Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με τους δήμους Θέρμης, Θεσσαλονίκης Καλαμαριάς και Πυλαίας-Χορτιάτη, απευθύνεται σε μαθητές των δημοτικών σχολείων των τεσσάρων Δήμων και έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, την ευαισθητοποίηση – κινητοποίηση των μαθητών σε τρεις θεματικές ενότητες:
Ορθή διαχείριση νερού
Ορθή διαχείριση τροφίμων – ανακύκλωση
Ορθή διαχείριση ενέργειας
Λόγω των περιορισμών και των μέτρων ασφαλείας που επιβάλει η πανδημία COVID -19, η φετινή χρονιά διαφέρει, ωστόσο ο στόχος παραμένει ο ίδιος: η ενημέρωση η ευαισθητοποίηση και η ανάληψη δράσεων.
Τα παιδιά με ένα παιγνιώδη τρόπο, προσεγγίζουν τις τρεις θεματικές ενότητες, μέσα από επιτραπέζια και επιδαπέδια παιχνίδια. Τους δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσουν αφίσες, να ζωγραφίσουν, να κάνουν κατασκευές, να φανταστούν τον κόσμο όπως θα ήθελαν να είναι και να συζητήσουν για ότι δεν τους αρέσει.
Οι δράσεις οι οποίες προτείνονται συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και έχουν ιδιαίτερη σημασία την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Η αειφορική διάσταση τους, θα δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά να μάθουν παίζοντας να προστατεύουν τη φύση, τον εαυτό τους, την κοινωνία.
Σε αυτό το πλαίσιο η ορθή διαχείριση του νερού, αποτελεί μια αναγκαιότητα στο επίπεδο της προστασίας και της εξοικονόμησης του. Η δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση όλοι σε καθαρό πόσιμο νερό και να καλύπτουμε τις ανάγκες μας δεν είναι δεδομένη. Είναι ιδιαίτερης σημασία λοιπόν, να εκπαιδευτούν τα παιδιά στους τρόπους ορθής χρήσης του νερού, με ένα δημιουργικό τρόπο, όπως π.χ μέσω ενός επιδαπέδιου παιχνιδιού με θέμα το ίδιο το νερό.
Ο τρόπος που παράγουμε το φαγητό μας και η ευκολία που το απορρίπτουμε στους κάδους των σκουπιδιών αποτελεί σπατάλη πόρων, γεγονός που τα παιδιά θα πρέπει να το γνωρίζουν. Επίσης, οι αποστάσεις που διανύουν τα υλικά που χρησιμοποιούμε, για να φτάσει στο πιάτο μας αποτελούν ένα ακόμα κίνδυνο για το περιβάλλον, μέσω των εκπομπών CO. Έτσι μαθαίνοντας τη σειρά δημιουργίας μιας πορτοκαλάδας όπου η πρώτη ύλη έρχεται από μια άλλη ήπειρο, όπως επίσης και η εκπαίδευση στην κομποστοποίηση, αρχικά με την βοήθεια εικόνων, αποτελούν τα πρώτα βήματα στους στόχους που έχει θέσει η χώρα για την διαχείριση αποβλήτων.
Στην εποχή της πανδημίας που διανύουμε πρέπει να μάθουμε όλοι το σωστό τρόπο που απορρίπτουμε όσα δεν χρειαζόμαστε. Η ενημέρωση των παιδιών για τη σωστή απόρριψη των επικινδύνων απορριμάτων όπως μάσκες, γάντια κ.α. αποτελεί ακόμα ένα στόχο των δράσεων. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον ορθό τρόπο ανακύκλωσης γνωρίζοντας τα υλικά που απορρίπτουμε στους κατάλληλους κάδους.
Τέλος, η ενέργεια που χρησιμοποιούμε για να παράγουμε όλα όσα χρειαζόμαστε και η στροφή που πρέπει να κάνουμε προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ένα ακόμα στοιχείο που τα παιδιά μαθαίνουν παίζοντας. Μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά μαθαίνουν για τα προβλήματα που δημιουργούν τα ορυκτά καύσιμα, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον όπως το λιώσιμο των πάγων, την αύξηση της θερμοκρασίας κ.α.
Τα παιδιά με οδηγό το παιχνίδι, μαθαίνουν τι μπορούν να κάνουν, τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο για την περιβαλλοντική προστασία π.χ. πιο συχνή χρήση ποδηλάτου ενώ αποκτώντας τη γνώση είναι σε θέση να εντάξουν ως βίωμα της καθημερινής ζωής τους τις μεθόδους προστασίας του περιβάλλοντος και από εκεί να περάσουν στη δράση προφύλαξης του. Μια απαραίτητη αλληλουχία που οικοδομεί μαζί με την τυπική εκπαίδευση, που τα παιδιά λαμβάνουν κατά την φοίτηση τους στο σχολείο, την Υπεύθυνη Περιβαλλοντική Συμπεριφορά και τον ενεργό πολίτη. Οι δράσεις συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση ενισχύοντας την άτυπη εκπαίδευση, που πρέπει να λαμβάνουμε όλοι μας στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης.
Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν και φέτος, έχουν στόχο να οδηγήσουν τα παιδιά στο να κατανοήσουν την αλληλεξάρτηση της καθημερινότητας τους με το περιβάλλον, με τη διαφορά ότι τη φετινή χρονιά θα τηρούνται αυστηροί κανόνες προσωπικής υγιεινής και αποστάσεις ασφαλείας.
Το έμπειρο προσωπικό της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. το οποίο είναι ειδικευμένο σε θέματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, θα πραγματοποιήσει τις δράσεις οι οποίες υλοποιούνται στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων έργων “ Best Water Use ” του προγράμματος εδαφικής συνεργασίας INTERREG GREECE-BULGARIA και του “Change the Power –(Em)Power to Change” του προγράμματος της ΕΕ Development, Education and Awareness Raising.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο