Τρίτη μέρα των εκδηλώσεων Τιμής και Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου η χθεσινή και σε μία κατάμεστη αίθουσα στο Κ. Σχολάρι είχαμε τη χαρά να έχουμε κοντά μας τον Θεοδόση Κυριακίδη, επιστ. Συνεργάτη της έδρας Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. Ο ειδικός αυτός επιστήμονας παρουσίασε τη “Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου υπό το πρίσμα των αρχειακών πηγών” , ενώ στη συνέχεια τα παιδιά του Συλλόγου “ΑΝΕΒΖΗΓΟΣ ΑΡΟΘΥΜΙΑ” Κ. Σχολαρίου παρουσίασαν σε άπταιστα ποντιακά δρώμενο αφιερωμένο στη Γενοκτονία και χόρεψαν τη Σέρρα.

Σήμερα Παρασκευή 14 Ιουνίου σας προσκαλούμε στο Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης στις 20:00 να παρακολουθήσετε τη γνωστή θεατρική παράσταση “Το σύνδρομο του επιζήσαντα” και να αισθανθείτε λίγη από την ιστορία του Πόντου μέσα από μια σπονδυλωτή ροή αφηγήσεων και ερμηνειών από αληθινές μαρτυρίες ανθρώπων που επέζησαν από την κόλαση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικρασίας, της Αρμενίας και Ασσυρίας. Το Σάββατο 15 Ιουνίου στο Μονοπήγαδο θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ “Η Μπαντα” του Νίκου Ασλανίδη. Η Μπάντα που βασίζεται στην αληθινή ιστορία του μοναδικού επιζήσαντα από τη φιλαρμονική της Κερασούντας κέρδισε το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Την ο ίδιο απόγευμα μετά την επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληισμού, η Μυροφόρα Ευσταθιάδου Δρ. Λαογραφίας θα παρουσιάσει “Τα αληθινά σενάρια του Πόντου, χθες και σήμερα”. Η βραδιά θα τελειώσει με την προβολή της αναπαράστασης του ξεριζωμού που “γύριστηκε” με τη συμμετοχή εθελοντών από τους συλλόγους του Δήμου Θέρμης. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με το λαϊκό δρόμο, που θα πραγματοποιηθεί στη Θέρμη με τη συμμετοχή όλων όσων επιθυμούν να τιμήσουν μέσα από μια δράση αθλητισμού τους νεκρούς της Γενοκτονίας και να υπενθυμίσουν ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί ποτέ ξανά. Την ίδια βραδιά ακολουθεί ο Πυρρίχιος Χορός Σέρρα και συναυλία με τη συμμετοχή Ποντίων καλλιτεχνών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ, ώρα έναρξης: 20.00 Δημοτικό Θέατρο Θέρμης του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης Θεατρική Παράσταση «Το Σύνδρομο του Επιζήσαντος»΄, κείμενα – σκηνοθεσία Γ.Συμεωνίδης. Τα κείμενα είναι στη Νεοελληνική (είσοδος δωρεάν)

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ, ώρα έναρξης: 19.00 Μνημείο Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού – Λαογραφικό Μουσείο Μονοπηγάδου – Επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων – Ομιλία από την κ. Μυροφόρα Ευσταθιάδου, Δρ. Λαογραφίας με θέμα “Τα αληθινά σενάρια του Πόντου, χθες και σήμερα” – Προβολή ντοκιμαντέρ “ Η μπάντα…” του κ. Ν. Ασλανίδη, δημοσιογράφου – συγγραφέα – Προβολή της αναπαράστασης του ξεριζωμού

ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ, ώρα έναρξης: 18.30 Πλατεία Παραμάνα Θέρμης Λαϊκός δρόμος με τη συμμετοχή εθελοντών Πυρρίχιος χορός Σέρρα, Συναυλία με τη συμμετοχή Ποντίων καλλιτεχνών και τη Σχολή εκμάθησης νταουλιού “Κώστας Ζώης” Συνδιοργάνωση : Δήμος Θέρμης και τα πέντε Ποντιακά Σωματεία του Δήμου Θέρμης – Σωματείο “Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης” – Σύλλογος Αυληαννητών Θέρμης “Ο Αγ. Παντελεήμονας” – Πολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Αντωνίου “Παναγία Σουμελά” – Σύλλογος “ΑΝΕΒΖΗΓΟΣ ΑΡΟΘΥΜΙΑ” Κ. Σχολαρίου – Πολιτιστικός Σύλλογος Μονοπηγάδου


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο