Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

DSC01986

Με τη φράση «Δεν θα αποτελέσουμε εμείς τα μέλη της Μητροπολιτικής τα εξιλαστήρια θύματα ενός κακού θεσμικού πλαισίου με τις γνωμοδοτήσεις των ΜΠΕ», ο Πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζόλλας προχώρησε σε αναβολή και διαβούλευση για το θέμα της επένδυσης Βιομάζας στα Βασιλικά, μετά από πολύωρη συνεδρίαση υπό τις πιέσεις της μαζικής συγκέντρωσης των εκατοντάδων πολιτών της περιοχής που παρακολούθησαν τη συνεδρίαση και παρά τη θετική εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Κατά τη συνεδρίαση ο Δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος λαμβάνοντας το λόγο εξέφρασε αρχικά την εμπιστοσύνη του στα μέλη της Μητροπολιτικής Επιτροπής τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«Έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ υψηλού επιπέδου πολιτικό προσωπικό και αυτό το προσωπικό είναι καθ΄όλα ικανό να εκτιμήσει τα πραγματικά γεγονότα και όλα τα επιχειρήματα και να αποφασίσει σωστά».
Από την άλλη ο Δήμαρχος Θέρμης σημείωσε πως οι πολίτες του τόπου έχουν κάνει σε ύψιστο βαθμό το χρέος τους και χωρίς εντάσεις και φωνές με πολιτικό πολιτισμό θα συνεχίσουν να διεκδικούν και να αγωνίζονται.
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω», σημείωσε ο Δήμαρχος απευθυνόμενος στα μέλη της Μητροπολιτικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, «ότι έχετε να κάνετε με ένα Δήμο ο οποίος με πολύ σπουδή, σύνεση και προσπάθεια διερεύνησης όλων των πτυχών του προβλήματος, πήρε μια απόφαση αρνητική και αυτή είναι ΟΜΟΦΩΝΗ».
Αναφέρθηκε επίσης στην περιβαλλοντική υποβάθμιση του Δήμου κατά το παρελθόν, (χωματερές παλιά Θέρμης, Ταγαράδων) και στους αρνητικούς συνειρμούς που αυτό ακριβώς το παρελθόν παραπέμπει την τοπική κοινωνία, η οποία σε κάθε περίπτωση είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένη στα περιβαλλοντικά ζητήματα.
Ο Δήμος Θέρμης, όπως τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, πάντα με υπευθυνότητα και σωφροσύνη αποφάσιζε για όλα τα θέματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος της περιοχής, τα οποία έχουν άμεση σχέση με το μέλλον του τόπου και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο παράδειγμα δημιουργίας του Κέντρου Ανακυκλώσιμων υλικών , στην θετική γνωμοδότηση του Δήμου για την εγκατάσταση διαχείρισης αδρανών υλικών παρά τις ενστάσεις σε σχέση με τη χωροθέτηση, καθώς προείχε η αναγκαιότητα της ορθολογικής διαχείρισης των αδρανών.
Με την ίδια υπευθυνότητα και σοβαρότητα, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, εξετάσαμε και τη συγκεκριμένη επένδυση, με τις υπηρεσίες μας και ζητώντας τη συνδρομή και ειδικών επιστημόνων προχωρήσαμε σε συγκεκριμένες παρατηρήσεις, όπως η ανεπάρκεια της μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του φακέλου της επένδυσης.
Εξετάσαμε και ψάξαμε κάθε λεπτομέρεια με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο και χωρίς να είμαστε προκατειλλημμένα αρνητικοί από την αρχή, τόνισε ο Δήμαρχος Θέρμης, δόθηκε η δυνατότητα στον επενδυτή να γίνουν και συγκεκριμένες διορθώσεις δύο φορές και το τελικό αποτέλεσμα στάλθηκε από το Δήμο στο αρμόδιο τμήμα του Πανεπιστημίου σε ειδικούς επιστήμονες ώστε να αποφανθούν οριστικά για το όλο θέμα.
Η αρνητική γνωμοδότηση του πανεπιστημίου που ακολούθησε αλλά και αφουγκραζόμενοι τις έντονες αντιδράσεις τις τοπικής κοινωνίας, επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος, λάβαμε ως Δημοτικό Συμβούλιο ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ, χωρίς να είμαστε αρνητικοί και επισημαίνοντας ότι ενδεχομένως να προκαλέσει βλάβη στο περιβάλλον η επένδυση αυτή.
Η Μητροπολιτική Ενότητα, σημείωσε, έχει χρέος να λάβει υπόψη της τον κοινωνικό αντίκτυπο και να θέσει σε προτεραιότητα την κοινωνική συνοχή της περιοχής πριν τη γνωμοδότησή της και παράλληλα ζήτησε από τα μέλη της Μητροπολιτικής με αίσθημα ευθύνης και εξετάζοντας επιστημονικά δεδομένα που μπορούν να τεκμηριώσουν μια αρνητική γνωμοδότηση να προχωρήσουν στην όποια απόφαση στο πλαίσιο της συνεδρίασής τους.
«Σας ζητώ να σταθμίσετε και την κοινωνική εκτροπή, την κοινωνική έκρηξη που εγκυμονείται και να προχωρήσετε στην απόφασή σας σήμερα δίνοντας προτεραιότητα στη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής της περιοχής μας, γνωμοδοτώντας αρνητικά» σημείωσε χαρακτηριστικά καταλήγοντας ο Δήμαρχος Θέρμης, χειροκροτούμενος από τους εκατοντάδες πολίτες που παρακολουθούσαν τη χθεσινή συνεδρίαση.
Ο Αντιδήμαρχος Θέρμης Απόστολος Τσολάκης, που είναι και κάτοικος Βασιλικών, στο πλαίσιο της συνεδρίασης έθεσε μεταξύ άλλων το ζήτημα της παράλειψης από την υπηρεσία της Περιφέρειας να συμπεριλάβει στην εισήγηση που παρουσίασε στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης την απόφαση του Δήμου Θέρμης που εκφράζει μία ένσταση η οποία και στηρίζεται σε 15 σημαντικά σημεία, ώστε τα μέλη της Μητροπολιτικής να έχουν πληρέστερη εικόνα για την ομόφωνη αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμης.
Παράλληλα τόνισε με έντονο τρόπο ότι υπάρχει ορατός κίνδυνος ρύπανσης στην περιοχή.

Τοποθετήσεις:
DSC02008Σωκράτης Φάμελλος, Βουλευτής Β΄ Θεσ/νίκης,Δημ. Σύμβουλος  – Επικεφαλής Αντιπολίτευσης Δήμου Θέρμης
Ο Βουλευτής και Δημοτικός Σύμβουλος δήμου Θέρμης κ. Σωκράτης Φάμελλος στην τοποθέτηση του στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Μητροπολιτικής Επιτροπής της Περιφέρειας, έθεσε σειρά ζητημάτων, κυρίως τεχνικών, επί της μελέτης, τονίζοντας ότι υπάρχουν σοβαρότατα αναπάντητα ερωτήματα, αντιφάσεις και πολλά κενά. Αναφέρθηκε στα σοβαρότατα προβλήματα και ελλείματα των ΜΠΕ που οφείλουν να οδηγήσουν στην αρνητική γνωμοδότηση της ΜΕ.
Ειδικότερα ανέφερε ότι: “Παρά τις επανειλημμένες παρατηρήσεις του δήμου Θέρμης, οι ιδιοκτήτες και οι μελετητές δεν έχουν δώσει όλα τα στοιχεία και δεν υπακούουν στην περιβαλλοντική νομοθεσία. Τέτοια προβλήματα εντοπίστηκαν στην έλλειψη διαστασιολόγησης της αντιρυπαντικής τεχνολογίας, στην ελλειματική διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων και της τέφρας, στα αλληλοσυγκρουόμενα στοιχεία για τα υγρά απόβλητα, στην απουσία στοιχείων για τις πρώτες ύλες και στην χωροθέτηση των μονάδων επί της χάραξης αδειοδοτημένης εθνικής οδού.”Τόνισε επίσης ότι “Δεν μπορούν απλά να διορθωθούν οι μελέτες εφόσον τα αγροτεμάχια θα εξακολουθούν να βρίσκονται σε ευαίσθητη γη υψηλής παραγωγικότητας και η τεχνολογία που εισάγεται “πακέτο” δεν ανταποκρίνεται στα περιβαλλοντικά πρότυπα και δεν γίνεται απο τον μελετητή καμμία προσπάθεια βελτίωσης. Η ομόφωνη αρνητική τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμης και οι θέσεις της Επιτροπής Αγώνα Βασιλικών προέκυψαν μετά από εξαντλητική πολιτική και περιβαλλοντική  διερεύνηση και αξιολόγηση, και αποτελούν την μόνη αποδεκτή βάση και για την απόφαση της Μητροπολιτικής  Επιτροπής.  “Διότι οι ΜΠΕ δεν προστατεύουν ούτε τη δημόσια υγεία ούτε το περιβάλλον.  Αντιθέτως θίγουν την τοπική ανάπτυξη και τα χαρακτηριστικά της περιοχής. Ανέφερε επίσης πως οι Υπηρεσίες δεν έλαβαν υπόψη τους το ομόφωνο ψήφισμα και την αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμης.Παραθέτοντας δε τεχνικούς όρους υποστήριξε ότι η μελέτη του επενδυτή είναι πρακτικά ανεφάρμοστη.
DSC01996Γιώργος Περκουλίδης, Καθηγητής ΑΠΘ

Ο Καθηγητής του εργαστηρίου μετάδοσης θερμότητας του ΑΠΘ, που έδωσε το παρόν στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σημείωσε χαρακτηριστικά πως υπάρχουν κενά τα οποία εγείρουν θέματα επικινδυνότητας.

Δούμπλιος Στυλιανός, Πρόεδρος Δημοτικής Kοινότητας Βασιλικών

Ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε εμπλεκόμενο, στέλνουν οι πολίτες της Δημοτικής Ενότητας Βασιλικών, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δ.Ε τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«Αγωνιζόμαστε και δεν θα επιτρέψουμε τέτοιου είδους επενδύσεις που υποβιβάζουν την περιοχή μας, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και το μέλλον των παιδιών μας, που καταστρέφουν το μέλλον της οικονομίας. Η Δημοτική Ενότητα Βασιλικών σε συνεργασία με την Επιτροπή Αγώνα καλεί όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση για να αποτραπεί η επένδυση αυτή».

mosxopoulos Μοσχόπουλος Μοσχόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος δήμου Θέρμης, Μέλος της Επιτροπής Αγώνα

Ο κ. Μοσχόπουλος αναφέρθηκε στις μεθοδεύσεις που επιχειρήθηκαν προκειμένου να υπάρξουν γνωμοδοτήσεις σε όλα τα επίπεδα.
Σχετικά με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από μία τέτοια επένδυση ο κ. Μοσχόπουλος τόνισε πως οι μετεωρολογικές συνθήκες της περιοχής είναι τέτοιες που εγκλωβίζονται τα καυσαέρια σε μικρό ύψος από το έδαφος και θα επιστρέφουν σε αυτό μολύνοντας το έδαφος.
Σημείωσε πως η περιοχή είναι γη υψηλής παραγωγικότητας , όπου επί χρόνια καλλιεργούνται λαχανικά που έχουν την προτίμηση του καταναλωτικού κοινού, αποτελώντας η αγροτική οικονομία τη βάση της οικονομικής ζωής της περιοχής. Επομένως, όπως τόνισε, δε πρόκειται με τίποτα να διακινδυνεύσουμε την οικονομική κατάρρευση της περιοχής για αυτό και όλη η κοινωνία είναι αντίθετη στις λειτουργίες τέτοιων μονάδων.
«Θα είναι μεγάλη η ευθύνη όσων αποφασίσουν να γνωμοδοτήσουν θετικά σε τέτοιου είδους μονάδες αγνοώντας ένα πλήθος παραμέτρων. Θα αντισταθούμε μέχρι τέλους αν χρειαστεί, στη λειτουργία τέτοιων μονάδων στην περιοχή της λεκάνης Ανθεμούντος», επεσήμανε κλείνοντας.

vogiatzisΣτυλιανός Βογιατζής, Γενικός Γραμματέας Π.Ε.Ν.Α.

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών είναι υπέρ των ΑΠΕ και των νέων τεχνολογιών. Όμως η επένδυση καύσης βιομάζας στα Βασιλικά βρίσκεται πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχής και της Λακκιάς και των Βασιλικών.
Τα Βασιλικά υπήρξαν ανέκαθεν ο λαχανόκηπος της Θεσσαλονίκης , αφού όλα αυτά τα χρόνια οι παραγωγοί έχουν χτίσει μία σχέση εμπιστοσύνης με τους φίλους και πελάτες των λαϊκών αγορών που είναι αδιανόητο να χαθεί μέσα σε ένα χρόνο, τόνισε στη σύντομη τοποθέτησή του ο Γ.Γ της Π.Ε.Ν.Α.
Και όσα αναφέρθηκαν παραπάνω αλλά και το γεγονός ότι οι επιστήμονες μας πληροφορούν ότι η εν λόγω επένδυση είναι επικίνδυνη και απαγορευτική με πολλαπλές επιπτώσεις σε επίπεδο υγείας και οικονομίας, τη στιγμή μάλιστα που θα μπορούσε να γίνει η επένδυση αυτή σε θέση που δεν θα επηρεάσει την πρωτογενή παραγωγή, το περιβάλλον και φυσικά την υγεία των κατοίκων.
Η χώρα μας ανήκει στην Ε.Ε. και πρέπει να σέβεται τους Νόμους και πάνω από όλα τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, κατέληξε.

 Αστέριος Καρακώττας, Μέλος Επιτροπής Αγώνα

«Είμαι υπερήφανος που εκπροσωπώ έναν τόπο που αμύνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να διαφυλάξει τα κεκτημένα του, που είναι η υψηλής παραγωγικότητας προϊόντα , προϊόντα με ποιότητα και ταυτότητα φήμης, καθαρό υγιές περιβάλλον πόσιμο νερό και όχι αρδεύσιμο.», σημείωσε στην τοποθέτησή του ο κ. Καρακώττας, τονίζοντας επίσης:
«Υποβαθμίζεται η περιοχή οικιστικά», τόνισε, ενώ απευθυνόμενος στα μέλη της Μητροπολιτικής ανέφερε πως η Αυτοδιοίκηση είναι η πρότυπη μορφή δημοκρατικότητας διότι έρχεται σε άμεση επαφή με τον πολίτη. Στην απόφασή σας πρέπει να πρυτανεύσει το συλλογικό συμφέρον, επεσήμανε, και να γνωρίζεται πως η απόφασή σας αυτή έχει ονοματεπώνυμο».

Γιώργος Σμυρναίος Μέλος Επιτροπής Αγώνα και εκπρόσωπος των κατοίκων του οικισμού Λακκιάς

Αναφέρθηκε κυρίως στη νομιμότητα της εγκατάστασης τέτοιων μονάδων τονίζοντας πως το Νομικό πλαίσιο στο οποίο αναφέρονται οι επενδυτές και οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας, είναι ελλιπές και γενικό, χωρίς καμία εξειδίκευση για τη συγκεκριμένη τεχνολογία που αναπτύσσεται στη μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Οι Νόμοι, ανέφερε, μιλούν για καύση εδώ έχουμε αεροποίηση, πρώτη φορά εφαρμοζόμενη στην Ελλάδα. Έτσι η αξιολόγηση και κατάταξη των εν λόγω μονάδων σε ανάλογες κατηγορίες όχλησης και ρύπων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς είναι λανθασμένη καθώς υπάρχει κενό νομοθετικό πλαίσιο.
Και αναρωτήθηκε :«Πώς λοιπόν είναι δυνατόν να ληφθεί μία απόφαση από εσάς και να ισχύσει όταν αυτή θα στηρίζεται σε μία επίπλαστη νομιμότητα;»
Είναι νόμιμο, συνέχισε, όταν η Τεχνική Υπηρεσία στη γνωμοδότησή της δεν έλαβε υπόψη της τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής των Βασιλικών με την ύπαρξη χαμηλού βαρομετρικούπου μπορεί να παρατηρηθούν «επεισόδια αναστροφής, εγκλωβισμός των ρύπων και της θερμότητας που θα εκλυθεί;
Είναι νόμιμο, όταν δεν αναφέρεται πουθενά ούτε αντιμετωπίζεται η πιθανότητα ανάφλεξης της πρώτης ύλης και διασπορά μυκήτων με πιθανή μόλυνση και καταστροφή της παραγωγής των καλλιεργούμενων οπωροκηπευτικών ;
Καταλήγοντας ο κ. Σμυρναίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα μέλη της Μητροπολιτικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα βοηθήσουν την κοινωνία της κοιλάδας του Ανθεμούντα με την αρνητική τους γνωμοδότηση.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο