Δελτία Τύπου|

Ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστας Γκιουλέκας, συνοδεία του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων Στράτου Σιμόπουλου, του Περιφερειακού Δ/ντή Εκπαίδευσης Κεντ. Μακεδονίας κ. Καρατάσιου και του Προέδρου του ΕΟΠΠΕΠ Γ. Καρτσιώτη και ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος περιηγηθήκαν σήμερα στους χώρους του νέου διδακτηρίου που ανακατασκευάστηκε και μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο κτίριο παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών, όπου θα στεγαστεί το δεύτερο σε δυναμικότητα και μέγεθος ΙΕΚ στην Ελλάδα, το οποίο σήμερα συστεγάζεται σε απογευματινή βάρδια με το λύκειο Θέρμης,

Στη συνέχεια συζητήθηκαν τρόποι αξιοποίησης του κτιρίου από κοινού με τρόπο που θα ωφελεί τους κατοίκους του δήμου Θέρμης και γενικότερα της Ανατ. Θεσσαλονίκης.

Κατά την συζήτηση, ο κ. Παπαδόπουλος αφού ευχαρίστησε  τον κ. Γκιουλέκα για την άμεση  ανταπόκριση, τους κ.κ Σιμόπουλο, Καρτσιώτη τον Γ. Καρατασιο για τη συνεργασία και τη σημαντική βοήθειά τους τόνισε πως  μετά από τόσα χρόνια υπάρχει ένα υψηλών προδιαγραφών κτίριο που έχει τη δυνατότητα να στεγάσει κι άλλες δραστηριότητες εκπαιδευτικής φύσεως και στο πλαίσιο της καλύτερης αξιοποίησης των επενδυμένων χρημάτων του ελληνικού λαού πρότεινε την παραχώρηση των αιθουσών του πρώτου ορόφου του κτηρίου καθώς και την κοινή χρήση των εργαστηρίων πληροφορικής και της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του κτηρίου για την κάλυψη των αναγκών του 2ου Λυκείου Μίκρας το οποίο ασφυκτιά.

 Το Λύκειο  λειτούργησε το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 με 100 παιδιά της Α’ Λυκείου. Στεγάστηκε μαζί με το 1° Λύκειο Μίκρας το οποίο απαριθμεί 450 παιδιά σε συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες και σε κάποιες περιπτώσεις αντιπαιδαγωγικές. Η μεταφορά του 2ου Λυκείου είναι επιτακτική ανάγκη δεδομένου ότι στο ίδιο σχολικό συγκρότημα συνυπάρχουν και 400 παιδιά του 1ου Γυμνασίου Μίκρας. Η χρήση των χώρων θα γίνεται σε διαφορετικό ωράριο από το ωράριο λειτουργίας του ΙΕΚ Θέρμης ενώ θα υπάρχει συνεργασία των φορέων για τα λειτουργικά έξοδα και τη συντήρηση.

Ο Δήμαρχος Θέρμης ζήτησε, επίσης, την κοινή χρήση του εργαστηρίου μαγειρικής που έχει κατασκευαστεί στους υπόγειους χώρους του ΙΕΚ. Σημείωσε, πως ο δήμος έχει την πρόθεση να αξιοποιήσει τους χώρους αυτούς για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες σίτισης των παιδιών των δημοτικών παιδικών σταθμών αλλά και για να καλύψει ανάγκες σίτισης απόρων οικογενειών.

Ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστας Γκιουλέκας αναφορικά με το αίτημα του δημάρχου ο κ. Γκιουλέκας δήλωσε πως το ΙΕΚ της Θέρμης έχει ιστορία και μεγάλη δυναμική που ξεφεύγει από την εμβέλεια της Θεσσαλονίκης αφού είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ΙΕΚ στην Ελλάδα γεγονός που το καθιστά προτεραιότητα. Τόνισε ότι στη δύσκολή αυτή περίοδο το υπουργείο είναι έτοιμο να συνεργαστεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να προσφέρουν από κοινού στην κοινωνία. Είναι σημαντικό με την έναρξη της νέας χρονιάς να μπορούμε να υπάρχει έτοιμο  ακόμη ένα εκπαιδευτήριο. «Θα πρέπει όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, οι πολιτικοί και το υπουργείο, ώστε να διαμορφώσουμε μια ξεκάθαρη εκπαιδευτική πολιτική  και στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί  να συνεργαστούμε για προσφέρουμε στα παιδιά και την κοινωνία.» Τόνισε ότι  αυτό που ενδιαφέρει και αποτελεί το στόχο του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση της δωρεάν παιδείας και ανέφερε ότι με το νέο νόμο προσφέρεται άλλη μια δομή τα ΣΕΚ που θα αποτελούν μια τρίτη επιλογή για τα παιδιά που θα τελειώνουν την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Περιφερειακός Δ/ντής Εκπαίδευσης Κεντ. Μακεδονίας κ. Γιώργος Καρατάσιος που δήλωσε ότι αυτό που ενδιαφέρει είναι ότι είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε τα σχολεία. Μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι με μεγάλες αλλαγές γίνεται εξορθολογισμός του ανθρώπινου δυναμικού υπάρχουν οι προϋποθέσεις και τα προαπαιτούμενα για να υποδεχτούμε τα παιδιά.  Επισήμανε ότι με τις παρατάσεις που δόθηκαν στις θητείες των διευθυντών, τα ΙΕΚ και τα ΣΔΕ λειτουργούν, ενώ αναφορικά με τα σχολεία τόνισε ότι υπάρχουν τα βιβλία και φέτος θα υπάρχουν από την αρχή της χρονιάς μεταφορές των μαθητών. Επίσης ζήτησε από όλους να μην εγκαταλείψουν την προσπάθεια, διότι τα παιδία είναι το μέλλον του τόπου και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι εκπαιδευτικοί θα ανταποκριθούνε στα καθήκοντά τους.

«Παραδίδουμε σήμερα ένα σχολικό συγκρότημα, η κατασκευή του οποίου αποτελεί μνημειώδες παράδειγμα για το τι πρέπει να αποφεύγουμε ως ελληνική πολιτεία. Από το 1998 που ξεκίνησε η κατασκευή, φτάσαμε στο 2010 χωρίς σημαντική πρόοδο των εργασιών. Ο ΟΣΚ, ωστόσο ολοκλήρωσε από το 2010 έως το Φεβρουάριο του 2013, τον κύριο όγκο των εργασιών, αποδεικνύοντας τις δυνατότητες που διαθέτουμε. Παραδίνουμε λοιπόν με χαρά για χρήση στο Δήμο Θέρμης και στους πολίτες του ένα ολοκληρωμένο σχολικό συγκρότημα και συνεχίζουμε την κατασκευή νέων στον νομό Θεσσαλονίκης.» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος και ανακοίνωσε ότι η Γενική Γραμματεία ξεκινά και στη Θεσσαλονίκη το πρόγραμμα αναβάθμισης σχολικών αιθουσών, καθώς εκτός από τα καινούργια σχολεία πρέπει να αναβαθμιστεί η λειτουργία των υπαρχόντων.

 Ο Προέδρος του ΕΟΠΠΕΠ Γ. Καρτσιώτη επισήμανε ότι βασικός άξονας είναι η αξιοποίηση του κτιρίου για χώρους εκπαίδευσης, και συμπλήρωσε ότι ο ΕΟΠΠΕΠ είναι φορέας που προήλθε από τη συγχώνευση τριών φορέων και με μικρή επιχορήγηση από το κράτος. Πρότεινε να αξιοποιηθεί το κτίριο με οικονομία κλίμακος και να μεταφερθούν  δραστηριότητες που γίνονται σε ιδιωτικούς χώρους. Να αξιοποιηθεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και να επιμεριστούν τα έξοδα.

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο