ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου|

κατάλογος Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου:
Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν. Όμως, στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 δεν θα ψηφίσουν όσοι γεννήθηκαν το 1997, αν και τυπικά έχουν το δικαίωμα, αφού οι υπηρεσίες δεν έχουν προλάβει να τους εγγράψουν στους εκλογικούς καταλόγους καθώς όπως ορίζει ο νόμος οι ονομαστικές καταστάσεις συντάσσονται από τους δήμους από πρώτης μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.

Ποιοι στερούνται του δικαιώματος ψήφου:
• Όσοι διατελούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση.
• Όσοι το στερήθηκαν λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.

Πού ψηφίζουμε:
Οι εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου ήταν εγγεγραμμένοι μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2014. Οι ετεροδημότες εκλογείς, που έχουν κάνει εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών μέχρι την 31η Οκτωβρίου, θα ψηφίσουν σε αμιγές ή μεικτό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών της έδρας του νομού που διαμένουν.

Μάθε που ψηφίζεις εδώ:  http://www.ypes.gr/services/eea/eeagr/eea.htm

Πώς ψηφίζουμε:
Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Εκλογείς με σωματική αδυναμία έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.

Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη: α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).
Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

Για όσους δεν υπάρχουν στους καταλόγους:
Οι εκλογείς που για οποιονδήποτε λόγο, εκτός από τη στέρηση του δικαιώματος ψήφου, δεν βρίσκονται στους εκλογικούς καταλόγους, μέχρι το πέρας της ψηφοφορίας μπορούν να απευθυνθούν στο δήμο προκειμένου να ψηφίσουν. Για την εξυπηρέτηση των δημοτών, τα δημοτικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά σε όλο το δήμο Θέρμης από τις 07:00. το πρωί.

Δείτε τους υποψήφιους σε Α’ και Β’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης σύμφωνα με την απόφαση του πρωτοδικείου

Στη Β’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης μπορούν να μπουν μέχρι τρεις σταυροί προτίμησης.

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο