Το Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης ιδρύθηκε το 1984 και από το 2003 λειτουργεί σαν ενιαίος φορέας. Είναι ο φορέας που ασκεί την επίσημη πολιτιστική πολιτική του Δήμου Θέρμης.

Στόχος είναι η ανάπτυξη κάθε μορφής πνευματικής και πολιτιστικής δραστηριότητας, σε όλα τα διαμερίσματα για το λόγο αυτό, σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, λειτουργούν πολιτιστικά κέντρα. Στην εποπτεία του έχει:  Κέντρα Πολιτισμού – Βιβλιοθήκες – Πινακοθήκη – Ωδεία .

Είναι ο φορέας που ασκεί την πολιτιστική πολιτική  του νέου Δήμου Θέρμης. Η ανάπτυξη και η υποστήριξη πολιτιστικών δράσεων στο Δήμο Θέρμης αποτελούν διαχρονικό και αναντικατάστατο στοιχείο της λειτουργίας του Δήμου.

Η πρότασή μας για τον πολιτισμό αξιοποιεί την παράδοση, βασίζεται στον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό και υποστηρίζει τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία. Δε σταματά σε γεωγραφικά όρια και σε διαχωρισμούς αλλά στοχεύει στη σύνθεση πρωτοπόρων προτάσεων και  πολύμορφων πολιτιστικών στοιχείων από όλο τον κόσμο.

Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η εξασφάλιση – σε όλη την έκταση του Δήμου – αποτελεσματικών και ποιοτικών υποδομών για τη φιλοξενία των πολιτιστικών σχολών και κύρια για τις ανάγκες της νεολαίας του Δήμου μας.

Το Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση και τη στήριξη της νεολαίας εξασφαλίζοντας υψηλού επιπέδου σχολές στο ωδείο, στο χορό, στα εικαστικά, στο θέατρο, στις χορωδίες και σε όλα τα τμήματα του Δήμου Θέρμης.

Κτιριακές Υποδομές

Από το 1991 το Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης στεγάζεται σε ιδιόκτητο χώρο συνολικού εμβαδού 2.700 τετραγωνικών μέτρων.

Στους χώρους του Πολιτιστικού Κέντρου λειτουργούν :

το Δημοτικό Ωδείο, Δημοτική Βιβλιοθήκη – Πινακοθήκη, αίθουσες της σχολής χορού, αίθουσες εργαστηρίου εικαστικών, θερινός δημοτικός κινηματογράφος, αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων , γραφεία διοίκησης και  τα γραφεία των  εθνικοτοπικών συλλόγων της Δημοτικής κοινότητας Θέρμης.

Από το 2002 λειτουργούν σε δικά τους κτίρια  τα Κέντρα Πολιτισμού Νέας Ραιδεστού και Νέου Ρυσίου.

Στο Κέντρο Πολιτισμού του Νέου Ρυσίου λειτουργούν :  σχολή μουσικής, αίθουσα σχολής χορού, τμήμα  παραδοσιακών χορευτικών , δανειστική βιβλιοθήκη, εργαστήριο εικαστικών ,  αίθουσα εκδηλώσεων.

Στο Κέντρο Πολιτισμού της Νέας Ραιδεστού λειτουργούν : σχολή μουσικής, σχολή χορού, τμήμα παραδοσιακών χορευτικών , δανειστική βιβλιοθήκη, εργαστήριο εικαστικών, μικρό λαογραφικό μουσείο και αίθουσα εκδηλώσεων.

Το 2007 ολοκληρώθηκε το κτίριο πολλαπλών χρήσεων του Τριαδίου, στο Κέντρο Πολιτισμού Τριαδίου στεγάζεται η σχολή χορού του Δήμου Θέρμης και λειτουργούν : σχολή  μουσικής, εργαστήριο εικαστικών, τμήμα παραδοσιακών χορευτικών.

Το Κέντρο Πολιτισμού των Ταγαράδων λειτουργεί προσωρινά σε μισθωμένο κτίριο και στεγάζει αίθουσα χορού, τμήμα παραδοσιακών χορευτικών , σχολή  μουσικής, μικρή δανειστική βιβλιοθήκη, εργαστήριο χειροτεχνίας και αίθουσα εκδηλώσεων.

Πληροφορίες :

Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης: 2310463423 /Φαξ 2310 464423

Κέντρο Πολιτισμού Τριαδίου: 2310467609

Κέντρο Πολιτισμού Ν. Ραιδεστού: 2310 465607

Κέντρο Πολιτισμού Ν. Ρυσίου: 23920 71373

Κέντρο Πολιτισμού Ταγαράδων: 23920 72165

Κοινότητα Βασιλικών : 23963 30000 /Φαξ 23960 23023

Κοινότητα Πλαγιαρίου : 2313 337533 / Φαξ 23920 62899

Κοινότητα Τριλοφου : 23923 330200 / Φαξ 23920 61284

Κοινότητα Αγίας Παρασκευής : 23960 41254

Κοινότητα Αγ. Αντωνίου : 23960 41511

Κοινότητα Σουρωτής : 23960 41260 / Φαξ 23960 24573

Κοινότητα Περιστεράς : 23960 51209

Κοινότητα Καρδίας : 23920 6105

Κοινότητα Κ. Σχολαριου : 23920 91433 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ-ΣΤΟΧΟΙ 

Bασικός άξονας πάνω στον οποίο κινείται η πολιτική του Δήμου Θέρμης για τον πολιτισμό είναι «Πολιτισμός – Πολίτης – Πόλη».

Φιλοδοξία της δημοτικής αρχής είναι κάθε περιοχή του δήμου να μετατραπεί σε εστία παραγωγής πολιτισμού. Αυτό προσπαθούμε μέχρι σήμερα με την οργάνωση εκδηλώσεων σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, σε πλατείες, σε δρόμους, και όπου χτυπάει η καρδιά του δήμου.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων, της Αποκριάς, της ημέρας της γυναίκας, το πολιτιστικό πρόγραμμα για τα Θέρμης Δρώμενα ,η γιορτή σταφυλιού στο Νέο Ρυσιο ,τα «Eαρινά» στους Ταγαραδες, το φεστιβάλ παραδοσιακών παιδικών χορευτικών στη Νέα Ραιδεστό, αλλά και οι μικρότερης εμβέλειας διοργανώσεις που γίνονται σε όλη τη διάρκεια του έτους, δίνουν το στίγμα των προθέσεων του Δήμου.

Στόχος του Δήμου είναι η εξάπλωση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Γι’ αυτό το λόγο λειτουργούν σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα πολιτιστικά κέντρα που συγκεντρώνουν πολιτιστικές δράσεις. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται αναβάθμιση του πολιτισμού της καθημερινότητας, που αποτελεί ζωτικής σημασίας στοιχείο για τη Δημοτική Αρχή.

Έτσι, μέσα από τα πολιτιστικά κέντρα στα διαμερίσματα του Δήμου, οι χορωδίες, τα ερασιτεχνικά μουσικά σύνολα, οι ομάδες χορού ,τα εικαστικά εργαστήρια, συμβάλλουν στην προαγωγή του πολιτισμού,ετσι συντελείται σε πρώτο βαθμό η πολιτιστική διεργασία που είναι απαραίτητη για τη δημιουργία της αμφίδρομης σχέσης του δημότη με τον πολιτισμό.
Το Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης είναι ο φορέας που ασκεί την επίσημη πολιτιστική πολιτική του Δήμου Θέρμης. Σκοπός του η ανάπτυξη κάθε μορφής πνευματικής και πολιτιστικής δραστηριότητας, σε όλα τα διαμερίσματα αποβλέποντας σε μία πραγματική πολιτιστική αναγέννηση του Δήμου Θέρμης με πλαίσιο τις δημοκρατικές και πολιτιστικές αξίες.
Στην εποπτεία του έχει: Πολιτιστικά Κέντρα – Βιβλιοθήκες – Πινακοθήκη – Ωδεία.

Ο Δήμος Θέρμης, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες, σεβόμενος πάντα την διαφορετικότητα του καθενός στον πολιτιστικό τομέα, και να τους ενθαρρύνει να γνωρίσουν αλλά και να κάνουν κτήμα τους την πολιτιστική κληρονομιά μας και παράδοση αλλά και να δημιουργήσουν στον τομέα αυτό, τους δίνει την δυνατότητα, μεμονωμένα ή και οργανωμένα μέσα από συλλόγους και φορείς να έχουν όχι μόνο λόγο και άποψη αλλά ενεργό συμμετοχή, έτσι ενθαρρύνει την δημιουργικότητα και διευκολύνει την πρόσβαση και παρέμβαση αυτών, σε αυτό που ονομάζουμε κουλτούρα.

Στόχος μας δεν είναι μόνο να διαφυλάξουμε και να περισώσουμε την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμά μας, αλλά και να δημιουργήσουμε πολιτισμό. Διότι αυτό έχει πιο μεγάλη ανάγκη η ανθρωπότητα σήμερα.

Πολιτιστική πολιτική στο Δήμο Θέρμης δεν σημαίνει εκδηλώσεις. Σημαίνει ΚΑΙ εκδηλώσεις, ΚΑΙ εκπαίδευση ΚΑΙ ψυχαγωγία ΚΑΙ φεστιβάλ ΚΑΙ κύκλοι συζητήσεων, ΚΑΙ καλλιτεχνικές ενότητες ,ΚΑΙ εκθέσεις ΚΑΙ σύνδεση με την ξένη κουλτούρα ΚΑΙ το συγκρότημα ροκ ΚΑΙ το πώς θα φτιαχτούν οι δημοτικοί κηποι,ΚΑΙ γλάστρες στα μπαλκόνια ΚΑΙ χορούς ΚΑΙ γιορτές στο δρόμο ΚΑΙ καλλιτεχνική έκφραση όλων ΚΑΙ εκδόσεις ΚΑΙ γιορτές των ξένων που μένουν στο Δήμο ΚΑΙ αγάπη στα ζώα, ΚΑΙ,ΚΑΙ,ΚΑΙ….

ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Από το 1991 το Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης στεγάζεται σε ιδιόκτητο χώρο συνολικού εμβαδού 2.700μ. Στους χώρους του Πολιτιστικού λειτουργούν , δανειστική βιβλιοθήκη, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αίθουσες μπαλέτου, μουσικής αγωγής, διδασκαλίας εικαστικών, αίθουσες μουσικής, πινακοθήκη.

Στον χώρο του Πολιτιστικού λειτουργεί το Δημοτικό Ωδείο Θέρμης. Το Πολιτιστικό διαθέτει θέατρο 240 θέσεων με σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό (φως, ήχος), παρασκήνια και φουαγιέ, ενώ διαθέτει καμπίνες αυτόματης μετάφρασης (συνέδρια). Από το 2003 στο Πολιτιστικό λειτουργεί Δημοτική Πινακοθήκη. Το 2002 ολοκληρώθηκαν οι κατασκευές 2 νέων κτιρίων πολιτισμού που στεγάζουν τις δράσεις του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης στα Δημοτικά Διαμερίσματα Ν.Ραιδεστού και Ν. Ρυσίου.

Η πολιτιστική δράση στο Νέο Ρύσιο στεγάζεται σε κτίριο που διαθέτει, γυμναστήριο, δανειστική βιβλιοθήκη, αίθουσα εικαστικών, αίθουσα εκδηλώσεων και γραφεία διοίκησης.

Στη Νέα Ραιδεστό οι δράσεις στεγάζονται σε κτίριο πολλαπλών χρήσεων 640τ.μ. που περιλαμβάνει βιβλιοθήκη, γυμναστήριο, αίθουσα διδασκαλίας μουσικών οργάνων, αίθουσα διδασκαλίας εικαστικών, μικρό λαογραφικό μουσείο.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης (Διεύθυνση: Δημητρίου και Καραολή και Καπετάν Χάψα, τηλ.: 2310463423, Φαξ. 2310464423, deppath@thermi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο