Συνεχίζεται το εκτεταμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών και άλλων ενοχλητικών εντόμων στο δήμο Θέρμης. Με το πρόγραμμα καταπολέμησης της Περιφέρειας Κεντ. Μακεδονίας σήμερα Δευτέρα 10 Ιουνίου γίνονται δειγματοληψίες και ψεκασμοί στο φυσικό και περιαστικό σύστημα στο Ν.Ρύσιο. Αύριο Τρίτη 11/06 τα συνεργεία πηγαίνουν στον Αγ. Αντώνιο, την Αγ. Παρασκευή, τη Σουρωτή, το Μονοπήγαδο.
Την Τετάρτη θα βρίσκονται στη Θέρμη. Το Τριάδι, τη Ν. Ραιδεστό, τη Φιλοθέη και τους Ταγαράδες, ενώ την Πέμπτη θα γίνονται δειγματοληψίες και ψεκασμοί στα Βασιλικά τον Τρίλοφο, το Πλαγιάρι το Α. Σχολάρι , την Καρδία, τα Βασιλικά, το Λιβάδι τη Λακκιά και το Κ. Σχολάρι. Την Παρασκευή 14/06 θα βρίσκονται στην Αγ. Παρασκευή, τη Σουρωτή και το Μονοπήγαδο. Επισκέψεις σε ιδιωτικούς χώρους γίνονται από σήμερα και για τρεις μέρες στον Τρίλοφο.
Με το συμπληρωματικό πρόγραμμα καταπολέμησης εντόμων υγειονομικής σημασίας του δήμου Θέρμης από την Τετάρτη 12/6 έως την Παρασκευή 14/6 συνεργεία θα βρίσκονται στο Κ.Σχολάρι και τα Βασιλικά για τον έλεγχο των εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών στις αυλές των σπιτιών.


Το πρόγραμμα που εφαρμόζει ο δήμος Θέρμης ώστε να μην μείνει κανένας οικισμός ακάλυπτος περιλαμβάνει δράσεις και παρεμβάσεις προνυμφοκτονίας εντός των οικισμών και σε ιδιόκτητους χώρους στο Ν.Ρύσιο, τη Ν. Ραιδεστό, τους Ταγαράδες, το Τριάδι, τα Βασιλικά, το Λιβάδι, τη Σουρωτή, την Περιστερά, και το Κ. Σχολάρι καθώς και συμπληρωματικές δράσεις και παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους οικισμούς και περιοχές οι οποίες παρουσιάζουν ειδικά προβλήματα.
Εκτός από τα κουνούπια, το συμπληρωματικό πρόγραμμα εστιάζει και στην καταπολέμηση των ψύλλων με ψεκασμούς σε περιοχές όπου υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες προληπτικά αλλά και σε υπαίθριες εκτάσεις όπως πάρκα, περίβολοι δημοσίων κτιρίων, πλατείες, και έχουν κάνει κατά το πρόσφατο παρελθόν την εμφάνισή τους τα ενοχλητικά αυτά έντομα. Οι εφαρμογές πραγματοποιούνται αποκλειστικά εντός των βόθρων ή των στάσιμων υδάτων και δεν εγκυμονούν κανέναν απολύτως κίνδυνο για ανθρώπους, κατοικίδια ή άλλους οργανισμούς πλην των προνυμφών κουνουπιών.
Η κύρια μέθοδος καταπολέμησης είναι η προνυμφοκτονία, η καταπολέμηση δηλαδή των κουνουπιών στο στάδιο της προνύμφης, όσο αυτά ζουν μέσα στο νερό, με τη χρήση ήπιων και φιλικών για το περιβάλλον σκευασμάτων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι περιβαλλοντικά συμβατό και δεν σκοτώνει τα ακμαία κουνούπια αλλά αντιμετωπίζει τις προνύμφες μέσα από ήπιες και εντοπισμένες παρεμβάσεις σε υδατικές συλλογές.
Για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης, εκτός από τα προγράμματα του δήμου και της περιφέρειας, προϋπόθεση είναι και η ευαισθητοποίηση και συνεργασία των δημοτών ώστε να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για επεμβάσεις στους δικούς τους χώρους. Για παράδειγμα, μετά από από βροχή θυμηθείτε να απομακρύνετε όλα τα στάσιμα νερά από την αυλή ή το μπαλκόνι σας για να αποτρέψετε την ανάπτυξη κουνουπιών. Επίσης, προτιμάτε να ποτίζετε νωρίς το πρωί και όχι αργά το απόγευμα ώστε το πλεονάζον νερό να εξατμισθεί και να μη δημιουργούνται εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών. Τέλος, πέραν των δράσεων από πλευράς δήμου και των μέτρων που θα πρέπει να παίρνουν οι κάτοικοι σε περίπτωση που γίνει αντιληπτή αυξημένη όχληση σε κάποια περιοχή του δήμου μπορούν να επικοινωνούν με την εξειδικευμένη εταιρεία Οικοανάπτυξη που έχει την ευθύνη εκτέλεσης των εργασιών καταπολέμησης, στο τηλέφωνο 8001124424, προκειμένου να ελεγχθεί η περιοχή και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ή να αναφέρουν το γεγονός στο δήμο Θέρμης προκειμένου να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο