Δελτία Τύπου, Εκδηλώσεις|

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ένα υβριδικό scooter που κινείται με υδρογόνο παρουσιάζει ο Δήμος Θέρμης, σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ σε τρεις εκδηλώσεις που διοργανώνουν στο πλαίσιο του έργου «HYDECON – Δημιουργία Δικτύου Συνεργασίας για την έρευνα, την ευαισθητοποίηση του κοινού και τη διερεύνηση επιχειρηματικών προοπτικών σχετικών με την οικονομία του υδρογόνου στην περιοχή των ελληνοβουλγαρικών συνόρων».  Στόχος των εκδηλώσεων αποτελεί η ενημέρωση του κοινού της ευρύτερης περιοχής της Θέρμης σχετικά με τις νέες τεχνολογίες που σχετίζονται με το Υδρογόνο. Συντονιστής του έργου είναι το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Το «μηχανάκι υδρογόνου» σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε για τον Δήμο Θέρμης, από την Ελληνική εταιρεία ELFON LTD, Clean Energy Solutions για τις ανάγκες του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα-Βουλγαρία 2007-2013.

Το σύστημα κίνησης του δικύκλου, βασίζεται σε υβριδική αρχιτεκτονική. Η φιλοσοφία με βάση την οποία  έχει σχεδιαστεί το όχημα είναι η ηλεκτροκίνηση με παρατεταμένη αυτονομία μέσω της χρήσης κυψελών καυσίμου. Ο κινητήρας τροφοδοτείται από μπαταρίες οι οποίες επαναφορτίζονται συνεχώς, αυτόματα, από το σύστημα της κυψέλης καυσίμου που χρησιμοποιεί υδρογόνο. Έτσι, με την χρήση του υδρογόνου αυξάνεται η αυτονομία του οχήματος.

 Η τροφοδοσία του scooter θα γίνεται με υδρογόνο που παράγεται στο ΕΚΕΤΑ, σε ειδικά κατασκευασμένη μονάδα, με ανανεώσιμο τρόπο, από νερό και ήλιο. Οι τελικές δοκιμές και ο πρώτος ανεφοδιασμός του scooter με Η2 έγιναν στους χώρους του ΕΚΕΤΑ, την Πέμπτη 30/8/2012.

 Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν:

τη Δευτέρα ,17 Σεπτεμβρίου στο Κεντρικό Πάρκο Ταγαράδων και ώρα 19:00

την Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου στην εκκλησία Ν. Ραιδεστού και ώρα 19:00

και την Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Παραμάνας στη Θέρμη και ώρα 19:00

 Μαζί με το ΕΚΕΤΑ και τον Δήμο Θέρμης, συνεργάτες του έργου είναι επίσης η Σχολή Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου South West του Blagoevgrad στη Βουλγαρία και το Ίδρυμα Eco Energy επίσης από το Blagoevgrad, στη Βουλγαρία.

Στόχος  του προγράμματος είναι η δημιουργία δικτύου συνεργασίας μεταξύ των εταίρων, και η διοργάνωση δράσεων επίδειξης των εφαρμοσμένων τεχνολογιών υδρογόνου για το ευρύ κοινό στις οποίες περιλαμβάνονται και οι παραπάνω εκδηλώσεις. Στο ίδιο πλαίσιο έχουν γίνει μαθητικός και φοιτητικός διαγωνισμοί σε θέματα που σχετίζονται με τεχνολογίες υδρογόνου, μελέτη για επιχειρηματικές προοπτικές που σχετίζονται με το υδρογόνο.

 Συνοδευτικό υλικό: Φωτογραφίες: εικόνα 1: To scooter κατά τις τελικές δοκιμές στους χώρους του ΕΚΕΤΑ, εικόνα 2: Ενσωματωμένο Σύστημα Κυψέλης Καυσίμου και δοχείων αποθήκευσης Η2, εικόνα 3: Ψηφιακή οθόνη ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης ενέργειας

Στην ιστοσελίδα του Δήμου Θέρμης μπορείτε να βρείτε:

Πληροφορίες για το πρόγραμμα

 Πληροφοριακό Έντυπο

 Πληροφορίες:

–  Λώρη Ναλμπαντιάν, [Ερευνήτρια ΕΚΕΤΑ / Επιστημονική Υπεύθυνη του έργου HYDECON / Τηλ:  +30 2310 498142 / Email: nalbanti@cperi.certh.gr ]

– κ. Τσιούτρας Αθανάσιος, κα Δρόσου Αμαλία [Γραφείο Τύπου ΕΚΕΤΑ / Τηλ.: 2310498264 / 2310498214 / E-mail: press@certh.gr / http://www.certh.gr]

– Γιάννης Παύλου, Γρ. Προγραμματισμού Δήμου Θέρμης/ Τηλ.  2313300777/ E-mail: ipavlou@dimosthermis.gr


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο