Αυξημένες οι συγκεντρώσεις αιωρουμένων σωματιδίων τις πρώτες βραδινές ώρες λόγω των τζακιών και της καύσης ξύλων και βιομάζας στο δήμο Θέρμης σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα. Ο δήμος Θέρμης είναι η δεύτερη πόλη στην Ελλάδα, μετά την Πάτρα, που αναπτύσσεται το Thermiair.gr, το πιλοτικό δίκτυο μέτρησης αιωρούμενων σωματιδίων του με το σύστημα “ΑΙΘΕΡΑΣ”, που παρουσίασε ο Ανδρέας Καζαντζίδης αναπ. καθηγητής και διευθυντής του εργαστηρίου φυσικής της ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών. Η χρήση των τζακιών και γενικότερα ξύλου και βιομάζας έχει αλλάξει τη σύσταση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αφού σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, σε όλους τους σταθμούς μέτρησης εμφανίζονται αυξημένες συγκεντρώσεις τον χειμώνα και κατά τις απογευματινές και πρώτες βραδινές ώρες σύμφωνα με τον κ. Καζαντζίδη.

Αποτελέσματα 15/2/2019 ώρα 13:17

Στην ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Αιωρούμενα σωματίδια στο δήμο Θέρμης: πρώτες μετρήσεις και μελλοντικές προοπτικές» που πραγματοποιήθηκε στη βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης ο κ. Καζαντζιδης παρουσίασε το πιλοτικό δίκτυο μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που λειτουργεί ο δήμος Θέρμης με φορέα υλοποίησης το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η εκδήλωση άνοιξε με ένα σύντομο χαιρετισμό του δήμαρχου Θέρμης Θεόδωρου Παπαδόπουλου ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον κ. Καζαντζίδη και το Πανεπιστήμιο Πατρών για τη συνεργασία τόνισε ότι στόχος του δήμου είναι μέσα από τη γνώση για τις ατμοσφαιρικές συνθήκες και την ποιότητα του αέρα η ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης στους πολίτες, η πρόληψη και η προστασία από τις επιπτώσεις.

Ο αντιδήμαρχος Πρασίνου –Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης Στέλιος Γκιζάρης, παρουσίασε τις διαδικασίες υλοποίησης της παρέμβασης και τόνισε το ενδιαφέρον του δήμου για δράσεις βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Όπως δήλωσε ο κ. Γκιζάρης σκοπός της διετούς προγραμματικής σύμβασης του δήμου Θέρμης με το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών είναι να αναπτυχθεί ένα δίκτυο σταθμών μέτρησης των αιωρούμενων σωματιδίων με στόχο την εκτίμηση των χωρικών και χρονικών μεταβολών της συγκέντρωσης τους, της επίδρασης των πηγών ρύπανσης και τη διερεύνηση της διασποράς τους.

Το πιλοτικό δίκτυο μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθώς και τα πρώτα αποτελέσματα από τις μετρήσεις των αιωρούμενων σωματιδίων στο δήμο Θέρμης παρουσίασε κ. Καζαντζίδης. Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα αιωρούμενα σωματίδια προέρχονται, κυρίως, από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων, την καύση ξύλου/βιομάζας, τη σκόνη, βιομηχανία κά.

Πρόκειται για σωματίδια με διάμετρο μικρότερη των 1 και 2,5 μm, τα οποία είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία, λόγω της δυνατότητας που έχουν να διεισδύουν βαθύτερα στο αναπνευστικό σύστημα. Οι συγκεντρώσεις τους, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές, είναι σε υψηλά επίπεδα και εξαρτώνται από την περιοχή, την εποχή και την ώρα της ημέρας.

Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα στο δήμο Θέρμης η αύξηση της χρήσης τζακιών και γενικά ξύλου/βιομάζας ως μέσου θέρμανσης έχει αλλάξει τη σύσταση και τα χαρακτηριστικά της αστικής και περιαστικής ρύπανσης. Στην παρουσίασή του ο κ. Καζαντζίδης εξήγησε ότι το δίκτυο μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο δήμο Θέρμης θα αποτελείται από 25 σταθμούς, διασκορπισμένους σε όλο το δήμο, καθώς και έναν κινούμενο σταθμό.

Μέχρι σήμερα έχουν εγκατασταθεί δοκιμαστικά οι πρώτοι πέντε σταθμοί στο Θέρμη (δημαρχείο), στα Δημοτικά Καταστήματα των Βασιλικών, της Νέας Ραιδεστού και της Καρδίας, καθώς και στο κτίριο όπου στεγάζει το ΚΑΠΗ και το ιατρείο στον Τρίλοφο. Τα υπόλοιπα προβλέπεται να εγκατασταθούν σε σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια, προκείμενου να υπάρχει ηλεκτροδότηση και ασύρματο ιντερνέτ. Παράλληλα, ενημέρωσε ότι μέσω της λειτουργίας της ιστοσελίδας http://www.thermiair.gr/ καθώς και μέσω εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, την τυχόν υπέρβαση των ορίων και τις τυχόν απαιτούμενες ενέργειες για αποφυγή επιπτώσεων στην υγεία σε πραγματικό χρόνο. Αναφέρθηκε στις διαδικασίες για την ανάπτυξη του δικτύου μέτρησης των αιωρούμενων σωματιδίων στο δήμο Θέρμης, τις πρώτες μετρήσεις και τις μελλοντικές προοπτικές, καθώς και για την ανάπτυξη αντιστοίχων συστημάτων σε άλλες ελληνικές πόλεις αλλά και σε αντίστοιχες δράσεις που υλοποιούνται στην κατεύθυνση αυτή στον ευρωπαϊκό χώρο.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο