ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου|

DSC01971Με ένα ηχηρό και ομόφωνο “όχι” απάντησε το δημοτικό συμβούλιο Θέρμης στην κατασκευή και λειτουργία των δύο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα Βασιλικά και τη Λακκιά. Συντασσόμενο με την κάθετη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας στην κατασκευή των δύο εργοστασίων, το δημοτικό συμβούλιο απέρριψε τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων των εγκαταστάσεων όπως και τα συμπληρωματικά στοιχεία που, με προηγούμενη απόφαση, είχαν ζητηθεί από τους επενδυτές και τα οποία στάλθηκαν στο εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ για γνωμοδότηση. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του εργαστηρίου Νίκο Μουσιόπουλο οι δύο μελέτες και τα συμπληρωματικά στοιχεία δεν είναι απολύτως επαρκή για να περιοριστούν οι πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Κατά την εισήγησή του ο Δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος ενημέρωσε τα μέλη του δημοτικού συμβουλιου για το πόρισμα του ΑΠΘ επί της βελτιωμένης ΜΠΕ και τόνισε ότι ο δήμος είναι αρνητικός με τη λειτουργία των δύο μονάδων καθώς τα συμπληρωματικά στοιχεία δεν επαρκούν για να αρθούν οι αρχικές επιφυλάξεις. Σημείωσε, δε, ότι ο δήμος λειτούργησε με περισσή ευθύνη και ευαισθησία και τόνισε ότι “με την πεποίθηση ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν το μέλλον και θα πρέπει να αξιοποιηθούν, αν είχαμε πεισθεί ότι η εγκατάσταση δεν βλάπτει το περιβάλλον και τους περιοίκους, η εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο θα ήταν θετική.” Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε πλήθος πολιτών, οι επιστημονικοί συνεργάτες του εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ καθώς και ο εκπρόσωπος των επενδυτών Γιώργος Σαλαγκούδης. Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβε, το Δ.Σ:
• Γνωμοδότησε αρνητικά επί της υπό εξέταση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εγκατάστασης και λειτουργίας σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την αεριοποίηση βιομάζας και καύση του παραγόμενου συνθετικού βιοαερίου της εταιρείας με την επωνυμία «ΒΙΟΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΜΑΖΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΕΠΕ BIOSOLAR» που προτείνεται να εγκατασταθεί στα υπ αριθμ. 1471 και 1472 αγροτεμάχια στην εκτός σχεδίου περιοχή της Δ.Ε. Βασιλικών καθώς και στo αγροτεμάχιο 511 του Αναδασμού του αγροκτήματος Βασιλικών, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
• Αποφάσισε, ο Δήμος Θέρμης, να παρέμβει με τα όργανά του, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, σε όλα τα στάδια της περαιτέρω διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης της εν λόγω εγκατάστασης από τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να παρουσιάσει και να υποστηρίξει τις απόψεις του, καθώς και να παρέμβει σε όποιο άλλο επίπεδο απαιτηθεί με όποιο τρόπο κρίνει σκόπιμο.
• Κάλεσε την τοπική κοινωνία, την Επιτροπή Αγώνα και το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Βασιλικών να συμβάλλουν στην προσπάθεια της διοίκησης του Δήμου, με κινητοποιήσεις και ενεργή συμμετοχή σε όποια πρωτοβουλία του Δήμου κριθεί απαραίτητη προκειμένου να υπάρξει το καλύτερο αποτέλεσμα για την προστασία και την ανάπτυξη της περιοχής.

Σημειώνεται ότι σήμερα συνεδριάζει η Μητροπολιτική Επιτροπή της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης με κατεπείγον θέμα τις συγκεκριμένες ΜΠΕ. Στη συνεδρίαση πρόκειται να παραβρεθούν προκειμένου να παρέμβουν ο Δήμαρχος Θέρμης με αντιπροσωπεία αιρετών και κατοίκων του Δήμου.

Δείτε την απόφαση του Δ.Σ. 1-2015 , 2-2015


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο