Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου|

Γνωρίζετε ότι …
• 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της;
• 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού;
• 40{9277431203aab0aa2421f575dad9809b2ce7438027171783f545e8a654977a78} με 50{9277431203aab0aa2421f575dad9809b2ce7438027171783f545e8a654977a78} των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας;
• 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία;

Τον Δεκέμβριο του 1991 η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. αποφάσισε να ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας σε βάρος των γυναικών με σκοπό να αναδείξει ένα σοβαρό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.
Το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας είναι διαχρονικό και διαπολιτισμικό. Ανεξάρτητα από ηλικία και φύλο, θύματα μπορεί να είναι όλα τα μέλη της οικογένειας, όμως, σύμφωνα με έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας είναι κυρίως γυναίκες.
Όταν μια γυναίκα πέφτει θύμα έμφυλης βίας παραβιάζονται τα θεμελιώδη δικαιώματά της όπως η αξιοπρέπεια, η ισότητα, ακόμα και το δικαίωμα στη ζωή, λόγω του φύλου της. Μία κακοποιημένη γυναίκα μπορεί να νιώθει φόβο, θυμό και ντροπή για αυτό που της συνέβη, ενώ πολλές γυναίκες δηλώνουν δεν καταγγέλλουν την ενδοοικογενειακη βία από φόβο για τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, κατά τη διάρκεια της «καραντίνας» και του υποχρεωτικού εγκλεισμού στο σπίτι, λόγω του πρώτου κύματος της πανδημίας, παρατηρήθηκε αύξηση στις τηλεφωνικές κλήσεις στη γραμμή SOS 15900.

Αν είστε θύμα έμφυλης ή ενδοοικογενειακής βίας ή γνωρίζετε κάποιον που δέχεται κακοποίηση μπορείτε και πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια.

Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Θέρμης που αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής με τον πολίτη μπορεί να σας βοηθήσει.
Εδώ και τρία χρόνια έχει αναπτύξει στενούς συνεργατικούς δεσμούς με δομές του νομού Θεσσαλονίκης που εξειδικεύονται στην παροχή βοήθειας σε γυναίκες που έχουν υποστεί ή υφίστανται βία ενδοοικογενειακή, βιασμό, σεξουαλική παρενόχληση, εμπορία και διακίνηση. Οι κοινωνικές λειτουργοί και οι ψυχολόγοι του Κέντρου Κοινότητας δέχονται και υποστηρίζουν σε πολλαπλά επίπεδα αντίστοιχα αιτήματα γυναικών με στόχο τη διασύνδεσή τους με αντίστοιχες δομές.

Μπορείτε, πάντα, να έρθετε  να επικοινωνήσετε τη Γραμμή SOS 15900. Είναι μια υπηρεσία εθνικής εμβέλειας της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, που φέρνει σε επικοινωνία τα θύματα έμφυλης βίας ή τρίτα πρόσωπα που θέλουν να καταγγείλουν κάποιο περιστατικό, με κάποιο φορέα αντιμετώπισης. Δίνεται η δυνατότητα επικοινωνίας με ψυχολόγους και κοινωνιολόγους για έκτακτα περιστατικά όλο το 24ωρο.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θεσσαλονίκης, ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι δημόσιοι φορείς που εξειδικεύονται στην κοινωνική συμβουλευτική, ψυχολογική υποστήριξη και νομική συνδρομή σε γυναίκες, οι οποίες έχουν βιώσει ή βιώνουν κακοποίηση σε οποιοδήποτε περιβάλλον, οικογενειακό, επαγγελματικό, κοινωνικό.
Οι υπηρεσίες  παρέχονται είναι δωρεάν και απευθύνονται σε όλες τις γυναίκες, οι οποίες έχουν υποστεί κακοποίηση.
Για τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της βίας σε βάρος των Γυναικών, ο Στέλιος Αποστόλου Αντιδήμαρχος Παιδείας, δια βίου Μάθησης, Πολιτισμού & Νέας Γενιάς, αλλά και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Θέρμης δήλωσε τα εξής: «χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και χρόνος για να αλλάξουν τα στερεότυπα που πηγάζουν από την ανισότητα των φύλλων. Μέχρι να γίνει αυτό απαιτείται αυστηρή εφαρμογή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου καθώς και η δημιουργία υποστηρικτικού περιβάλλοντος για τις γυναίκες που έχουν υποστεί ή υφίστανται κακοποίηση. Αν είστε θύματα βίας ή γνωρίζετε περιπτώσεις ενδο-οικογενιακής ή έμφυλης βίας, μην φοβηθείτε, μιλήστε. Απευθυνθείτε στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Θέρμης, αναζητήστε βοήθεια στην γραμμή SOS 15900. Δεν είστε μόνη, σπάστε τη σιωπή»


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο