adespota teleioΈναν «οδηγό» σωστής φροντίδας των κατοικίδιων προς όλους τους δημότες Θέρμης, απευθύνει με σχετική ανακοίνωση, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου μας, ώστε να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στο ζώο τους και κατ’  επέκταση στο Περιβάλλον. «Ένας σκύλος δεν είναι ένα άψυχο αντικείμενο το οποίο όποτε θέλουμε μπορούμε απλά να το αφήσουμε στην άκρη ή να το δώσουμε, καλό είναι πριν αποκτήσουμε ένα σκυλί στο σπίτι να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας και αν μπορούμε να του παρέχουμε την περιποίηση και την απαραίτητη φροντίδα. Η βόλτα του σκύλου μας δε,  που αποτελεί και την εκτόνωσή του και σίγουρα την έχει ανάγκη καθημερινά, εάν δεν γίνεται με το σωστό τρόπο, τηρώντας τους κανόνες υγιεινής, μπορεί να γίνει επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία. Αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση όλων μας, η φροντίδα και η περισυλλογή των ακαθαρσιών του σκύλου μας, κατά την καθημερινή του βόλτα.

Άλλωστε σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία οι ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι να μαζεύουν τις ακαθαρσίες των σκύλων τους. Στην αντίθετη περίπτωση προβλέπεται σχετικό από την Πολιτεία, σύμφωνα με το Νόμο 4039/2012, Άρθρο 5.1.στ’). Πέρα και πάνω όμως,  από κάθε νομοθεσία, ένα είναι βέβαιο πως υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που πρέπει να φροντίζουμε για τη συλλογή των ακαθαρσιών των σκύλων μας, οι οποίοι είναι και επιβεβλημένοι:

Πρώτα από όλα είναι θέμα πολιτισμού. Αισθητικά, οι ακαθαρσίες δεν προσφέρουν έναν υγιεινό και ευχάριστο δημόσιο χώρο, ούτε  ένα κήπο, ούτε είναι ωραίο κάποιος φίλος, γείτονας ή συμπολίτης  να πατήσει, κατά λάθος, πάνω στις ακαθαρσίες των ζώων μας, ούτε φυσικά και εμείς οι ίδιοι. Τα υπολείμματα ακαθαρσιών κολλημένα στις σόλες μας είναι ότι χειρότερο. Είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Είναι πολύ πιθανό να περιέχουν σοβαρές ασθένειες, εύκολα μεταδιδόμενες σε άλλα ζώα ή ακόμα και στον άνθρωπο. Αν ο σκύλος μας δεν είναι πλήρως αποπαρασιτωμένος ή απόλυτα υγιής, οι ακαθαρσίες του μπορεί να κρύβουν πολλών ειδών μικρόβια.

adespota parkoΣε κάθε περίπτωση, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε πως οι σκυλίσιες ακαθαρσίες δεν αποσυντίθενται ούτε κατά διάνοια τόσο γρήγορα όσο νομίζουμε. Σε αντίθεση με τα απόβλητα των άγριων σαρκοφάγων ζώων, ( λύκοι, αλεπούδες, κ, ά.) που είναι 100{9277431203aab0aa2421f575dad9809b2ce7438027171783f545e8a654977a78} βιοδιασπώμενα, τα περιττώματα  του σκύλου μας μπορεί να μείνουν στο έδαφος μέχρι και ένα χρόνο πριν αρχίσουν να διαλύονται. Ο λόγος είναι ότι η διατροφή του σύγχρονου κατοικίδιου σκύλου διαφέρει πολύ από αυτήν των άγριων ζώων. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς λοιπόν, πως αν τα περιττώματα δεν γίνουν άμεσα μέρος της τροφικής αλυσίδας, κατά τη διάρκεια της αποσύνθεσης (άλλα ζώα, έντομα, μικροοργανισμοί), τα κόπρανα θα βρουν δίοδο προς τον υδροφόρο ορίζοντα και τα υπόγεια ρεύματα, καταλήγοντας σε ποτάμια, πηγές και τη θάλασσα. Εκεί, για να διαλυθούν, χρησιμοποιούν το οξυγόνο που βρίσκεται στο νερό και εκλύουν αμμωνία καθώς και άλλα βλαβερά συστατικά που ευνοούν την υπερβολική ανάπτυξη άλγης και φυκιών, βάζοντας σε κίνδυνο τη θαλάσσια ζωή. Αρκεί να θυμηθούμε λοιπόν,  εικόνες από το πρόσφατο παρελθόν, όταν οι βόθροι κατέληγαν στη θάλασσα – εγκληματικό. Δεν υπάρχει κανείς που να μη γνωρίζει, πως οι ακαθαρσίες σκύλων, ανθρώπων και άλλων οργανισμών όταν καταλήγουν στο νερό, είναι βλαβερές για το οικοσύστημα.

adespoto kaloΗ συλλογή των ακαθαρσιών των σκύλων μας άλλωστε, είναι μία εξαιρετικά απλή διαδικασία, αφού εκτός από τα λουριά που πωλούνται στα καταστήματα ειδών για ζώα και έχουν ενσωματωμένη θήκη με σακούλες, μπορούμε να έχουμε στην τσέπη μας ένα ζευγάρι γάντια μιας χρήσης ή κάποια φύλλα εφημερίδας ή μια πλαστική σακούλα. Ακόμα και εάν ξεχάσουμε τα προηγούμενα εξαρτήματα στο σπίτι υπάρχει πάντα σε κάποιο κάδο σκουπιδιών ή σε κλωβό ανακύκλωσης ένα κουτί από χαρτόνι με το οποίο μπορούμε επίσης  να μαζέψουμε τις βρωμιές του κατοικίδιου μας.

Αγαπητοί δημότες, να θυμάστε πάντα πως το κατοικίδιό σας, αν θα  μπορούσε θα τα μάζευε μόνο του. Εσείς όμως το φροντίζετε.

Γι΄ αυτό μην ξεχνάτε την σακούλα για τα απορρίμματα του.

Έχει ειπωθεί πολλές φορές, ότι «Οι άνθρωποι εξημέρωσαν τους σκύλους και οι σκύλοι εξημέρωσαν τον άνθρωπο». Οφείλουμε τελικά να παραδεχθούμε ότι η παραπάνω ρήση κρύβει μια μεγάλη αλήθεια και αφού οι σκύλοι μας είναι οι συνοδοιπόροι μας στη διαδρομή της εξέλιξης, ας προσπαθήσουμε να αποδείξουμε, με τη σωστή και υπεύθυνη φροντίδα  του, πως τελικά η αγάπη είναι εκείνη που εξημερώνει τα πάντα.

Η απόκτηση ενός σκύλου είναι απόφαση ζωής. Τόσο απλά, αλλά και τόσο αυστηρά. Αγαπώ το σκύλο μου, σημαίνει τον φροντίζω, όχι μόνο εντός, αλλά κυρίως εκτός της κατοικίας μου.

Σέβομαι το περιβάλλον και τους συνανθρώπους μου, μαζεύω ότι αφήνει πίσω ο σκύλος μου.

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο