ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Εκδηλώσεις, Ενημέρωση|

ΓΙΟΡΤΗ ΓΑΛΑΚΤΟΣ 2017Το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα έναρξης 20:00 θα πραγματοποιηθεί η Γιορτή γάλακτος στην Περιστερά με τους κτηνοτρόφους του χωριού να παρουσιάζουν τα προϊόντα τους στους επισκέπτες. Θα πραγματοποιηθεί έκθεση και γευστική δοκιμή παραδοσιακών προϊόντων φτιαγμένα από τις γυναίκες της περιοχής, όπως ρυζόγαλο, γιαούρτι, γάλα, γαλατόπιτες, τυρί και άλλα παράγωγα. Την εκδήλωση διοργανώνει ο πολιτιστικός σύλλογος Περιστεράς, η ΔΕΠΠΑΘ με την βοήθεια των κατοίκων της Περιστεράς
Η Περιστερά είναι ένα μικρό ορεινό χωριό στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, που φημίζεται για την σπανία ομορφιά του, το άριστο κλίμα του και τα αξιόλογα μνημεία που διαθέτει. Στην Περιστερά υπάρχει η Ιερά Μονή του Αγίου Ανδρέα που κτίστηκε το 873 μ.χ από τον Όσιο Ευθύμιο. Η εκκλησιά αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία Βυζαντινής αρχιτεκτονικής και θεωρείται μια από τις παλαιότερες στα Βαλκάνια.
Στην περιοχή λειτουργούν δύο επισκέψιμα παλαιοημερολογίτικα μοναστήρια, η Μονή Αδελφόθεου (ανδρικό) και η Μονή Παντανάσσης (γυναικείο).
Υπάρχουν αρκετά ξωκλήσια: του Αγίου Γεωργίου, με το όμορφο αλσύλλιο, της Μεταμόρφωσης του Κυρίου και της Αγίας Τριάδας.
Η Περιστερά είναι ένας παλιός οικισμός, ο οποίος το 964 μ.Χ. παραχωρήθηκε στη Μονή Μεγίστης Λαύρας. Το περπάτημα στα ανηφορικά στενοσόκακα αποκαλύπτει ενδιαφέροντα δείγματα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Η δε ονομασία του χωριού προήλθε λόγω της τοποθεσίας του, επειδή είναι ψηλά.
Μια άλλη ερμηνεία αναφέρει ότι το όνομα προήλθε από το γεγονός ότι το χωριό το βραδύ που ανάβουν τα φώτα μοιάζει με περιστέρι που ανοίγει τα φτερά του.
Το χωριό εξάγει προϊόντα κρέατος, διάφορα φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο