ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου|

DEPATH 3“Ένα Χριστουγεννιάτικο Μουσικό …μπέρδεμα!”

Τα σαξόφωνα της Ku Klux Sax και η συμφωνιέτα Con Fuoc σε μια Χριστουγεννιάτικη συναυλία με ελεύθερη είσοδο
Ώρα έναρξης 20.30

Οι ορχήστρες του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης σε μια γιορτινή συνύπαρξη επί σκηνής, στο Δημοτικό Θέατρο του ΠΚ Θέρμης. Τα σαξόφωνα της  Ku Klux Sax και η συμφωνιέτα Con Fuoco θα συνεργαστούν για πρώτη φορά στην περίπου 15χρονη ιστορία των σχημάτων, σε μια Χριστουγεννιάτικη συναυλία, παίζοντας η κάθε μια χωριστά αλλά και από κοινού, γνωστές μελωδίες που όλοι έχουμε συνδέσει με τη γιορτινή ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων, σε ένα μελωδικό και δημιουργικό …μπέρδεμα που θα μας οδηγήσει σε μια  Ku Con Klux και Sax Fuoco βραδιά.

Η είσοδος ελεύθερη, μόνο σε όσους καταφέρουν να το προφέρουν!
Υπεύθυνοι σχημάτων :
Θεόφιλος Σωτηριάδης (Ku Klux Sax)
Γιάννης Πολυμενέρης (Con Fuoco)

Η Ορχήστρα Con Fuoco δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1999 στο Δημοτικό Ωδείο Θέρμης, από τον μουσικό Γιάννη Πολυμενέρη.
Στην αρχή πλαισιώθηκε από μουσικούς του ωδείου, αλλά ήταν, και συνεχίζει να είναι, ανοιχτή στη συνεργασία με νέους μουσικούς από την ευρύτερη περιοχή, οι οποίοι δεν είναι απαραίτητο να είναι μαθητές κάποιου ωδείου, πρέπει όμως το επίπεδο τεχνικής τους και η διάθεσή τους να είναι θετικά για την ορχηστρική σύμπραξη, με στόχο την ομαδική μουσική απόλαυση και εμπειρία.
Η ορχήστρα έχει πραγματοποιήσει πολλές συναυλίες και συνεργασίες με δήμους σε όλη την Ελλάδα, με το πρόγραμμα «Παραμύθια από το τηλέφωνο» – μια μουσική παράσταση βασισμένη σε κείμενα του Τζιάνι Ροντάρι (που έχει χαρακτηριστεί «σύγχρονος Αίσωπος»), με μουσικές και ηχητικά «σχόλια» από την ορχήστρα, ενώ συμμετέχουν ένας αφηγητής και δύο τραγουδιστές.
Τον Μάιο του 2006, η ορχήστρα Con Fuoco πήρε μέρος στον Πανελλήνιο διαγωνισμό της ΧΟΝ (Χορωδίες Ορχήστρες Νέων) στον Πειραιά και απέσπασε το πρώτο βραβείο εκτός συναγωνισμού. Αυτή είναι μια ειδική διάκριση που δίνεται σε ορχήστρες ή χορωδίες, των οποίων το επίπεδο είναι πολύ υψηλότερο από το επίπεδο όλων των υπόλοιπων συμμετοχών.
Το ρεπερτόριο της ορχήστρας είναι ελεύθερο και με πολύ μεγάλη διάθεση αυτοσχεδιασμού και πειραματισμού σε πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής.
Συνθέτες όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Astor Piazzolla, ο Kurt Weill, συνθέτες κινηματογραφικής μουσικής, μουσικές απ’ όλο τον κόσμο που μπορεί να κρύβουν αλήθειες που μας προκαλούν για εξερεύνηση, έχουν σημαντική θέση στη δουλειά της ορχήστρας.
Η ορχήστρα έχει πραγματοποίηση αρκετές συναυλίες και συνεργασίες με δήμους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με διάφορα προγράμματα καθώς και σειρά εκπαιδευτικών συναυλιών σε σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης.
Οι ενορχηστρώσεις, οι προσαρμογές και η διδασκαλία γίνονται από τον Γιάννη Πολυμενέρη καθηγητή του δημοτικού Ωδείου Θέρμης.
Τα τελευταία χρόνια η Con Fuoco δίνει την ευκαιρία στους μουσικούς της να γράψουν οι ίδιοι πρωτότυπα έργα για την ορχήστρα τους, ενώ καθοριστική είναι και η αυτοσχεδιαστική συμμετοχή όλων των μουσικών της ορχήστρας σε έργα που προσφέρονται για πειραματικές και αυτοσχεδιαστικές αναζητήσεις.
Η ορχήστρα λειτουργεί ως μέλος του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης και της Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ του Δήμου Θέρμης.

Οι Κου Κλουξ Σαξ συσπειρώθηκαν στις αρχές του 2008. Ο όρος «Ku Klux» προέρχεται από την ελληνική λέξη «κύκλος».
Απαρτίζουν μια ανοιχτή κοινότητα περίπου 20 νεαρών – κυρίως από άποψη νοοτροπίας και ψυχισμού – εθελοντών  με κοινό τους ενδιαφέρον την αγάπη τους για το σαξόφωνο.
Συμπληρώνοντας επτά χρόνια δημιουργικής ύπαρξης ως ορχήστρα σαξοφώνων έχουν να επιδείξουν μια αξιόλογη δυναμική παρουσία στα μουσικά δρώμενα της Ελλάδος και του εξωτερικού.
Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι η ορχήστρα έλαβε μέρος στο 21ο β διεθνές φεστιβάλ τζαζ του Δήμου Θεσσαλονίκης και συμμετείχε στις συναυλίες των Charles Lloyd (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης) και Club Des Belugas (Αριστοτέλειο) καθώς και στον εορτασμό για την επέτειο των 50 χρόνων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Η ορχήστρα προσφέρει συστηματικά και αφιλοκερδώς μουσική σε ανθρώπους και κοινωνικές ομάδες που για οποιοδήποτε λόγο στερούνται αυτής της καλλιτεχνικής απόλαυσης.
Oι δοκιμές των Κού Κλούξ Σαξ είναι ταυτόχρονα και συναυλίες, αυθόρμητες διαδικασίες δημιουργίας, ψυχαγωγίας και αλληλεπίδρασης.
Ο «Κύκλος των Σαξοφώνων» (Κου Κλουξ Σαξ) δεν έχει καμία σχέση με αυτούς που φορούν κουκούλες. Τα μέλη της ορχήστρας αγαπούν το να μοιράζονται και να απολαμβάνουν τη μουσική.
Δημιουργός και Συντονιστής ορχήστρας: Θεόφιλος Σωτηριάδης
O Θεόφιλος Σωτηριάδης είναι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα σπούδασε σαξόφωνο με διακρίσεις στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στη Γαλλία (δίπλωμα από την Εθνική Σχολή Μουσικής του Créteil στο Παρίσι) και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Μεταπτυχιακό, Bowling Green State University).
Η ανάπτυξη και διάδοση του ελληνικού σαξοφώνου αποτελεί κεντρικό άξονα της καλλιτεχνικής και παιδαγωγικής του δράσης μέσω εκτενών ηχογραφήσεων, επίσημων συμμετοχών σε διεθνή φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής και επιστημονικής έρευνας.
Διακεκριμένοι Έλληνες συνθέτες έχουν αφιερώσει έργα τους (πάνω από τριάντα) προς τιμή του, τα οποία ο ίδιος παρουσίασε σε πρώτες εκτελέσεις
Είναι δημιουργός του Μακεδονικού Κουαρτέτου Σαξοφώνων, της ορχήστρας σαξοφώνων “Κου Κλουξ Σαξ” καθώς και ιδρυτικό μέλος του συνόλου σύγχρονης μουσικής Ιdée Fixe.
Ο Θεόφιλος Σωτηριάδης διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο Δημοτικό Ωδείο Θέρμης.

 

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο