Ανακοινώσεις, Εκδηλώσεις, Ενημέρωση|

αρετσούdeinΘΕΡΜΗΣ ΔΡΩΜΕΝΑ 2014 |Εκδηλώσεις Μνήμης για την Μικρασιατική καταστροφή| Σάββατο 27 – Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου|
Διοργάνωση : Λαογραφικός Σύλλογος Ν. Ρυσίου «Η Αρετσού», Δημοτική Κοινότητα Ν. Ρυσίου

Εκδήλωση στη μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής καταστροφής και του άγγλου αξιωματικού Ντέην, ο οποίος έδωσε τη ζωή του, για να σώσει τους κατοίκους του Ρυσίου από την επιδρομή του Τούρκων κατά τη φυγή του 1922.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

– Σάββατο 27-9-14 στις 10.00, αναπαράσταση προσφυγικού σπιτιού και έκθεση οικιακών αντικειμένων και στις 19.00, αναπαράσταση εθίμων του Ρυσίου (Αρετσούς) Μικράς Ασίας, στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ν.Ρυσίου.

Κυριακή 28-9-14, μνημόσυνο για τα θύματα της μικρασιατικής καταστροφής και τον αξιωματικό Ντέιν στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ν.Ρυσίου.

Η Αρετσού ή Ρύσιον βρισκόταν στην παράλια θέση της Βιθυνίας, στον Αστακηνό Κόλπο, ακριβώς εκεί που κάνει στροφή από την Κωνσταντινούπολη για τη Νικομήδεια.
Ήταν ένας τόπος ευλογημένος από τη φύση και φροντισμένος από τους φίλεργους κατοίκους.
Οι Αρετσιανοί ήρθαν στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή κι εγκαταστάθηκαν κυρίως στην Καλαμαριά, οι αλιείς και οι γεωργοί στο Πουρνάρ Τσιφλίκ, την πεδιάδα απέναντι από το αεροδρόμιο ‘Μακεδονία’ στο Νέο Ρύσιο.

Λαογραφικός Σύλλογος Νέου Ρυσίου «Η Αρετσού»
Ιδρύθηκε το 2001 με κύριο σκοπό τη διάσωση και διάδοση του Μικρασιατικού πολιτισμού. Αριθμεί γύρω στα 250 μέλη και έχει τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών, χορωδίας και τμήμα λαογραφικής έρευνας
Ο Σύλλογος, κάθε χρόνο συμμετέχει σε διάφορες εκδηλώσεις εντός και εκτός Ελλάδος
Έχουμε λάβει μέρος με το τμήμα παραδοσιακών χορών σε διάφορα φεστιβάλ του εξωτερικού, στην Αμερική, Σλοβακία, Ουγγαρία, Τουρκία, Συρία, Ισπανία.
Εντός Ελλάδος, έχουμε παρουσιάσει το πρόγραμμα μας σε τοπικές εκδηλώσεις και πανηγύρια τόσο στο νομό Θεσσαλονίκης και σε νομούς της Βόρειας Ελλάδας, όσο και στην υπόλοιπη χώρα. Ο σύλλογος διαθέτει παραδοσιακές φορεσιές για όλα τα προγράμματα που παρουσιάζει.
Λειτουργούν δύο τμήματα εκμάθησης για προχωρημένους και ένα τμήμα για αρχαρίους.
Στα πλαίσια της λαογραφικής ιστορικής έρευνας ο σύλλογος το 2005 κυκλοφόρησε ένα ενδιαφέρον DVD με τίτλο “Αρετσού της Κωνσταντινούπολης μέχρι το Νέο Ρύσιο της Θεσσαλονίκης”.
Στα γραφεία του συλλόγου στο Νέο Ρύσιο διατηρείτε μικρό λαογραφικό μουσείο με αντικείμενα που έφεραν οι πρόσφυγες παππούδες.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο