ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Δελτία Τύπου|

Στιγμιότυπο από το Πλαγιάρι

To Κάτω Σχολάρι, την Καρδία, τον Τρίλοφο και το Πλαγιάρι επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ανοιχτών συζητήσεων με τους πολίτες του δήμου με τίτλο Ακούω…Προτείνω…Συμμετέχω. Οι πολίτες που συμμετείχαν στις συζητήσεις ανέπτυξαν άμεσο και ειλικρινή διάλογο, εξέφρασαν ερωτήματα, ανησυχίες και προτάσεις τις οποίες ο δήμαρχος απάντησε κάθε μία ξεχωριστά.

Οι συναντήσεις ξεκίνησαν με τους Προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων των Κοινοτήτων Κάτω Σχολαρίου. Καρδίας, Τριλόφου και Πλαγιαρίου  κ.κ. Νικολάου Ζήση, Βασιλείου Σαρρή, Κατερίνας Λιόλιου και Αργύρη Μωραϊτη να αναφέρονται σε βασικά ζητήματα που απασχολούν τις κοινότητες τους.

Στη συνέχεια, σε κάθε συνάντηση, ο Δήμαρχος Θέρμης, έκανε μια γενική αποτίμηση της εφαρμογής του Καλλικράτη, αναφέρθηκε στο ζήτημα της εφαρμογής της διοικητικής αυτής μεταρρύθμισης εντός της οικονομικής κρίσης και σημείωσε ότι οι δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στους δανειστές της οδήγησαν σε θεσμική δυσλειτουργία και σε οικονομική δυσπραγία. Ο Δήμαρχος παρουσίασε συγκεκριμένα αριθμητικά παραδείγματα των περικοπών που αποφάσισε η κυβέρνηση, μετά από απαίτηση των δανειστών, οι οποίες φτάνουν στο 60{9277431203aab0aa2421f575dad9809b2ce7438027171783f545e8a654977a78}. Με τις περικοπές αυτές θίγονται στην ουσία οι πολίτες οι οποίοι θα στερηθούν τις κοινωνικές υπηρεσίες που προσφέρουν οι Δήμοι. Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της μεταφοράς των παιδιών στα σχολεία, τα λειτουργικά τους έξοδα και στη λειτουργία του δημοτικού ωδείου Θέρμης που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα της χώρας και που σήμερα λειτουργεί με εθελοντική εργασία των καθηγητών.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση του Δήμου Θέρμης μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη και σημείωσε ότι από τους δήμους Βασιλικών και Μίκρας  κληρονομήθηκαν οικονομικές υποχρεώσεις από τιμολογημένες δαπάνες που έπρεπε να καλυφθούν. Σε ότι αφορά στο Δήμο Μίκρας (όπου ανήκουν οι παραπάνω οικισμοί) σημείωσε ότι υπήρχαν οφειλές σε έργα και μελέτες που ξεπερνούσαν τα 2.000.000 ευρώ στις αρχές του 2011. Ο νέος Δήμος Θέρμης πλήρωσε το μεγαλύτερο μέρος αυτών των οφειλών και εκμεταλλεύτηκε τις ολοκληρωμένες μελέτες που υπήρχαν αιτούμενος χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους. Έτσι για παράδειγμα έγινε δυνατή η ένταξη στο ΕΣΠΑ το έργου της αποχέτευσης της Καρδίας και του Τριλόφου το οποίο έχει προϋπολογισμό περίπου 7.000.000 ευρώ και το οποίο πολύ σύντομα θα δώσει λύση σε ένα χρόνιο ζήτημα των κατοίκων αυτών των χωριών. Στη συνέχεια οι πολίτες των οικισμών της Δημοτικής Ενότητας Μίκρας του Δήμου Θέρμης αναφέρθηκαν στα ειδικότερα προβλήματα που τους απασχολούν. Συγκεκριμένα:

Α) Τα μέτρα για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, τα έργα ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα ήταν τα κυρίαρχα θέματα στα οποία αναφέρθηκαν οι πολίτες του Σχολαρίου. Άλλα ζητήματα που έθεσαν ήταν τα παρακάτω:

  1. Χωροταξικός σχεδιασμός: Το ζήτημα της ΖΟΕ (Αλλαγή Χρήσεων Γης, Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου) και η εξέλιξη  της επέκτασης που είχε δρομολογηθεί από τον πρώην Δήμο Μίκρας
  2. Υποδομές: Η κατασκευή αγωγού όμβριων, η επιδιόρθωση των φρεατίων (δεν είναι σωστές οι κλίσεις),
  3. Ύδρευση: Ανάγκη για νέες γεωτρήσεις και  έργα άρδευσης
  4. Καθαριότητα: Ζητήθηκε συχνότερο πλύσιμο και αντικατάσταση κάδων, βελτίωση υπηρεσιών καθαριότητας, καλύτερη λειτουργία των υπαλλήλων καθαριότητας
  5. Πράσινο: Ζητήθηκε ο ευπρεπισμός των νεκροταφείων
  6. Σχολεία και αθλητικές υποδομές: Τέθηκαν θέματα όπως ο νέος χλοοτάπητας στο γήπεδο ποδοσφαίρου, οι επισκευές στο βοηθητικό γήπεδο, η συντήρηση του πνευματικού κέντρου της εκκλησίας, η συντήρηση  της παιδικής χαράς του σχολείου.
  7. Κοινωνική Πρόνοια: Ζητήθηκε να δημιουργηθεί παιδικός σταθμός,
  8. Περιβάλλον: Οι κάτοικοι έθεσαν το ζήτημα του ΧΥΤΑ του Αγίου Αντωνίου.
  9. Διοίκηση: Συζητήθηκε η βελτίωση των υπηρεσιών του Δήμου, να υπάρχει υπηρεσία ΟΓΑ, να μειωθεί το τέλος ταφής
  10. Διάφορα: Οι κάτοικοι ζήτησαν επέκταση της δημοτικής συγκοινωνίας, συχνότερη διανομή αλληλογραφίας, ενίσχυση εθελοντισμού, τακτικότερη επαφή με τη διοίκηση και να επαναληφθεί η συνάντηση.

 

Β) Τα κυρίαρχα θέματα στα οποία αναφέρθηκαν οι πολίτες της Καρδίας ήταν:

  1. Καθαριότητα: Τοποθέτηση υπόγειων κάδων, συχνότερο πλύσιμο κάδων, τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης. Βελτίωση καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων, ορθολογικότερη κατανομή των κάδων στον οικισμό.
  2. Φωτισμός οδών και πλατειών: Αλλαγή καμένων λαμπτήρων, συντήρηση κολόνων, φωτισμός στην περιοχή «Καρδαράς»
  3. Οδικό δίκτυο: Ειδικότερα για την εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών που διασχίζει και διχοτομεί την Καρδία ζητήθηκε να κατασκευαστεί δίκτυο όμβριων, να τοποθετηθούν επιπλέον ηχοπετάσματα και να μπουν καλαίσθητες πινακίδες κατεύθυνσης αλλά και ίσως μια κάμερα ελέγχου της ταχύτητας.
  4. Παιδικές χαρές: Συντήρηση παιδικών χαρών – περιφράξεις.
  5. Υποδομές: Κρασπέδωση ορισμένων οδών, όπως η «Ευμένους Καρδιανού» και η «Ιπποκράτους». Να μπουν οι πινακίδες οδοσήμανσης (να εφαρμοστεί η κυκλοφοριακή μελέτη)
  6. Αθλητικές υποδομές: Συντήρηση του γηπέδου και να κατασκευαστούν μικρά γήπεδα 5Χ5 ή 8Χ8 για τις ανάγκες των κατοίκων αλλά και των ακαδημιών.
  7. Πολιτιστικά: Να ληφθούν μέτρα για την αρτιότερη οργάνωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων και των παρελάσεων.
  8. Ύδρευση: Σημειώθηκε ότι οι δεξαμενές της Καρδίας δεν επαρκούν για τις ανάγκες των κατοίκων. Βελτίωση στην υδροδότηση του κάμπου. Πρέπει να επανεξεταστεί το τιμολόγιο και οι κλίμακες χρέωσης της ΔΕΥΑ.
  9. Αποχέτευση: Να γίνουν ενέργειες για την ένταξη στο αποχετευτικό δίκτυο και των οικιών που βρίσκονται στα οικόπεδα της «απόφασης Νομάρχη».
  10. Διάφορα: Να εξεταστεί το ζήτημα των αδέσποτων σκυλιών. Να τοποθετηθούν νέες θυρίδες ταχυδρομείου. Άσκηση πίεσης στον ΟΑΣΘ για  συχνότερα δρομολόγια.

 

 

Γ) Τα ζητήματα που  έθεσαν οι κάτοικοι του Τριλόφου ήταν:

  1. Υποδομές: Επισκευή δρόμων στον κάμπο Τριλόφου. Επίσης τέθηκε το ερώτημα πότε θα ολοκληρωθεί το έργο και η σύνδεση της αποχέτευσης
  2. Ύδρευση: Συζητήθηκε η ποιότητα του νερού και η εξοικονόμησή του.
  3. Καθαριότητα: Ζητήθηκε συχνότερη αποκομιδή απορριμμάτων στον κάμπο Τριλόφου, καθαρισμός ρέματος από ογκώδη, ενίσχυση της ανακύκλωσης.
  4. Φωτισμός οδών και πλατειών: Αλλαγές σε λάμπες και φωτισμός ιδιαίτερα στον κάμπο του Τριλόφου,
  5. Σχολεία  και αθλητικές υποδομές: Συντήρηση σχολικών κτιρίων κι εγκαταστάσεων (ηλεκτρολογικά, υδραυλικά, επισκευές, βάψιμο) θέρμανση, φύτευση δέντρων στις σχολικές αυλές,
  6. Κοινωνική Πρόνοια: Διατυπώθηκε η άποψη ότι τα χρήματα των μελετών να πάνε σε κοινωνικές παροχές μέσω της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού του Δήμου,
  7. Περιβάλλον: Τέθηκε το θέμα του ΧΥΤΑ του Αγίου Αντωνίου.
  8. Διάφορα: Ενίσχυση του εθελοντισμού και συνεργασία ανάμεσα σε δημότες και διοίκηση, στήριξη πρωτοβουλιών κατοίκων, να συνεισφέρουν όλοι στη διατήρηση δομών όπως το ΚΑΠΗ, το πολιτιστικό κα.

 

Δ) Τα ζητήματα που  έθεσαν οι κάτοικοι του Πλαγιαρίου ήταν:

  1. Χωροταξικός σχεδιασμός: Ζητήθηκαν διευκρινήσεις για το θέμα της επέκτασης
  2. Υποδομές: Εξέλιξη του έργου της αποχέτευσης – περιοχές,  επέκταση δικτύου αποχέτευσης, έλλειψη από πεζοδρόμια στον κεντρικό δρόμο,
  3. Ύδρευση: Συντήρηση κεντρικής δεξαμενής ύδρευσης, βελτίωση ποιότητας νερού, λογαριασμοί νερού
  4. Καθαριότητα:  Βελτίωση της υπηρεσίας καθαριότητας
  5. Οδικό δίκτυο: Προτάθηκε η τοποθέτηση σειράς από σαμαράκια στον κεντρικό δρόμο λόγω της επικινδυνότητας από την υπερβολική ταχύτητα που αναπτύσσουν οι οδηγοί. Ζητήθηκαν επισκευές οδοστρωμάτων, μελέτη για τοποθέτηση stop εντός του οικισμού και επανατοποθέτηση πινακίδων ΚΟΚ. Επίσης, να μπει φωτεινός σηματοδότης στην διασταύρωση της οδού Μιαούλη με την Περικλέους (συνδετήρια οδός με τον Τρίλοφο)
  6. Σχολεία, αθλητικές και άλλες εγκαταστάσεις: Κατασκευή νέου σχολικού κτιρίου ή επέκταση υφιστάμενου, μεταφορά μαθητών, ασφάλιση μαθητών, σύνδεση Πλαγιαρίου –Τριλόφου, ,
  7. Περιβάλλον: Καθαρισμός του δρόμου του αεροδρομίου, Τέθηκε το θέμα του ΣΜΑ στο Δήμο Θερμαϊκού, η κοπή χόρτων κοντά στο εργοστάσιο «ΗΛΙΟΣ» και η συντήρηση νεκροταφείου
  8. Διοίκηση: Τακτικότερη επαφή με τη διοίκηση,
  9. Διάφορα: Επέκταση δημοτικής συγκοινωνίας, συζητήθηκε η χρέωση διπλής ταρίφας των ταξί, προτάθηκε εθελοντική προσφορά για την κοπή χόρτων, εθελοντική προσφορά για τον πολιτισμό, και συζητήθηκε η λειτουργία του αγροτικού ιατρείου.

Στιγμιότυπο από τον Τρίλοφο

Στιγμιότυπο από τον Τρίλοφο

Στιγμιότυπο από το Πλαγιάρι

Στιγμιότυπο απο το Πλαγιάρι

Στιγμιότυπο από την Καρδία

Στιγμιότυπο από την Καρδία

Στιγμιότυπο από το Κ.Σχολάρι

Στιγμιότυπο από το Κ.Σχολάρι   


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο