Στη σημερινή κοινωνία πολλά είναι τα ζευγάρια που καταλήγουν σε διαζύγιο. Αρκετοί είναι οι λόγοι που οδηγούν ένα ζευγάρι στο χωρισμό. Συνήθως χάνεται η κοινή πορεία του ζευγαριού και η σχέση γίνεται ανταγωνιστική. Όταν η  σχέση του ζευγαριού είναι πλέον δυσλειτουργική και έχουν εξαντληθεί όλοι οι δυνατοί τρόποι εξομάλυνσης τότε το διαζύγιο φαίνεται ότι είναι μια υγιής λύση. Παρόλα  αυτά, το διαζύγιο αποτελεί μια δυσάρεστη εμπειρία τόσο για το ζευγάρι που το βιώνει όσο και για τα παιδιά. Αναμφισβήτητα, οι γονείς που αναθρέφουν μόνοι τα παιδιά τους αναλαμβάνουν τους ρόλους δύο ανθρώπων. Επωμίζονται ακόμη πολλές ευθύνες, συναντούν συναισθηματικές, προσωπικές, οικονομικές δυσκολίες, και συχνά, απομονώνονται από τον κοινωνικό τους περίγυρο.

Από την άλλη πλευρά, ο χωρισμός των γονέων πολλές φορές αναστατώνει τη ζωή των παιδιών. Ειδικότερα οι καβγάδες και οι διαπληκτισμοί των γονέων ενδέχεται να επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική υγεία των παιδιών. Τα παιδιά βιώνουν συναισθήματα ανασφάλειας, θλίψης, θυμού, ενοχών και απόρριψης. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι το διαζύγιο δεν επηρεάζει πάντα αρνητικά την εξελικτική πορεία των παιδιών. Έρευνες αναφέρουν ότι πολλά παιδιά μετά το διαζύγιο των γονέων τους είναι πιο υπεύθυνα σε σύγκριση με τους συνομήλικούς τους.

Τα παιδιά όμως επιθυμούν να βρίσκονται και με τους δύο γονείς και θέλουν να ζήσουν μια ήρεμη και ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή. Οι γονείς θα ήταν καλό να συνεργαστούν και να  υποστηρίξουν τα παιδιά τους ξεπερνώντας τις προσωπικές τους συγκρούσεις. Είναι σημαντικό να θέτουν ως προτεραιότητα τα παιδιά ώστε να εξασφαλιστούν οι συνθήκες που θα τα βοηθήσουν  να απολαύσουν  ένα χαρούμενο και υγιές πλαίσιο.

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο