ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Με ένα εξαιρετικό θεατρικό δρώμενο με θέμα ” Τα έθιμα του Δωδεκαημέρου στον Πόντο”, που αναβίωσαν τα μέλη της παιδικής θεατρικής ομάδας, έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα του στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα Θεάτρου, του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης, χθες Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020, το Σωματείο  “Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης”.
Τα μικρά παιδιά με τις άψογες ερμηνείες τους στην ποντιακή διάλεκτο, σε κείμενα και σκηνοθεσία της Βάντας Ερμείδου, κατάφεραν να μεταδώσουν αλλά και να μεταβιβάσουν στους παρευρισκόμενους έθιμα των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς του τόπου τους, αλλά κυρίως να τους συγκινήσουν με τον μοναδικό τρόπο που τα παρουσίασαν.

“Σας ευχαριστούμε για το σημαντικό σας έργο και την προσφορά στα παιδιά μας. Σας ευχαριστούμε για τον τρόπο με τον οποίο μεταδίδετε την ιστορία και τη γλώσσα του τόπου μας στα παιδιά μας και που διατηρείτε την παράδοσή μας, τα έθιμά μας, τις ιδέες, τις δραστηριότητες και τις αξίες που η ίδια η παράδοσή μας εμπεριέχει, αναλλοίωτα, από τη μία γενιά στη άλλη.


Δεν υπάρχει τίποτε πιο σημαντικό, από το να πετυχαίνουμε να προστατεύουμε και να προβάλλουμε τα αγαθά του Πολιτισμού μας, μέσω των Συλλόγων μας, να δημιουργούμε μία αέναη ροή πολιτιστικής ιστορίας, ένα συνεχές ιστορικό αποτύπωμα, κληρονομώντας το ως παρακαταθήκη στις νεώτερες γενιές μας. Δε σας κρύβω ότι με συγκίνησαν τα παιδιά σήμερα και για μία ακόμη φορά σας ευχαριστούμε για όλα όσα φροντίσατε να μας παρουσιάσετε, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Θέρμης κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος στο πλαίσιο της εκδήλωσης.


Από την πλευρά του, ο δήμος Θέρμης, προσπαθεί να ενισχύει αυτή την προσπάθεια, καθώς στο πλαίσιο εφαρμογής των προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης, υλοποιεί μαθήματα εκμάθησης της ποντιακής γλώσσας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονία, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.
Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τα εξαιρετικά χορευτικά τμήματα, τους ήχους της ποντιακής λύρας, τα νταούλια και τις ξεχωριστές μελωδίες της χορωδίας του Συλλόγου. Ξεχωριστή θέση στο πλαίσιο της εκδήλωσης κατείχε η προβολή του ντοκιμαντέρ με θέμα “Φροντιστήριο της Τραπεζούντας – ο Φάρος της Ανατολής”  της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, το οποίο παρουσιάζει το υψηλό μορφωτικό επίπεδο του ποντιακού ελληνισμού, στον Πόντο.

Από την εκδήλωση δεν μπορούσε να απουσιάζει και η βράβευση των παιδιών μελών του Συλλόγου, που κατάφεραν να πετύχουν την είσοδό τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, τα οποία και παρέλαβαν το Συλλεκτικό Ημερολόγιο του Συλλόγου, το βιβλίο του Γιώργου Παπαδόπουλου του Συλλόγου Αυληαννητών Θέρμης ο “’Άγιος Παντελεήμονας” και φυσικά επαίνους στην ποντιακή διάλεκτο.

Κατά την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου οι αρχές του τόπου μετάφεραν σε όλους τις θερμότερες ευχές τους για ένα Ειρηνικό 2020, γεμάτο υγεία, δημιουργία και Πολιτισμό.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο