Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Εκδηλώσεις|

zografiesΔράσεις ενημέρωσης για την ανακύκλωση, τη διατροφή,τη φύση μέχρι και καθαρισμό ακτών υλοποίησαν τα παιδιά του 1ου δημοτικού σχολείου Πλαγιαρίου  με στόχο τη διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης και πρακτικής τ στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus +.“Ecological Literate Generation Will Change the Future of the Planet and Humanity in a Positive Direction”. Στα τέλη του Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική ενημέρωση πραγματοποιήθηκαν δύο εκπαιδευτικές ενημερώσεις για τη χρησιμότητα της ανακύκλωσης σε μαθητές του σχολείου από τον κ. Τσιφτελίδη, της “Ανατολικής Α.Ε” και την Ανακύκλωση Δήμων Ανατολικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Δήμο Θέρμης.

IMG_20171123_132117Στο πλαίσιο της καμπάνιας για την ανακύκλωση που ξεκίνησε το Νοέμβριο στο σχολείου, οι μαθητές του Δ2 ενημέρωσαν όλους τους μαθητές για την αξία της ανακύκλωσης και την τοποθέτηση των ειδικών κάδων στους χώρους του σχολείου. Αυτοονομάστηκαν ΕΠΕΟΣ (Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Σχολείου) και κάλεσαν όλους τους μαθητές για συνεργασία. Έφτιαξαν ζωγραφιές για το περιβάλλον και την ανακύκλωση εμπνευσμένοι από τις προηγούμενες δράσεις.

Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης

Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» τα παιδιά ξεκίνησαν ένα ταξίδι στο κόσμο της υγιής διατροφής και όχι μόνο. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα της W.W.F. Ελλάς, που στόχο έχει να εκπαιδεύσει τα παιδιά της χώρας να υιοθετήσουν διατροφικές συνήθειες που κάνουν καλό στην υγεία τους και στο περιβάλλον. Με αφετηρία το σχολείο, τα παιδιά κατανοούν το οικολογικό αποτύπωμα της διατροφής, μαθαίνουν να τρέφονται πιο υγιεινά και να μειώνουν τη σπατάλη τροφίμων. Στόχος είναι να υιοθετήσουν ένα διατροφικό πρότυπο που θα τα βοηθήσει να αναπτυχθούν σωστά και ταυτόχρονα να γίνουν συνειδητοποιημένοι αυριανοί πολίτες.

froytaΜέσω του προγράμματος τα παιδιά κατανοούν ότι η τροφή δεν είναι μόνο το καύσιμο που δίνει ενέργεια στον ανθρώπινο οργανισμό, που χαρίζει υγεία και ζωή.Πέρα από αυτό είναι το αποτέλεσμα μίας μακράς διαδικασίας «από το χωράφι στο ράφι», που έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.Μαθαίνουν για τους φυσικούς πόρους που απαιτούνται για την παραγωγή της τροφής, όπως και για τη ρύπανση που προκαλούμε με τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα, τις μεταφορές, τα απόβλητα εργοστασίων και κτηνοτροφικών μονάδων και γενικά με όλους αυτούς τους τρόπους που επινόησε ο άνθρωπος για να παράγει την τροφή του μαζικά και τυποποιημένα. Υπεύθυνος προγράμματος ο κύριος Αθανάσιος Κουλτζής.

Στο μάθημα των Αγγλικών τα παιδιά συζήτησαν τόσο για την υγιεινή όσο και για τη φιλική προς το περιβάλλον διατροφή ύστερα από συμμετοχή στο εθελοντικό πρόγραμμα της W.W.F. Στη συνέχεια έφτιαξαν  «πράσινα μενού» για το σχολείο . Υπεύθυνη προγράμματος η κυρία Δέσποινα Φελέκη.

paraliaΤα τμήματα της Ε’ τάξης πραγματοποίησαν καθαρισμό της ακτής Πάλιουρα-Κτήμα Καραγκιόζη Επανομής. Ο καθαρισμός έγινε με τη συνεργασία της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA) και σε συνεννόηση με τη Δ.Κ. Επανομής στα πλαίσια του Παγκόσμιου Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών που διοργανώνεται κάθε χρόνο τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Συμμετείχαν οι Εκπαιδευτικοί: Αναστασία Παστρικάκη, Χρυσούλα Καραγιάννη, Ελισάβετ Βασιλειάδου, Μαρία Οδατζίδου και Φώτιος Παπανικολάου.

Οι μαθητές της Α & Β “τρυγήσανε” τις ελιές της αυλής, με τη βοήθεια των γονέων χαράξανε και συσκευάσανε τις ελιές με συντονίστριες τις κυρίες Σοφία Πανίδου, Θεανώ Σωτηριάδου και τον κύριο Παναγιώτη Θεολόγου. Οι ελιές είναι έτοιμες για το παζάρι μας! Με τις ζωγραφιές κάλυψαν ένα κιβώτιο μέσα στην τάξη. Σε αυτό θα βάζουν τα καθημερινά τους ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία σε τακτά χρονικά διαστήματα οι ομάδες θα τα αδειάζουν στους κεντρικούς κάδους. Υπεύθυνη τάξης κα Ανθή Λιόλιου. Ακολούθησαν και οι άλλες τάξεις.


Κοινοπόιηστε αυτό το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Close Search Window