Δελτία Τύπου|

κατάλογοςΜε ομόφωνη απόφασή του και ψήφισμα το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμης αναγνωρίζει τη σημαντική προσφορά του Κέντρου Υγείας Θέρμης, κρουεί των κώδωνα του κινδύνου για το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ απο τις εφαρμοζόμενες κυβερνητικές πολιτικές της απαξίωσης και της υποχρηματοδότησης και απαιτεί ενίσχυση και εκσυγρονισμό των δομών και του προσωπικού του.

Ψήφισμα

Σε κίνδυνο βρίσκονται ο δημόσιος χαρακτήρας και οι δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, από τις εφαρμοζόμενες κυβερνητικές πολιτικές της απαξίωσης και της υποχρηματοδότησης. Από τις αρχές του 2015, ο νόμος 4286 κι η δημιουργία της ανώνυμης εταιρείας συστήματος αμοιβών νοσοκομείων (ΕΣΑΝ) θα επιφέρουν ένα επιπλέον πλήγμα στην υγεία ως δημόσιο αγαθό και θα ενισχύσουν τους μηχανισμούς για τη μετατροπή της σε εμπόρευμα.

Παρόλο το δυσμενές πλαίσιο και τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, το Κ.Υ Θέρμης αναπτύσσει σημαντικές και πρωτοπόρες δραστηριότητες, χάρη στη θέληση και την προσφορά των εργαζόμενων και της διεύθυνσης του. Το Δ.Σ. Θέρμης αναγνωρίζει τις προσπάθειες και τα αποτελέσματα του επιστημονικού και κοινωνικού έργου τους στους τομείς της πρόληψης, της παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, της στήριξης των ανασφάλιστων και των ευπαθών ομάδων, της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης. Σημαντική, επίσης, για τους κατοίκους όλων των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Θέρμης, είναι η συνεργασία και οι κοινές δράσεις του Δήμου και του Κ.Υ. σε όλους τους προαναφερόμενους τομείς.
Επίσης, επιβραβεύει τη λειτουργία του Ιατρείου στον αερολιμένα Θεσσαλονικης ‘ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”, που λειτουργεί με ευθύνη του Κ.Υ Θέρμης, έργο εθνικού χαρακτήρα.

Όμως, η υποστελέχωση και η έλλειψη χρηματοδότησης δημιούργησαν σημαντικότατα προβλήματα. Παρά τον μεγάλο αριθμό των κατοίκων της περιοχής που καλείται να εξυπηρετήσει, τον αριθμό των Περιφερειακών Ιατρείων που λειτουργεί και τις προσφερόμενες υπηρεσίες σε Ιδρύματα και παιδιά ευπαθών κοινωνικά ομάδων από όλη την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, στο Κ.Υ. Θέρμης διαπιστώνονται ελλείψεις με σοβαρές συνέπειες στην κάλυψη των αναγκών των πολιτών οι οποίες διογκώνονται με την οικονομική κρίση.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμης απαιτεί από την Κυβέρνηση ΑΜΕΣΑ:
1. Να επαναλειτουργήσει το μικροβιολογικό εργαστήριο, με αντίστοιχη κάλυψη των απαραίτητων ειδικοτήτων προσωπικού και την ομαλή προμήθεια αντιδραστηρίων και αναλωσίμων.
2. Να λειτουργήσει με εκσυγχρονισμένο εξοπλισμό το ακτινολογικό εργαστήριο και να εμπλουτισθεί με ψηφιακό μαστογράφο για την έγκαιρη και αξιόπιστη πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου του μαστού.
3. Να στελεχωθεί το Κ.Υ. με το αναγκαίο μόνιμο ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, ανάλογα και με τον πληθυσμό της περιοχής που εξυπηρετεί.
4. Να προσληφθεί το προσωπικό πληρώματος ασθενοφόρου για την 24ωρη εξυπηρέτηση των περιστατικών, με έδρα το Κ.Υ. Θέρμης.
5. Να πλαισιωθούν οι υπηρεσίες του Κ.Υ. με επσκέπτες ιατρούς όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων.
6. Να περιληφθεί στη δύναμη του Κ.Υ. Θέρμης το Περιφερειακό Ιατρείου του Πλαγιαρίου, ώστε να εξυπηρετείται το σύνολο των οικισμών του Δήμου από το ίδιο Κ.Υ., σε έναν ενιαίο σχεδιασμό και προγραμματισμό.
Η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας υγείας και περίθαλψης αποτελεί χρέος της Πολιτείας και απαιτεί ενισχυμένες αποκεντρωμένες υπηρεσίες, στο πλαίσιο ενός σύγχρονου, Δημόσιου Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμης διεκδικεί την δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας για όλους όσους το έχουν ανάγκη, υπερασπίζεται το θεμελιώδες δικαίωμα κάθε ανθρώπου στην απρόσκοπτη πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό της υγείας, έναντι οποιασδήποτε προσπάθειας καταπάτησης του και στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων του Κ.Υ. που μοχθούν καθημερινά σ’ αυτήν την κατεύθυνση».


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο