους μας ΜΠΛΕ κάδο.

SAMARAS 3SAMARAS 4SAMARAS1«Έκτοτε και στο πέρασμα του χρόνου, η  συμβολή του Δήμου μας», σημείωσε,  «ήταν ιδιαίτερη κάτι που αποδεικνύεται και από την ανάλυση των δεικτών απόδοσης και λειτουργίας των δράσεων ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας, για την περίοδο λειτουργίας 2008-2016 (9 έτη), καθώς τα στοιχεία που προκύπτουν περιέχουν πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Η ποσότητα των ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας που συλλέγει από ένα δίκτυο 1.200 μπλε κάδων και παραδίδει σε ετήσια βάση ο Δήμος Θέρμης στο ΚΔΑΥ Θέρμης ανέρχεται περίπου σε 3.000 τόνους από τους οποίους οι περίπου 2.000 τόνοι αντιστοιχούν σε ανακυκλωθέντα υλικά και οι 1.000 τόνοι σε υπόλειμμα που προκύπτει από τη διαδικασία διαλογής. Σε ότι αφορά το δείκτη κιλά/νοικοκυριό/μήνα, ο Δήμος Θέρμης παρουσιάζει τη μεγαλύτερη τιμή μεταξύ των ΟΤΑ ανατολικής Θεσσαλονίκης και μία εκ των υψηλότερων στην Ελλάδα.

ANAKYKLOYLIS 3ANAKYKLWSH 2PAIDIA ANAKYKLWSH 6

Η σημερινή γιορτή της Ανακύκλωσης που γίνεται σε συνεργασία με την ΕΕΑΑ, εντασσόμενη στον καταξιωμένο θεσμό των ΘΕΡΜΗΣ ΔΡΩΜΕΝΑ, σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα των δράσεων ευαισθητοποίησης, στο θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων

–          ΠΡΟΛΗΨΗ

–          ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ

–          ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

–          ΑΝΑΚΤΗΣΗ (παραγωγή ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ)

–          ΤΑΦΗ

Με βάση αυτή την ιεράρχηση στις διαδικασίες διαχείρισης των αποβλήτων, ξεκινώντας από  την πλέον επιθυμητή  και καταλήγοντας στην λιγότερο επιθυμητή λύση, σχεδιάζουμε τις δράσεις του δήμου και θέλουμε τη συνειδητή και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών και ιδιαιτέρα των νέων, για να ξεφύγουμε από τον «παραδοσιακό» και «εύκολο» τρόπο της απόρριψης στους ΧΥΤΑ. Οι μνήμες μας από τη λειτουργία των Ταγαράδων είναι νωπές. Η γνώση του τι, που και πως το πετάμε είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη των στόχων της εκτροπής των απορριμμάτων από την ταφή. Το δεύτερο είναι η ανάπτυξη των κατάλληλων υποδομών για τη συλλογή και την διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτό είναι ευθύνη του Δήμου αλλά και της συνεργασίας της αυτοδιοίκησης της Περιφέρειάς μας, χωρίς να αφήνουμε εκτός της αναγκαιότητα των χρηματοδοτικών εργαλείων από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Σχέδιο, τους εθνικούς πόρους για το περιβάλλον, αλλά και από τα επί μέρους συλλογικά συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης.

ANAKYKLOYLIS 1PAZLKORITSAKIA ANAKYKLWSHΟ κ. Σαμαράς παρουσίασε επίσης απολογιστικά στοιχεία του 2016 από τα οποία προκύπτουν βελτιωμένοι  κατά 7{9277431203aab0aa2421f575dad9809b2ce7438027171783f545e8a654977a78} οι δείκτες ανακύκλωσης σε σχέση με  τους αντίστοιχους δείκτες του 2015. Ανέφερε επίσης πως μέσα στο καλοκαίρι, σε συνεργασία με την ΕΕΑΑ, ολοκληρώθηκε η επέκταση του δικτύου του ΜΠΛΕ ΚΩΔΩΝΑ, για την χωριστή συλλογή γυάλινων συσκευασιών  και στις περιοχές κατοικίας, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό τους στους 41, ενώ προανήγγειλε πως στο αμέσως επόμενο διάστημα προγραμματίζεται για πρώτη φορά στην Κεντρική Μακεδονία, η ξεχωριστή συλλογή του ΧΑΡΤΙΟΥ, σε νέο ΚΑΔΟ με ΚΙΤΡΙΝΟ καπάκι και κίτρινη σήμανση, με την τοποθέτηση ενός κάδου συλλογής Χαρτιού δίπλα σε κάθε ΜΠΛΕ κάδο. «Μέσα στο καλοκαίρι 20 κάδοι για τη συλλογή των μη χρησιμοποιούμενων ρούχων έχουν προστεθεί σε κεντρικά σημεία του δήμου μας. Υποβάλαμε πρόταση στο πρόγραμμα LIFE, για την πιλοτική εφαρμογή παραγωγής ενέργειας και ζεστού νερού χρήσης, σε ένα κλειστό γυμναστήριο του Δήμου μας, από τηγανέλαια, που θα συλλέγονται από τους δημότες μας, με τη χρήση «έξυπνης κάρτας». Η πρόταση υποβλήθηκε σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ, την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε, το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου και την εταιρεία ΕΝΓΑΙΑ, ενώ παράλληλα προγραμματίζονται:

PAIDIA ANAKYKLWSH 3PAIDIA ANAKYKLWSH 7PAIXNIDIAAAAAAAAAAA

–          η επέκταση της οικιακής κομποστοποίησης με τη διάθεση 370 επιπλέον κάδων

–          η μελέτη και κατασκευή του πράσινου σημείου και των πράσινων σημείων γειτονιάς που συμφωνήσαμε με τις τοπικές κοινωνίες στο πλαίσιο του Τοπικού Σχεδίου Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου μας

–          η ανανέωση του στόλου των απορριμματοφόρων

–          η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού με την πρόβλεψη ΧΧΧ νέων θέσεων μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες διαχείρισης των αποβλήτων και η ανάπτυξη πιλοτικής δράσης συλλογής πόρτα-πόρτα, οργανικών αποβλήτων. Όλα δε τα προγράμματα ευαισθητοποίησης των σχολικών κοινοτήτων, σε συνεργασία με την ΕΕΑΑ και την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ, θα συνεχισθούν με νέο εκπαιδευτικό υλικό και στην τρέχουσα σχολική χρονιά περιλαμβάνοντας πλέον και τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού και θα ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης προς τους πολίτες και τους μεγάλους παραγωγούς, σε συνεργασία με την ΕΕΑΑ, για την εφαρμογή των νέων προγραμμάτων χωριστής συλλογής χαρτιού/χαρτονιού και γυαλιού.

PAIDIA PAIXNIDIA 2ANAKYKLWSH 1PAIDIA ANAKYKLWSH 2Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την ξεχωριστή συλλογή ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΩΝ, να αναπτύξουμε δηλαδή και τον ΚΑΦΕ κάδο, στις γειτονίες μας, αφού βέβαια ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Κεντρικής Μακεδονίας ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν τις μελέτες και το έργο κατασκευής μιας τουλάχιστον Μονάδας Κομποστοποίησης στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, όπως προβλέπεται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό. Όλοι μαζί πρέπει με την κοινή μας καθημερινή δράση να συμβάλουμε στη μείωση του περιβαλλοντικού κόστους, που θα αναγκασθούν να το πληρώσουν οι επόμενες γενιές”, σημείωσε χαρακτηριστικά καταλήγοντας ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Θέρμης. Η βραδιά έκλεισε με μια ξεχωριστή μουσική συνάντηση jazz και ανακύκλωσης. Οι Voyage Jazz Group του ταλαντούχου Αλέξανδρου Χρηστίδη κάλεσαν τους θεατές να πάρουν μέρος σε μια διαφορετική συναυλία με ρυθμο-κινητικά παιχνίδια και χορό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο