Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

ENERGY PRWTHΠραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018 η 3η Συνάντηση της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού έργου INTERREG MED ΕΝΕRJ, το οποίο στοχεύει στη διαμόρφωση κοινών δράσεων μεταξύ των Δήμων για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτιριακών υποδομών.
Σκοπό της συνάντησης αποτέλεσε η παρουσίαση των δυνατοτήτων αξιοποίησης χρηματοδοτικών μέσων και εργαλείων, όπως το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ELENA, για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων και την εγκατάσταση Α.Π.Ε. στα κτίρια αυτά. Επίσης κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναλύθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με τον επερχόμενο Ευρωπαϊκό Κανονισμό που αφορά τα Κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης (near Zero Energy Buildings). Τα συγκεκριμένα αντικείμενα παρουσιάστηκαν και αναπτύχθηκαν αντίστοιχα από τον Πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Κωνσταντίνο Βαρλαμίτη, την Έλενα Γιώτη, εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Ελλάδα, και τον Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημήτρη Αραβαντινό.

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δόμησης του Δήμου Θέρμης κ. Απόστολος Τσολάκης κατά την τοποθέτησή του απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ. Κωνσταντίνο Βαρλαμίτη, τόνισε με έμφαση την πολύ θετική συμβολή του Ταμείου ως προς την οικονομική υποστήριξη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέματα Αναπτυξιακού χαρακτήρα , ενώ παράλληλα δεν παρέλειψε να επισημάνει πως το μεγάλο ζητούμενο σήμερα είναι η Τεχνική υποστήριξη της Αυτοδιοίκησης Ά βαθμού, στην κατεύθυνση ωρίμανσης ενός φακέλου που αφορά δράση – ενέργεια ή έργο με δικαιούχο ένα Δήμο.
“Οι μεγάλες καθυστερήσεις λόγω του στρεβλού θεσμικού πλαισίου αλλά και των αδυναμιών τόσο των Τεχνικών Υπηρεσιών όσο και των Οικονομικών Υπηρεσιών των Δήμων, χρήζουν άμεσης λύσης και επιβάλουν συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που σήμερα αντιμετωπίζονται και να ωριμάζουν γρήγορα οι φάκελοι, γεγονός που θα οδηγήσει και στην αποτελεσματική απορρόφηση των κονδυλίων που προορίζονται για δράσεις και έργα”.

ENERGY 2

Παράλληλα κ. Τσολάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί για μία ακόμη φορά και στη συνολική προσπάθεια του Δήμου Θέρμης ώστε να αναπτύξει δράσεις βιοκλιματικών παρεμβάσεων σε δημοτικά κτίρια, αντικατάστασης του συνόλου των λαμπτήρων παλιάς γενιάς με νέους εξελιγμένους και φιλικούς προς το Περιβάλλον, τύπου LED κτλ. Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε να ευοδωθεί η προσπάθεια αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών, η οποία εκτός των άλλων θα εξοικονομήσει σημαντικά ποσά και ενέργεια σε όλη τη δημόσια διοίκηση και θα αποφέρει σημαντικότατα περιβαλλοντικά οφέλη που θα συνεισφέρουν τα μέγιστα στη διαμόρφωση της περιβαλλοντικής συνείδησης.

ENERGY 3Η συνάντηση οργανώθηκε από την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, που είναι συντονιστής του εταιρικού σχήματος του έργου ΕNERJ και συμμετείχαν Δήμοι που μετέχουν στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας. Συγκεκριμένα παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Προποντίδας κ. Εμμανουήλ Καρράς, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Θέρμης, κ. Απόστολος Τσολάκης, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Πολυγύρου κ. Ιωάννης Σιμώνης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. και Αντιδήμαρχος του Δήμου Θέρμης, κ. Σωκράτης Σαμαράς, καθώς και στελέχη των Δήμων Θεσσαλονίκης, Θέρμης, Πυλαίας – Χορτιάτη, Καλαμαριάς και Πολυγύρου.

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Close Search Window