ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

goyroynoxara 5Την ανακατασκευή και συντήρηση του κτιρίου της ΔΕΠΠΑΘ επί της οδού Φώφης Πατίκα ,όπου φιλοξενείται και στεγάζεται ο Λαογραφικός Χορευτικός Σύλλογος Βασιλικών, ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Θέρμης κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος στο πλαίσιο της χθεσινής αναβίωσης του εθίμου της ΓΟΥΡΟΥΝΟΧΑΡΑΣ. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι το επόμενο χρονικό διάστημα να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες που θα το αναβαθμίσουν λειτουργικά και αισθητικά, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος. Η χθεσινή Γουρουνοχαρά στα Βασιλικά συγκέντρωσε το ενδιαφέρον εκατοντάδων επισκεπτών από όλη τη Θεσσαλονίκη, ξεπερνώντας και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.


Πλήθος κόσμου από νωρίς χθες το πρωί άρχισε να συγκεντρώνεται στο χώρο όπου αναβίωσε το έθιμο των Χριστουγέννων,  που ειδικά  στα Βασιλικά οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των χρόνων. Πέρα από τον ουσιαστικό χαρακτήρα που είχε το έθιμο αυτό, δηλαδή της εξασφάλισης κρέατος για μεγάλο χρονικό διάστημα,  μέχρι την ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ,  είχε και θρησκευτικό αλλά και συμβολικό χαρακτήρα αφού η σφαγή των χοίρων γινότανε την 3η μέρα των Χριστουγέννων στις 27 Δεκεμβρίου όπου εορτάζεται η γιορτή του Αγίου Στεφάνου του πρωτομάρτυρα συμβολίζοντας έτσι το αίμα του Αγίου που χύθηκε στο όνομα του Ιησού Χριστού.

goyroynoxara 4goyronoxara 3goyroynoxara 2dhmarxos goyroynoxara

Επικράτησε δε να λέγεται γουρουνοχαρά γιατί ήταν κάτι που όλοι περιμένανε με μεγάλη χαρά μικροί και μεγάλοι, αφού εκτός από το κρέας και το λίπος που λάμβανε η οικογένεια για το υπόλοιπο της χρονιάς,  εξασφάλιζε το παιχνίδι για τα παιδιά [κάνανε το στομάχι μπάλα] καθώς και τσαρούχια για όλους από το δέρμα του γουρουνιού. Μιλάμε για οικιακή οικονομία σε όλο της το μεγαλείο αφού τίποτα δεν πάει χαμένο.
Η φετινή λοιπόν “γουρουνοχρά” αναβίωσε με μεγάλη επιτυχία χθες Τρίτη 26 Δεκεμβρίου στον προαύλιο χώρο του συλλόγου στα Βασιλικά από τις 12: 00 το μεσημέρι μέχρι αργά το απόγευμα, όπου τον παρόν έδωσαν,  ο Δήμαρχος Θέρμης κ. Παπαδόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Τσολάκης και Μουστάκας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Βογιατζής και Τιτέλης,ο Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μόσχος Μοσχόπουλος, εκπρόσωποι της ΔΕΠΠΑΘ,  καθώς και εκατοντάδες επισκέπτες, από κάθε γωνιά της Θεσσαλονίκης.

goyroynoxara 1laografikos syllogos vasilika shmagoyroynoxara pano

Γεύτηκαν το ντόπιο κρέας,  την παραδοσιακή “τσιγαρίδα” των Βασιλικών, διασκέδασαν και κατά την παράδοση “έδιωξαν το κακό” συντροφιά με τα μέλη του Λαογραφικού Χορευτικού Συλλόγου Βασιλικών και τους διοργανωτές της γιορτής, ώστε να είναι έτοιμοι σε λίγες μέρες να υποδεχτούν τη νέα χρονιά με ευχές , χορό και τραγούδια. Σύμφωνα με τους διοργανωτές φέτος καταναλώθηκαν περισσότερα από ογδόντα (80) κιλά “τσιγαρίδας” από τους 500 και πλέον επισκέπτες της εκδήλωσης.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο