Συνεργασία του ΚΔΑΠ -ΜΕΑ «ΑΓΚΑΛΙΑ-ΖΩ» με το τμήμα γλυπτικής της σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.
Η επαφή με τον κόσμο της γλυπτικής ήταν μια νέα και ενδιαφέρουσα εμπειρία για εφτά παιδιά του ΚΔΑΠ –ΜΕΑ Αγκαλιάζω, που επισκέφτηκαν το τμήμα γλυπτικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Η επίσκεψη έγινε την προηγούμενη Τετάρτη στο πλαίσιο διερεύνησης για την ανανέωση των αντικειμένων ενασχόλησης και την ανάπτυξη δεξιοτήτων των παιδιών του ΚΔΑΠ – ΜΕΑ «ΑΓΚΑΛΙΑ-ΖΩ» του Δήμου Θέρμης.
Είχε προηγηθεί ενημερωτική επιτόπια επίσκεψη της υπεύθυνης εικαστικού του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, κατά τη διάρκεια της οποίας, ο κος Γιώργος Τσάρας, Υπεύθυνος Καθηγητής του Τμήματος Γλυπτικής, ενημέρωσε σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του τμήματος, τη δυνατότητα εκπαίδευσης των παιδιών του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, τα απαιτούμενα υλικά και γενικότερα το πλαίσιο συνεργασίας του Τμήματος Γλυπτικής με τη δομή.
Τα παιδιά υποδέχτηκαν ο κ. Γιώργος Τσάρας και οι φοιτητές του οι οποίοι τα ξενάγησαν στο εργαστήριο, έδειξαν πως δημιουργείται ένα γλυπτό από μάρμαρο και γύψο και τα βοήθησαν να δημιουργήσουν το δικό τους έργο από πηλό και γύψο με την καθοδήγηση του καθηγητή και της υπεύθυνης εικαστικών του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ «ΑΓΚΑΛΙΑ-ΖΩ».
Η πρωτόγνωρη αυτή και ενδιαφέρουσα εμπειρία τόσο για τα παιδιά όσο και για το εκπαιδευτικό προσωπικό έδωσε το έναυσμα για τη διερεύνηση της δυνατότητας συνεργασίας σε τακτική βάση και συγκεκριμένο πρόγραμμα από το Σεπτέμβριο. Για το λόγω αυτό αποφασίστηκε από κοινού με τον κο Τσάρα, η πραγματοποίηση μιας σειράς επισκέψεων σε εβδομαδιαία βάση για όλο το μήνα Μάιο, τόσο των περιπατητικών όσο και των παιδιών σε αναπηρικά αμαξίδια, με το λεωφορείο του ΚΔΑΠ – ΜΕΑ, στα εργαστήρια της Σχολής, ούτως ώστε να διερευνηθεί η κατεύθυνση εκπαίδευσης (κατασκευή, απασχόληση, εκμάθηση) με βάση τις λειτουργικές δυνατότητες του κάθε παιδιού.
Το Εργαστήριο Γλυπτικής λειτουργεί από το 1984-85, οπότε και ιδρύθηκε παράλληλα με την ίδρυση της Σχολής Καλών Τεχνών και του Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών.
Σκοπός της λειτουργίας του είναι η διδασκαλία της Γλυπτικής (ως θεωρίας-εφαρμογής) σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο καθώς και η δια βίου εκπαίδευση στη Γλυπτική και τις εφαρμογές της.
Οι εφαρμογές του Εργαστηρίου εκτείνονται στους τομείς της Μαρμαροτεχνίας, της Γυψοτεχνίας, της Τεχνολογίας Υλικών, της Χύτευσης, της Ψηφιακής Τεχνολογίας, της Μεταλλοτεχνίας, της Κεραμικής, του Καλλιτεχνικού Γυαλιού, τις Κατασκευές, το Σχέδιο, την Πλαστική, κ.ά., αντίστοιχα με τα απαιτούμενα μέσα έκφρασης-εφαρμογής στο έργο.