Ο μοναδικός Ιερός Ναός Αγίου Ανδρέα γιορτάζει τον Άγιο Απόστολο Ανδρέα με ένα εορταστικό τριήμερο εκδηλώσεων στις 28, 29 και 30 Νοεμβρίου στην Τοπική Κοινότητα Περιστεράς, που διοργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού.

Παρακάτω αναλυτικά το πρόγραμμα: 

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου: Αγρυπνία από τις 21.00 έως τις 01.00

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου: Μέγας Εσπερινός στις 17.00

Σάββατο 30 Νοεμβρίου: Πανηγυρικός Όρθρος και Θεία Λειτουργία 

Θα ακολουθήσει περιφορά εικόνας με την συνοδεία της μπάντας της Ελληνικής Αστυνομίας και έπειτα γεύμα στους πιστούς.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΣ

Το 823 μ.Χ. στην Οψώ της Γαλατείας γεννιέται ο Όσιος Ευθύμιος ο νέος. Όντας έγγαμος εξ αρχής, εγκατέλειψε την οικογένειά του για να αφοσιωθεί στον ασκητικό βίο.
Έχοντας γίνει μοναχός, ασκήτεψε σε διάφορα μέρη ώσπου έφτασε στον Άθωνα. Εκεί διεκρίθη για τις ασκητικές του ικανότητες· λόγω πειρατικών επιδρομών όμως, εγκατέλειψε το αγιώνυμον όρος και έρχεται στα Βράσταμα Χαλκιδικής, όπου και υπάρχει έως σήμερα το σπήλαιο στο οποίο ασκήτεψε.
Σε εκείνο το μέρος, λοιπόν, ο όσιος δέχεται Θεία προτροπή να έλθει στις Περιστερές και να κτίσει φροντιστήριο ψυχών, στο μέρος όπου υπάρχει πηγή ύδατος (η εν λόγω πηγή υπάρχει και αρδεύει έως σήμερα).
Όντως, δέχεται την Θεϊκή πρόσκληση και ερχόμενος στο μέρος μας ξεκινάει με μεγάλους κόπους και εναντίον πολλών δαιμονικών πειρασμών την ανέγερση της θείας μονής πάνω σε ερείπια παλαιοτέρας μονής. Το έργο περατώνεται εν έτη 871.
Αυτός λοιπόν ο ναός, σώζεται και λειτουργείται έως σήμερα, ως ενοριακός ναός. Ο όσιος αφιερώνει τον ναό αυτό στον Πρωτόκλητο Απόστολο Ανδρέα, το όνομα του οποίου φέρει έκτοτε, καθώς η παράδοση θέλει τον Απόστολο να έχει διαβεί τα μέρη αυτά οδεύοντας προς Πάτρα· θέλει επίσης, κατά την διακομιδή των λειψάνων του από την Πάτρα προς την Βασιλεύουσα να έχει γίνει εδώ στάση.
Στις 15 Οκτωβρίου 898 εκοιμήθη στην νήσο Ιερά (σημερινά Γιούρα). Όταν μοναχοί από την Περιστερά μετέβησαν στην νήσο για να παραλάβουν το λείψανό του, αυτό ευρέθη άφθορο, σαν να είχε άρτι κοιμηθεί. Μετεφέρθη και ενεταφιάσθη στην μονή αυτή κατά το έθος της εποχής.
Στους μεγάλους σεισμούς του 1978, κατά τις αναστηλωτικές εργασίες ευρέθη όπου είχε ταφεί. Μετά από πολύμηνες διαδικασίες και ελέγχους, απεδείχθη ότι ήταν το λείψανου του κτίστου της Ιεράς μονής.

 

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο