Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

agios antwnios kalhΑφήνοντας πίσω του τις καλύτερες εντυπώσεις ολοκληρώθηκε το 2ο Αντάμωμα Παράδοσης και οι πλούσιες εκδηλώσεις της Ιεράς Πανήγυρης του Αγίου Αντωνίου προς τιμήν της Γεννήσεως της Θεοτόκου. Τοπική Κοινότητα και Νεολαία διοργάνωσαν ένα επιτυχημένο τριήμερο γεμάτο εκδηλώσεις, χορό και γλέντι. Αναλυτικά οι εκδηλώσεις του τριημέρου άνοιξαν με το 1ο Κυνήγι Θησαυρού Αγίου Αντωνίου για παιδιά δημοτικού και γυμνασίου. Τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες αναζήτησαν το χαμένο θησαυρό των πειρατών σε όλο το χωριό, με νικήτρια μια μόνο ομάδα που σήκωσε και το έπαθλο της.

Θρησκευτική κατάνυξη την επόμενη ημέρα, παραμονή της Γεννήσεως της Θεοτόκου,  με την Περιφορά της Ιεράς Εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου με την Συνοδεία Μπάντας της Ελληνικής Αστυνομίας. Το εορταστικό τριήμερο που έλαβε χώρα σε τρία διαφορετικά σημεία της Τοπικής Κοινότητας έκλεισε με το μεγάλο Αντάμωμα της Παράδοσης. Κατά τη διάρκεια του ανταμώματος,  Σαρακατσάνοι, Θρακιώτες και Πόντιοι “πάντρεψαν” τις παραδόσεις τους  στον Άγιο Αντώνιο του Δήμου Θέρμης.

agios antwnios 1agios antwnios 10agios antwnios 11agios antwnios 14

Σε μία μεγάλη γιορτή αντάμωσε η σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά μας, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα για την ανάγκη της διατήρησης της παράδοσης του τόπου μας. Αυτός ήταν άλλωστε και ο σκοπός του 2ου Ανταμώματος της Παράδοσης του Αγίου Αντωνίου. Τρεις φυλές θα ανταμώνουν κάθε χρόνο σε αυτό το χωριό σε μία λαμπρή γιορτή φιλοδοξώντας να αποτελεί στο μέλλον ένα μεγάλο θεσμό που θα συνεχίσει να μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά με γνώμονα την ενότητα, την αλληλεγγύη και την αγάπη για τον τόπο και την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Ο Άγιος Αντώνιος γέμισε με τα Χρώματα της Παράδοσης. Το Χορευτικό Σεργιάνι των Συλλόγων έδωσε τη μεγαλύτερη χαρά στους ανθρώπους αυτού του τόπου. Οι Σύλλογοι χορεύοντας με τις παραδοσιακές τους φορεσιές πέρασαν από τα σπίτια των παππούδων Σαρκατσάνων, Θρακιωτών και Ποντίων.

agios antwnios 2agios antwnios pophagios antwnios 7agios antwnios 5

Το Χορευτικό Σεργιάνι των Συλλόγων αποτέλεσε μία μοναδική ευκαιρία  να ζωντανέψουν όλες οι παραδόσεις του τόπου. Παράλληλα, πλήθος κόσμου γεύτηκε στο πλαίσιο του τριημέρου τα παραδοσιακά τοπικά εδέσματα, τσίπουρο, κρασί και ρετσίνα. Μικρού και μεγάλοι, Τοπική Κοινότητα και Νεολαία, ένωσαν τις δυνάμεις τους, αναβίωσαν ήθη και έθιμα και παραδοσιακούς χορούς, ενώ σε όλη τη διάρκεια του πολιτιστικού τριημέρου κυριάρχησαν το κέφι, το αμείωτο γλέντι και η μαζική συμμετοχή του κόσμου. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση Σαρακατσάνικων, Θρακιώτικων και Ποντιακών Χορών από τους προσκεκλημένους συλλόγους στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αντωνίου.

agios antwnios 3agios antwnios 12agios antwnios 15


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο