Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

fwties 3Η προσοχή και η συμβολή των δημοτών για την πρόληψη πυρκαγιών δεδομένου ότι διανύουμε την αντιπυρική περίοδο, αποτελεί αδήριτη ανάγκη, επισημαίνει με σχετική της ανακοίνωση η Αντιδημαρχία Συντήρησης -Αυτεπιστασίας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θέρμης. Με δεδομένο ότι οι θερμοκρασίες επέστρεψαν εκ νέου σε υψηλά και φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, καθώς και το ότι «η προστασία των δασών είναι υπόθεση όλων μας» και στο σχεδιασμό της πρόληψης περιλαμβάνονται ενέργειες που πρέπει να κάνουν όλες οι κατηγορίες των πολιτών, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες εκδήλωσης πυρκαγιών από ανθρώπινη αμέλεια, η αρμόδια Αντιδημαρχία απευθύνει χρήσιμες συμβουλές – οδηγίες προς όλους με σχετική ανακοίνωσή της στην οποία μεταξύ άλλων επισημαίνεται:

Οι πολίτες οφείλουν βάση νόμου να προβούν στις εξής ενέργειες:
1. στην αποψίλωση των χώρων τους από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνση τους.
2. στην απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε χώρους τους – οικόπεδα, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.
3. στη λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά.

fwties 2

Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά την διάρκεια των θερινών μηνών και ιδιαίτερα όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι.
1. Μην ανάβετε τους θερινούς μήνες υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
2. Αποφύγετε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
3. Μην πετάτε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρίσκεσθε σε υπαίθριους χώρους ή έξω από το αυτοκίνητο ενώ είστε σε κίνηση.
4. Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
5. Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε ευαίσθητες περιοχές σε περιόδους υψηλού κίνδυνου
6.. Εφόσον αντιληφθείτε πυρκαγιά καλέστε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο 199 και δώστε σαφείς πληροφορίες για το σημείο όπου βλέπετε την πυρκαγιά.

fwties 1Εξάλλου, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θέρμης όπου συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, αποφασίστηκε η λήψη μέτρων και δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Στη συνεδρίαση υπήρξε μεγάλη συμμετοχή και έκδηλη ήταν η διάθεση όλων για συνεργασία, ώστε να αντιμετωπιστούν εν τη γενέσει τους τα όποια προβλήματα προκύψουν κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Οι δασικές πυρκαγιές είναι ένα φυσικό φαινόμενο που εντάσσεται στην κατηγορία των φυσικών καταστροφών.
Η διαχείριση κάθε φυσικής καταστροφής έχει σαν βασικό στοιχείο τον προκατασταλτικό σχεδιασμό και τη λήψη προληπτικών μέτρων, έτσι ώστε όταν συμβεί το φαινόμενο να μπορεί να εκτονωθεί μέσα από τα μέτρα και τις υποδομές του προκατασταλτικού σχεδιασμού και η συμπεριφορά του να μην ξεπεράσει τα όρια του μηχανισμού καταστολής.
Η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών αποτελεί τον ιδεώδη στόχο της αντιπυρικής προστασίας του δασικού και γενικότερα φυσικού περιβάλλοντος. Ο στόχος αυτός επιδιώκεται μέσα από την άρση των αιτίων που άμεσα ή έμμεσα προκαλούν τις δασικές πυρκαγιές.
Είναι γνωστό ότι οι δασικές πυρκαγιές μπορεί να προκληθούν από φυσικά αιτία (π.χ. κεραυνοί) ή από ανθρώπινες δραστηριότητες (κάψιμο σκουπιδιών, υπολείμματα καλλιεργειών, κλπ.). Στην Ελλάδα, ο κίνδυνος εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς από ανθρώπινες δραστηριότητες έχει διαπιστωθεί ότι είναι μεγάλος.
Αναλύοντας στατιστικά τις αιτίες πρόκλησης δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας διαπιστώνουμε ότι το 35{9277431203aab0aa2421f575dad9809b2ce7438027171783f545e8a654977a78} των πυρκαγιών οφείλεται σε αμέλεια (κακός υπολογισμός στις καύσεις για καθαρισμούς, βραχυκυκλώματα γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, ανεξέλεγκτοι χώροι καύσης απορριμμάτων, παραλείψεις η λάθη εκδρομέων κλπ). Ένα μικρότερο ποσοστό περιπτώσεων περίπου 20{9277431203aab0aa2421f575dad9809b2ce7438027171783f545e8a654977a78} οφείλεται σε κακόβουλες ενέργειες και το υπόλοιπο 45{9277431203aab0aa2421f575dad9809b2ce7438027171783f545e8a654977a78} που καταγράφεται σε άγνωστα αιτία κατανέμεται αναλόγως ανάμεσα στην αμέλεια και την πρόθεση. Συνεπώς, εφόσον το μεγαλύτερο ποσοστό των πυρκαγιών οφείλεται σε αμέλεια, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών για τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια.
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Βασίλειος Μουστάκας σε μήνυμά του για τη αντιπυρική περίοδο 2018 καλεί τους δημότες και επισκέπτες της περιοχής να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τους θερινούς μήνες και επισημαίνει ότι απαγορεύεται η καύση κλαδιών και χόρτων κατά την αντιπυρική περίοδο, διότι η περισσότερες αιτίες πυρκαγιών οφείλονται σε αμέλεια. Παράλληλα αναφέρει ότι οι υπηρεσίες του Δήμου και όλες οι Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ παράλληλα εξήρε το έργο και την πολύτιμη συμβολή όπως χαρακτηριστικά τονίζει, όλων των εθελοντικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Θέρμης.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο