Πολίτες και φορείς από τη Βόρεια Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή

δημιουργούν δίκτυο, κοινότητα, πολιτισμό. Το Tale of X Cities είναι ένα πρωτοποριακό μοντέλο δημιουργίας κοινότητας, δικτύου πολιτών – φορέων – πόλεων, και τοπικής ανάπτυξης με άξονα την δημιουργικότητα και την Τέχνη για την Κοινωνική Αλλαγή. Ξεκίνησε το 2021 στο πλαίσιο του προγράμματος Common Lab του Goethe-Institut Thessaloniki και της ArtBOX, και στις δύο χρονιές υλοποίησής του έχει ήδη ενεργοποιήσει πάνω 25 φορείς και 280 πολίτες από 15 πόλεις της Βόρειας Ελλάδας και όχι μόνο.

Οι δράσεις του Tale of X Cities περιλαμβάνουν μια σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων και εργαστηρίων μη-τυπικής εκπαίδευσης, που προσφέρουν στους συμμετέχοντες τις δεξιότητες και την καθοδήγηση για να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα — αφηγήσεις ιστοριών από τον τόπο τους με τη χρήση διαφορετικών μέσων, όπως είναι το βίντεο, η εικαστική εγκατάσταση, το podcast, η φωτογραφία, η performance και η συμμετοχή. Με την ολοκλήρωσή τους τα έργα παρουσιάζονται μαζί με άλλες ειδικά σχεδιασμένες δράσεις των συνεργαζόμενων φορέων σε ένα υβριδικό Φεστιβάλ που υλοποιείται σε φυσικούς χώρους στις συμμετέχουσες πόλεις και στο διαδίκτυο.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην  86η ΔΕΘ, ο Δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την παρουσίαση από το Tale of X Cities έργων και διαδραστικών  project των συμμετεχόντων, καθώς και δράσεις των συνεργαζόμενων φορέων, και μας μεταφέρουν σε ένα πολυσυλλεκτικό, πολυφωνικό ταξίδι σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα μέσα από διαφορετικές οπτικές, αφηγήσεις, αντικείμενα και εμπειρίες.

Παράλληλα  η παρουσίαση περιελάμβανε στιγμιότυπα από το επεκτεινόμενο δίκτυο του Tale of X Cities εκτός Ελλάδας, με υλικό από την πανευρωπαϊκή πλατφόρμα πολιτισμού Freiraum, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ RIFE (Βουλγαρία) και τον ανεξάρτητο καλλιτεχνικό οργανισμό Kontrapunkt (Βόρεια Μακεδονία).

Να σημειωθεί πως η παρουσίαση υλοποιείται με την ένθερμη συμμετοχή όλων όσων παίρνουν μέρος στα εργαστήρια, χάρη στη συγχρηματοδότηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, του ΔΚΕ ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής και του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, με τη συμβολή του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, του Δήμου Αλεξανδρούπολης, του Δήμου Θέρμης, του Δήμου Καλαμαριάς, του Δήμου Κοζάνης, και με την υποστήριξη της ΔΕΘ-Helexpo.

www.x-cities.net 

INFO

TALE OF X CITIES ΣΤΗΝ 86Η ΔΕΘ 

Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης – Εγνατία 154 – Περίπτερο 16 (όροφος)

Ημερομηνίες: 10-18 Σεπτεμβρίου

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 16:00-22:00

Σάββατο & Κυριακή: 10:00-22:00

 

Διοργάνωση: Goethe-Institut Thessaloniki

Συγχρηματοδότηση: Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ΔΚΕ ΔΗΠΕΘΕ

Κομοτηνής, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών

Συμβολή: Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, Δήμος Αλεξανδρούπολης, Δήμος Θέρμης –

ΔΕΠΠΑΘ/Δ.Ω.Θ, Δήμος Καλαμαριάς – Τμήμα Πολιτισμού, Τουρισμού & Διεθνών Σχέσεων,

Δήμος Κοζάνης – Οργανισμός Αθλητισμού, Πολιτισμού & Νεολαίας

Διεθνές Δίκτυο: Freiraum Platform, Kontrapunkt, Rhodope International Documentary 

Film Festival 

ΥποστήριξηΔΕΘ-Helexpo 

ΕπιμέλειαΣυντονισμός: ArtBOX Creative Arts Management 

Υπεύθυνη εργαστηρίων: Έλλη Χρυσίδου (εικαστικός)

Σύμβουλοι: Δήμητρα Βασιλείου, Χρήστος Παπαδόπουλος (Πνευματικό Κέντρο Δήμου

Ιωαννιτών), Θεανώ Πασχάλη (ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής), Βαλεντίνα Σωκράτους (Εθνολογικό Μουσείο Θράκης)

Γραφιστικός σχεδιασμός: Γιώργος Παπαλεξάνδρου

Σχεδιασμός συστήματος ανάρτησης: Ιωάννης Καραγκιουλμέζης


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο