Οι εκδηλώσεις “ΤΙΜΗΣ και ΜΝΗΜΗΣ” για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία στον Δήμο Θέρμης. Ανάμεσα στους ελάχιστους Δήμους της χώρας, ο Δήμος Θέρμης πραγματοποίησε 6μερες εκδηλώσεις για να τιμήσει τους 353.000 Έλληνες του Πόντου, που έχασαν τη ζωή τους ή χάθηκαν στο δρόμο του ξεριζωμού, καθώς και αυτούς που ως πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, με όλα τα προβλήματα και τον πόνο για τον τόπο και τους ανθρώπους που έχασαν.

Αναλυτικά το πρόγραμμα συνεχίστηκε την Παρασκευή 14 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης στις 20:00 με τη γνωστή θεατρική παράσταση “Το σύνδρομο του επιζήσαντα”, που μετέφερε τους θεατές της, στην ιστορία του Πόντου μέσα από μια σπονδυλωτή ροή αφηγήσεων και ερμηνειών από αληθινές μαρτυρίες ανθρώπων που επέζησαν από την κόλαση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της Μικρασίας, της Αρμενίας και Ασσυρίας.

Την επόμενη ημέρα το Σάββατο 15 Ιουνίου στο Μονοπήγαδο προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ “Η Μπάντα…” του κ.Νίκου Ασλανίδη”. Η Μπάντα όπως είναι γνωστό βασίζεται στην αληθινή ιστορία του μοναδικού επιζήσαντα από τη φιλαρμονική της Κερασούντας και έχει κερδίσει το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Το ίδιο απόγευμα μετά την επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληισμού, η κ.Μυροφόρα Ευσταθιάδου, Δρ. Λαογραφίας παρουσίασε “Τα αληθινά σενάρια του Πόντου, χθες και σήμερα”. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την προβολή της αναπαράστασης του ξεριζωμού που “γυρίστηκε” με τη συμμετοχή εθελοντών από τους συλλόγους του Δήμου Θέρμης. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τον λαϊκό δρόμο στη Θέρμη, με τη συμμετοχή όλων όσων θέλησαν να τιμήσουν μέσα από μια δράση αθλητισμού τους νεκρούς της Γενοκτονίας και να υπενθυμίσουν ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί ποτέ ξανά. Την βραδιά έκλεισε, ο Πυρρίχιος Χορός Σέρρα και η συναυλία στην οποία συμμετείχαν Πόντιοι καλλιτέχνες.


Η Πρόεδρος της Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ κ. Αθηνά Παπαδάκη, με την ολοκλήρωση των εξαήμερων εκδηλώσεων ευχαρίστησε προσωπικά και ονομαστικά, πρωτίστως τα μέλη  των 5 ποντιακών σωματείων, του Σωματείου “Παναγία Σουμελά” Δήμου Θέρμης, του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Αντωνίου “Παναγία Σουμελά”, του Συλλόγου “ΑΝΕΒΖΗΓΟΣ ΑΡΟΘΥΜΙΑ” Κ. Σχολαρίου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Μονοπήγαδου και του Συλλόγου Αυληαννητών Θέρμης “Ο Αγ. Παντελεήμονας”, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Δημοτικής Αρχής Θέρμης με μεράκι και όρεξη, καθώς επίσης και όλους τους όλους τους εθελοντές, τις ποδοσφαιρικές ομάδες, τους καλλιτέχνες και φυσικά όλους τους συμμετέχοντες που έλαβαν μέρος και διαμόρφωσαν το 6ήμερο των εκδηλώσεων ιστορικής μνήμης και τιμής.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο