Ανακοινώσεις, Εκδηλώσεις, Ενημέρωση|

tagarades-anaplasi-2-660x495Ο πρώην σκουπιδότοπος που δεχόταν τα απορρίμματα όλου του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης θα δώσει τη θέση του σε ένα νέο μεγάλο οικολογικό πάρκο 740 στρεμμάτων με φυσικούς χώρους αναψυχής, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης  και αθλοπαιδιών.

Η έκταση που θα αναπλαστεί εκτείνεται σε 450 στρέμματα και τα έργα υποδομής θα αποκαταστήσουν τη χωματερή των Ταγαράδων που επί 27 χρόνια δεχόταν τα απορρίμματα όλης της Θεσσαλονίκης.

Η χωματερή σταμάτησε να λειτουργεί το 2008 μετά από μεγάλους αγώνες της αυτοδιοίκησης και των κατοίκων της περιοχής. Η ανάπλασή της υλοποιείται σε τρεις φάσεις. Στην πρώτη αποκαταστάθηκαν 100 στρέμματα, στη δεύτερη 190 ενώ χθες, υπογράφηκε η σύμβαση ανάθεσης της τρίτης.

Το έργο «Αποκατάστασης του Χώρου Ταφής Απορριμμάτων (ΧΤΑ) Ταγαράδων στη θέση Καλαμάκι του δήμου Θέρμης Γ΄Φάση » αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα ώστε το έργο να παραδοθεί εντός του συμβατικού χρόνου. Εκτός από τη διαμόρφωση του χώρου σε πάρκο πρασίνου θα επεκταθεί ο υφιστάμενος βιολογικός σταθμός για την ορθή διαχείριση των διασταλλαζόντων. Επίσης θα αναβαθμιστεί και η μονάδα βιοαερίου στους Ταγαράδες.

geranis-ypografi3-660x440Ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του που παρά τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν η ανάπλαση προχωρά. Ανέφερε ότι η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Θέρμης με τις δύο περιοχές σε Θέρμη και Ταγαράδες δέχθηκε μεγάλη περιβαλλοντική υποβάθμιση καθώς κάλυπτε τις ανάγκες του πολεοδομικού συγκροτήματος για σαράντα χρόνια και τόνισε ότι  αποδίδεται στην τοπική κοινωνία ένας χώρος αναψυχής ως αντιστάθμισμα στην ταλαιπωρία των πολιτών από την ύπαρξη των χωματερών.

Το έργο αυτό απαλλαγμένο από τις ανεπιθύμητες οσμές και τους κινδύνους ανάφλεξης του βιοαερίου θα συμβάλλει τόσο στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής υποστήριξε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Μιχάλης Γεράνης. Η ολοκλήρωσή του τόνισε ο κ. Γεράνης θα διαμορφώσει ένα ενιαίο και λειτουργικό φυσικό ανάγλυφο, απόλυτα ενταγμένο στο ευρύτερο φυσικό περιβάλλον όπου τίποτα δεν θα θυμίζει την χωματερή που για χρόνια ταλάνιζε τον τόπο και τους κατοίκους του.

Η τρίτη φάση της αποκατάστασης του ΧΑΔ Ταγαράδων περιλαμβάνει πλήρη μελέτη για 450 στρέμματα όπου θα πραγματοποιηθούν:

– Χωματουργικές εργασίες και στεγανωτικός φραγμός

– Φύτευση 610 δέντρων και 270 στρέμματα χλοοτάπητα

– Περίφραξη 3.650 μ και αντιπυρική ζώνη πλάτους 10 μ

– Κατασκευή νέας εσωτερικής οδοποιίας

-Σύστημα και μονάδα επεξεργασίας στραγγισμάτων καθώς και αποκατάσταση – εξυγίανση των υφιστάμενων δεξαμενών

– Εγκαταστάσεις διαχείρισης του βιοαερίου για την εξάλειψη των οσμών

-Χωματουργικές εργασίες για τη διαμόρφωση του απορριμματικού ανάγλυφου και τη στεγανοποίηση του χώρου

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 14.254.624 ευρω και ο χρόνος περάτωσης έχει οριστεί στα δυο χρόνια μαζί με τον δοκιμαστικό χρόνο λειτουργίας.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο