Ανακοινώσεις, Εκδηλώσεις, Ενημέρωση|

Οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ραιδεστού υλοποιούν ένα ξεχωριστό  μακροχρόνιο πρόγραμμα στα πλαίσια της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.  Το πρόγραμμα έχει τίτλο « Ο λαχανόκηπός μας.Παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών». Σκοπός του προγράμματος είναι να διαδώσουν ξανά τις παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών στην περιοχή , ξεκινώντας από τις ντομάτες που είναι ο βασιλιάς  ή μάλλον η βασίλισσα των λαχανικών.

   Οι ντομάτες που καλλιεργούνται στις μέρες μας είναι υβρίδια . Τα υβρίδια είναι πολύπλοκες διασταυρώσεις τις οποίες  τις κάνουν εταιρείες που επιδιώκουν κάποια χαρακτηριστικά, όπως μεγάλη παραγωγή ,μεγάλο και ομοιόμορφο μέγεθος καρπών ,αντοχή στη μεταφορά κ. ά. Ταυτόχρονα όμως έχουν και μειονεκτήματα, όπως  μεγάλες απαιτήσεις σε νερό ,λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Επίσης   πρέπει να αγοράζεις κάθε χρόνο φυτά γιατί ο σπόρος τους δεν δίνει φυτά με τα ίδια χαρακτηριστικά.Παραδοσιακές είναι οι ποικιλίες που υπάρχουν σε μια περιοχή για πολλά χρόνια και έχουν προσαρμοστεί στις συνθήκες αυτού του τόπου. Οι παραδοσιακές ποικιλίες δίνουν καρπούς σε διάφορα μεγέθη και σχήματα αλλά έχουν καλύτερη γεύση, λιγότερες απαιτήσεις σε νερό , λιπάσματα και φυτοφάρμακα , μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία και από τους σπόρους τους μπορούμε να βγάλουμε ίδια φυτά και να μην εξαρτιόμαστε από τις εταιρείες. Εξάλλου διατηρώντας παραδοσιακές ποικιλίες  βοηθάμε σ’ έναν άλλο ,πολύ σπουδαίο σκοπό, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.  Όσο πιο μεγάλη ποικιλία οργανισμών – στην περίπτωση μας ντομάτες –  υπάρχουν σε μια περιοχή ,τόσο πιο σταθερό είναι το οικοσύστημα της περιοχής. Εξ’ άλλου πιθανόν  σε κάποια ποικιλία μπορεί να βρούμε στο μέλλον ένα συστατικό το οποίο θα μας βοηθήσει στην καταπολέμηση των ασθενειών ή κάπου αλλού.

    Για να πετύχουν τον στόχο  ξεκίνησαν  να  βρουν  παραδοσιακές ποικιλίες, να τις καλλιεργήσουν στον λαχανόκηπο του σχολείου, να  επιλέξουν τις καλύτερες και να τις μοιράσουν στους κατοίκους της περιοχής.

   Την περσινή χρονιά η έκτη τάξη διάλεξε δώδεκα παραδοσιακές ποικιλίες για να τις συγκρίνει. Τις ποικιλίες αυτές τις βρήκε στο Ινστιτούτο Δήμητρα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που ασχολείται με παραδοσιακές ποικιλίες φυτών , στο Πελίτι που είναι μια ομάδα που ασχολείται με   τη διατήρηση παραδοσιακών ποικιλιών βοηθώντας την ανταλλαγή σπόρων  και σε  διάφορες χώρες όπως Αμερική, Ιταλία ,Μεξικό  κ. ά. Τα κριτήρια επιλογής των ποικιλιών ήταν να προέρχονται από περιοχές με τις ίδιες κλιματολογικές συνθήκες ,  να έχουν ιδιαίτερα καλή γεύση , να είναι παραγωγικές και  να είναι ανθεκτικές στην ξηρασία και τις ασθένειες .Τις δώδεκα αυτές ποικιλίες τις καλλιέργησαν στον λαχανόκηπο του σχολείου και επέλεξαν τελικά τέσσερις. Αυτές είναι η Θεσσαλονίκη, η Πρεσπών , η Black Cherry  και η  Cherokee Purple. Η Θεσσαλονίκη είναι μια ποικιλία από την περιοχή της Θεσσαλονίκης την οποία την είχε μεταφέρει πριν από 50-60 χρόνια ένας μετανάστης στην Αμερική. Εκεί την βρήκαμε εμείς και τη φέραμε πίσω στην πατρίδα της. H Πρεσπών  είναι μια ποικιλία που όπως φανερώνει το όνομά της καλλιεργείται από παλιά στην περιοχή των Πρεσπών.  Η Black Cherry,  μια ποικιλία από την  Αμερική  πολύ παραγωγική και πολύ νόστιμη,  με σκούρο χρώμα.  Η Cherokee Purple, μια ποικιλία  που την καλλιεργούσαν οι ινδιάνοι Cherokee στην Αμερική.  Έχει ιδιαίτερη γεύση και σκούρο χρώμα.

   Για τη φετινή χρονιά συντονιστικό ρόλο έχει αναλάβει η πέμπτη τάξη και το πρόγραμμα έχει δύο στόχους. Πρώτον,  να συνεχίσουν την προσπάθεια να βρουν κι άλλες κατάλληλες  παραδοσιακές ποικιλίες ντομάτας. Για τον σκοπό αυτό έχουν βρει κάποιες ποικιλίες τις οποίες θα τις καλλιεργήσουν συγκριτικά με τις τέσσερις επιλεγμένες για να δούν ποιες είναι καλύτερες .

   Δεύτερον,   να μοιράσουν φυτά από τις επιλεγμένες ποικιλίες. Πράγματι έχουν φτιάξει 1500 περίπου φυτά και σκοπεύουν να τα μοιράσουν στους κατοίκους της περιοχής σε μια εκδήλωση για τη γιορτή της μητέρας που θα διοργανώσουν σε συνεργασία με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, στις 11 Μαΐου, στο σχολείο τους.

   Σ’ όλες αυτές τις ενέργειες από το σπορείο, το φύτεμα, την καλλιέργεια και τη διανομή συμμετέχουν και άλλα τμήματα του σχολείου, τα οποία ενημερώνονται και καθοδηγούνται από τους μαθητές της πέμπτης τάξης.

Οι μαθητές του 2ου Δημ. Σχ. Ν. Ραιδεστού

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο