Η Αρετσού ή Ρύσιον βρισκόταν στην παράλια θέση της Βιθυνίας, στον Αστακηνό Κόλπο, ακριβώς εκεί που κάνει στροφή από την Κωνσταντινούπολη για τη Νικομήδεια. Ήταν ένας τόπος ευλογημένος από τη φύση και φροντισμένος από τους φίλεργους κατοίκους.

Οι Αρετσιανοί ήρθαν στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή κι εγκαταστάθηκαν κυρίως στην Καλαμαριά, οι αλιείς και οι γεωργοί στο Πουρνάρ Τσιφλίκ, την πεδιάδα απέναντι από το σημερινό αεροδρόμιο ‘Μακεδονία’ στο Νέο Ρύσιο. Σήμερα, ο οικισμός παρουσιάζει όψη εκλεκτού προαστίου της πόλης με διόροφα σπίτια.

Ο Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, κεντρική ενορία, πανηγυρίζει στις 5 και 6 Αυγούστου ενώ κάθε Σεπτέμβριο διοργανώνεται η Γιορτή Σταφυλιού και την 1η Φεβρουαρίου γιορτάζεται ο προστάτης των αμπελουργών Αγιος Τρύφωνας. Στις 21 Μαϊου γιορτάζονται οι Αγ. Κωνσταντίνος και Ελένη στο ομώνυμο παρεκκλίσι λίγο έξω από τον οικισμό.

Το Ν. Ρύσιο διαθέτει Κέντρο Πολιτισμού με πολλαπλά τμήματα και δραστηριότητες.

Στη Δημοτική Κοινότητα Ν.Ρυσίου λειτουργούν Γραφείο Δημοτικής Κατάστασης, Γραφείο Καθαρισμού Κοινόχρηστων Χώρων και Γραφείο Συντήρησης Πρασίνου.

Τηλ. και φαξ Κοινότητας Ν.Ρυσίου: 23920.71212,

Τηλ. Κοινότητας Ν.Ρυσίου: 23920.71780

Αφήστε μια απάντηση

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο